懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

freshrose 發表於 18-7-22 14:48
但4年3個唔會好難凑?你請幾多工人湊?而家我+工人湊個newborn 都好攰,阿b勁扭抱
...

一屋有三個B嘅坐月日子開始咗三星期..成件事係比想像中忙亂嘅屙篤尿都要揀啱時間攝個位、泵奶同屙屎更加要擇時辰(我覆你呢個message都分開打咗九次、隔咗幾個鐘先打得完 呢段時間裡面發生嘅嘢包括:三歲半大B訓醒晏覺衝出黎,要我同佢去廁所、細b起度扭抱喊、一歲半中間個B唔知邊度搵咗支洗頭水出黎起客廳中間拉花咁唧落地下、我一手抱住細B一手阻止另外兩個打交/做傻事..等等,跟住搞食飯,搞沖涼,跟住已經又搞訓覺)
我係同6299一齊住,臨生細b之前工人姐姐加碼變咗合共三個,但6299好多嘢要用工人(兩個都有唔同嘅健康問題)然後又大家族屋企成日要煮好多人飯,姐姐們分工負責廚房買餸煮飯洗碗、家務洗衫清潔、幫6299手,剩番嘅時間就攝位幫我手處理下啲b等我可以沖下涼屙下屎。加埋我而家儘量keep五個鐘泵一次奶,忙忙亂亂咁每日都好似唔知做咗d乜咁就過咗我想像唔到以前d女人點樣可以一生就四五六個然後仲要自己做埋家務同買餸煮飯

男爵府

改造人 發表於 18-7-22 22:44
一屋有三個B嘅坐月日子開始咗三星期..成件事係比想像中忙亂嘅屙篤尿都要揀啱時間攝個位、泵奶同屙 ...

湊住三件仲pump到奶
我得ㄧ件d 時間都吾識handle. 阿仔成日要人陪佢, 每次pump奶都戰戰兢兢甘

男爵府

bbbchoco 發表於 18-7-23 08:26
湊住三件仲pump到奶 勁
我得ㄧ件d 時間都吾識handle. 阿仔成日要人陪佢, 每次pump奶都戰戰兢兢 ...

我當日湊第一個時都係覺得好難搞架,都係癲晒咁!但到生咗第二個嘅時候望番轉頭就話「當日得一個B原來好輕鬆!」,然後到而家生咗第三個就諗「當日得兩個B原來好輕鬆!」人生..

侯爵府

回覆 bbbchoco 的帖子

我都係, 我要有工人幫我照顧阿B 我先有時間PUMP 奶, 我BB 成日扭抱, 我一個人湊唔點

侯爵府

回覆 改造人 的帖子

咁你要唔要返工? 我原本打算下年再生多一個, 但我而家一個B 係3個人湊先搞得掂, 搞到我真係唔敢再生住.......湊B 真係辛苦過陀B N 倍, 生完之後完全無哂私人時間

男爵府

freshrose 發表於 18-7-23 19:30
回覆 bbbchoco 的帖子

我都係, 我要有工人幫我照顧阿B 我先有時間PUMP 奶, 我BB 成日扭抱, 我一個人湊唔點 ...

所以我最終有比奶咀bb食。有食之後就多左dddd時間

男爵府

freshrose 發表於 18-7-23 19:33
回覆 改造人 的帖子

咁你要唔要返工? 我原本打算下年再生多一個, 但我而家一個B 係3個人湊先搞得掂, 搞到 ...

我生咗第一個就辭咗職冇返工喇,而家就更加冇可能... (莫講返工,要出一出街都難)(「私人時間」?咩黎架?
不過你唔洗擔心呀,過多一排你就好快上手,可以一腳踢,我果陣頭兩個月都係一樣天昏地暗癲晒咁,但四個月就已經ok到可以帶埋佢去日本旅行(係咪好勵志)如果你都係冇返工喇咁梗係快d生埋下一個佢,一次過捱咗佢早d脫苦海

男爵府

bbbchoco 發表於 18-7-23 20:22
所以我最終有比奶咀bb食。有食之後就多左dddd時間

呢方面我完全冇掙扎過!一出院已經即比最怕佢唔食咋!佢鍾意食起碼叫有樣嘢安撫到佢。遲d你要帶佢出門行街食飯搭車搭飛機,就會更加體會奶嘴係幾咁重要嘅偉大發明

複式洋房

QHoneyQ 發表於 18-7-18 14:02
打針我就約去荃灣 我係5月媽媽

想請問荃灣分科診所多唔多人,會唔會要等好耐?
同埋位置就係千色匯個商場上面嗎?唔該

大宅

cestmoi27 發表於 18-7-25 08:41
想請問荃灣分科診所多唔多人,會唔會要等好耐?
同埋位置就係千色匯個商場上面嗎?唔該

我上次係朝早 第二個就係我 所以唔會等好耐

複式洋房

QHoneyQ 發表於 18-7-25 15:17
我上次係朝早 第二個就係我 所以唔會等好耐

唔該你!! 因為我以前試過另一分科診所朝早,話十點開診,但等到十一點幾醫生都未返,所以諗是否分科診所都係咁,因為要等醫生起醫院過黎。等到傻。但聽你地講完又想再試試

大宅

cestmoi27 發表於 18-7-26 08:20
唔該你!! 因為我以前試過另一分科診所朝早,話十點開診,但等到十一點幾醫生都未返,所以諗是否分科診所都 ...

