0-6個月

跳至

首頁

尾頁

民房

B.B. 現在22日人仔食緊Eleva1 食後容易嘔奶 肚風好勁 成日都肚痛 想轉能恩1 請問能恩好嗎?

大宅

mandylee711 發表於 18-7-13 17:55
B.B. 現在22日人仔食緊Eleva1 食後容易嘔奶 肚風好勁 成日都肚痛 想轉能恩1 請問能恩好嗎?

...

我仔出世跟醫院食能恩到而家兩個月。我覺得唔好既係食耐左有大便問題,3-4日先一次同埋墨綠色(鐵質吸收唔哂)。大便顏色問題見好多post媽媽報告係咁。好既係易溶,唔十分甜。

之前試過雅倍hmo, 同能恩比較佢難溶。同我仔唔太夾,唔係日日有大便。遲下打算試HIPP.

民房

vivi23berry 發表於 18-7-13 23:26
我仔出世跟醫院食能恩到而家兩個月。我覺得唔好既係食耐左有大便問題,3-4日先一次同埋墨綠色(鐵質吸收唔 ...

我仔仔試過Hipp 食完消化唔到 痾硬屎 搞到佢成日喊 扭計(emoji)

禁止訪問

洋房

...

我仔仔出世到依家都係食緊能恩,都有便便去到,不過奶粉都係要夾下先知好唔好

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主

我b都有呢個問題,佢仲要依家只係食2餐能恩都咁,之後全奶粉唔知會點,試過轉奶粉唔係咁鐘意,之後又係食返能恩,諗緊轉雅培親護

禁止訪問

禁止訪問

2018父親節勳章

大宅

manmanfong 發表於 18-7-25 16:38
反而我B食eleva又食得好好, 每日都有便便, 試左幾隻有機既奶佢最淡味~

same here, 有機eleva飲左幾個月一切正常!

洋房

...

能恩唔多好咯.係醫院開始食能恩.中間嘗試過轉牛欄.但係敏感.最後無轉到.而家兩個半月開始綠色便便同好稀咯.而家同佢轉緊第二隻.能恩個人感覺...唔係咁好.本來都無事.食下食下就開始綠色便便啦!

大宅

回覆樓主:

肚風勁係因為消化唔到奶粉,基本上食邊隻奶粉都有呢個問題,你收左奶未?餵人奶可以解決,我女滿月前都有呢個問題,健康院姑娘教我盡量餵人奶等腸胃易消化,之後日頭全人奶肚風冇事

洋房

Rainrainhung 發表於 18-7-15 07:38
我仔仔出世到依家都係食緊能恩,都有便便去到,不過奶粉都係要夾下先知好唔好
...

BB食完奶一陣,有無幫佢按下肚仔,我啊B每日食完奶,休息一個鐘左右,我都會幫佢按下肚仔,按D肚風出黎,按按下會FEEL到啊B放屁,等佢放D風出黎,咁佢就唔會成日肚痛

大宅

我個仔出院食舊裝能恩d便便綠同臭但日日都有 之後見原來出左新版打電話去問話舊裝唔再出咁咪由一餐食新裝咁慢慢加上去諗住幫佢轉 點知食左之後兩三日先一次便便 咁都算 最大問題係無胃口 佢本身已經食緊4安幾5安架啦 轉左之後一日食得三四餐每餐食得兩三安但就嘔返安幾兩安出來係噴果種嘔 好恐怖 開頭唔為意係奶粉問題帶佢睇醫生話係有風開左wind drops都無用最尾見太嚴重要入醫院檢查又吊水又插胃喉禁食左幾日 檢查結果無事先估可能係奶粉問題 出院即刻轉左奶粉就咩事都無
bb吊水因為血管太細好難整插到手手腳腳都係針眼同埋淤曬 果幾日見到佢肚餓係咁想搵野食但又唔餵得 我真係好心痛同好後悔
當然奶粉夾人都有人食左好好 但呢個真係我血的經驗!!

民房

mandysh 發表於 18-8-12 23:18
我個仔出院食舊裝能恩d便便綠同臭但日日都有 之後見原來出左新版打電話去問話舊裝唔再出咁咪由一餐食新裝咁 ...

咁你之後轉左咩奶粉?我丫b前日食食下噴返半支奶出黎!嚇死我(emoji)

大宅

回覆 mandylee711 的帖子

一開始轉左enfinitas,但因為我果邊好難買唔咪度度有食完一罐就轉左hipp依家hipp食左大半罐 so far都ok但我個人鐘意enfinitas多d 因為佢便便真係好靚

大宅

ahty82 發表於 18-7-22 18:37
我b都有呢個問題,佢仲要依家只係食2餐能恩都咁,之後全奶粉唔知會點,試過轉奶粉唔係咁鐘意,之後又係食返 ...

因為能恩唔係低乳糖, 啊B消化唔到腸胃好易唔舒服, 親護低敏得黎低乳糖會好D

首頁

尾頁

跳至