應該係咁岩既姐 我試過一次係醫院 因為果日得佢一個兒科 又要睇症 又要上去睇d初生b 都等左個幾鐘

大宅

改造人 發表於 18-7-22 22:44
一屋有三個B嘅坐月日子開始咗三星期..成件事係比想像中忙亂嘅屙篤尿都要揀啱時間攝個位、泵奶同屙 ...

恭喜晒,你第3個已生埋,我陀第2胎時諗緊去仁安都有睇你的post, very informative. 仁安的確不錯,我兩個b比你大中b各細半年左右,都想趁高齡前追多個,不過暫時細b快1歲我都未諗到可點樣分配到時間去陀同照顧多個,估唔到你咁快已生埋第3個,有心得分享下點分配對每個b的時間嗎?
不過可能我是working mum, 所以放工放假親子時間真少,未諗到有3個係咪真係不會忽略其一。

男爵府

clkam 發表於 18-7-28 11:33
恭喜晒,你第3個已生埋,我陀第2胎時諗緊去仁安都有睇你的post, very informative. 仁安的確不錯,我兩個b ...

多謝你呀,我都對你個名有印象恭喜你都已經生咗兩個呀,仲打算生第三個!我覺得有兩個B再陀住第三個B起肚嘅今次孕期係真係最攰最辛苦,因為要不停陪玩,起身坐低N次,歲半個B又成日搞搞震要跟住佢周圍走捉佢抱佢,都幾攞命。今次坐月都係休息得最少莫講話你要返工,就算我ftm一日24小時都起屋企,都覺得好難分配..無辦法暫時通常都係最大嘅優先湊三歲前真係精力體力需求幾大,所以想生真係要趁後生(我覺得自己已經遲咗其實),你快d加油呀

大宅

改造人 發表於 18-7-29 09:22

多謝你呀,我都對你個名有印象恭喜你都已經生咗兩個 ...

哈,我細b出世後都係最大的優先,有時好似愧對細嗰個咁。不過最辛苦真係陀住時湊住2個,之前試過陀住湊大的太操勞,結果跌親無左個5個半月的,所以都係諗住最少隔2歲先到下一個。而且我2個開刀的,無你可咁快再生。但當幾個一齊大就開心收成,加油囉。

男爵府

clkam 發表於 18-7-29 16:21
哈,我細b出世後都係最大的優先,有時好似愧對細嗰個咁。不過最辛苦真係陀住時湊住2個,之前試過陀住湊大 ...

係呀我都係咁諗,捱到佢地全部都三歲以上咁就會容易處理好多.. 一歲幾真係最消耗體力,成日要追住佢又要烏低身捉雞仔咁,所以其實隔兩年先再懷孕係啱數d嘅係我諗住「反正都係,一次過捱咗佢啦」破釜沈舟嘅精神,廢事攤凍咗又要重新再適應過。不過真係會覺得愧對咗中間個b,比佢嘅時間係相對最少,帶出街又係帶得最少(因為當得一個quota嘅時候一定係帶大果個)。我都盡力補償,而家見佢大d識多d嘢就開始盡可能去街都帶埋佢。你上次五個月先無咗咪好傷點會跌得咁嚴重架你黎緊再陀一定要小心保重

大宅

改造人 發表於 18-7-29 17:49
係呀我都係咁諗,捱到佢地全部都三歲以上咁就會容易處理好多.. 一歲幾真係最消耗體力,成日要追住佢又要烏 ...

5個半月無左,真係好心痛,所有到陀細b時真係提心吊胆。
再陀下一個要自己放得低大個兩個,成日抱都無命。我細b出世時b剛好讀n班,呢個timing都不錯,而且湊3個最多辛苦d, 反而是最担心陀。加上沒有請工人幫手就煩d.

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

睇到我都緊張埋一份呀,最緊要大小平安,祝你早日復原,bb就身體健康,快高長大

男爵府

falalala 發表於 18-7-30 09:03
睇到我都緊張埋一份呀,最緊要大小平安,祝你早日復原,bb就身體健康,快高長大
...

多謝晒你呀!

男爵府

clkam 發表於 18-7-30 08:29
5個半月無左,真係好心痛,所有到陀細b時真係提心吊胆。
再陀下一個要自己放得低大個兩個,成日抱都無命。 ...

你屋企有兩個B無請工人架?咁邊個幫你湊呀平時你仲要返工!再陀第三個嘅話可能真係要考慮請番個,屋企多對手爭好遠。我睇番轉頭都認同應該係陀緊嘅時候湊兩個辛苦過生咗出黎湊三個,因為你大住個肚嘅時候有好多嘢根本係physically做唔到。身體好多限制,抱住個B坐自己大脾都頂住個肚好痛,同佢地坐地下玩又辛苦,一陣又宮縮一陣又恥骨痛... 所以相比下係生晒出黎好好多(雖然睡眠時間少咗)同埋其實當有多過一個B就自然要逼到自己放手,因為真係無辦法當時得一個B就咩都自己攬晒上身超級緊張,所以而家大B痴我痴得好緊要,反而中間個B因為我實在分身不暇,所以反而獨立好多,我對佢放鬆好多,佢亦都肯跟其他人而唔係一定要我(雖然有時作為啊媽會有小小酸,真係好矛盾嘅

首頁

尾頁

跳至