懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Phoenix_ka 發表於 18-8-13 00:21
我聽人講打無痛個下最痛
吾系太敢打

應該同半麻差唔多,我覺得可以接受

男爵府

Phoenix_ka 發表於 18-8-13 00:21
我聽人講打無痛個下最痛
吾系太敢打

唔會呀,我15年生第一個時起仁安打咗呀,我直頭都完全無記憶打背脊有覺得特別痛(如果真係好痛應該唔會晤記得嘅),打完無晒陣痛真係好開心架不過如果可以唔洗打就梗係最好啦

男爵府

Po_li 發表於 18-8-13 00:31
上年生完有做柏氏,佢叫我今年返去做多次,都無事就可以隔年做。我好怕去政府做檢查,生完去健康院,都明 ...

喂我今朝都啱啱去完佢度產後檢,都做咗柏氏呀~你講得無錯,我想話起高醫生度做任何嘢都唔痛嘅,陰超呀B鏈呀檢查宮頸呀,唯一係得生仔痛(咁呢個唔關佢事吖)。我以前未懷孕時做婦科檢查都係去家計會做咋,d醫生姑娘都算nice(以政府標準)..但d陰道抹片檢查都真係..只能講,做嘅時候要咬一咬緊牙關囉..唔知點解佢地撩乜嘢都要撩得咁鬼大力架喎!都係而家睇私家先知原來陰道採分泌根本係可以唔痛嘅真係不歸路呀,返唔到轉頭。
我最大果個都係仔呀所以我明,係捱個孕期最難頂(尤其最尾幾星期真係度日如年),但到細b出咗黎有個人陪佢,你睇到佢真係開心咗,無以前一個人咁悶。你洗唔洗返工?如果你已經係ftm咁就更加應該打鐵趁熱喇

大宅

改造人 發表於 18-8-13 16:40

喂我今朝都啱啱去完佢度產後檢,都做咗柏氏呀~你講得無錯, ...

都話係私家做咗檢查就返唔到轉頭(emoji)

Working mama,重要轉左工無耐(emoji)(emoji)
其實我之前一直想生豬b,而家好似開工遲左d(emoji),但我又心大心細想下胎試順產,如果真係生的話
你大寶同二寶相隔幾多年?我而家成日都唔知點教佢,剛去修多個兒童心理學course,希望有用

男爵府

Po_li 發表於 18-8-13 20:28

Working mama,重要轉左工無耐(emoji)(emoji)

唔遲呀喂,要生豬B就而家快d開工,即刻!!!而家先八月,即開即中嘅話都仲係下年四五月B,go go go!不過你都好忙喎又要返工,放工要湊小朋友然後仲可以去讀埋心理學course!勁!
我大寶同二寶相差兩歲零一個月,即係阿大啱啱一歲半時有阿二,就係exactly你而家呢個時間喇。其實我本來想再近d,不過一路餵住人奶一路都黎唔番M,拖到大仔13個月時狠下心停泵先終於開到工。二寶同三寶就近好多,只相差一歲四個月。

我唔記得你第一胎做咩事會開咗刀,你本來都係想順產?咁你有無打探過高醫生會唔會ok呀?(因為據知好多醫生都唔肯做之前開過刀嘅順產)

大宅

改造人 發表於 18-8-14 18:41

唔遲呀喂,要生豬B就而家快d開工,即刻!!!而家先 ...

新工剛過試用,要過多3個月先可以搞大個肚(emoji)(emoji)
我發覺自己唔識教仔,就去報短期course,了解下個仔點解咁曳(emoji)
我第一胎有肩難產風險,所以要開刀。高醫生話到時再睇下bb size等情況
你一定好鍾意小朋友先會做三寶媽,其實相隔咁近,會唔會好難湊?

侯爵府

Po_li 發表於 18-8-13 20:28

你都生完咁耐而家追豬b都唔遲,我岩岩生完,仲要開刀,都打算生多個豬b就收工

大宅

freshrose 發表於 18-8-14 20:29
你都生完咁耐而家追豬b都唔遲,我岩岩生完,仲要開刀,都打算生多個豬b就收工
...

咁趕(emoji)其實生係易,教養又係另一個永遠學唔完嘅課程

侯爵府

Po_li 發表於 18-8-15 07:42
咁趕(emoji)其實生係易,教養又係另一個永遠學唔完嘅課程

打算凑一齊湊,我覺得我兩三年後無力氣再湊newborn

大宅

freshrose 發表於 18-8-15 11:04

有工人會好d,我見過我朋友仔仔21個月,細妹出世,行為倒退、痴身、呷醋
而家兩個都大左,係親密d
真係先苦後甜

男爵府

Po_li 發表於 18-8-14 19:33
新工剛過試用,要過多3個月先可以搞大個肚(emoji)(emoji)
我發覺自己唔識教仔,就去報短期course,了解下 ...

我其實唔算係好鍾意小朋友架!至少我一定唔係愛心爆棚起街度見到其他小朋友都會忍唔住撩佢玩果d。我「generally」對細路係無興趣(而家都淨係會鍾意對住自己果d)其實以前仲話過唔生添,不過有咗第一個之後就覺得反正都係生,就至少有多一或兩個sibling,個組合會完整d有多d互動。同埋一開始我已經係希望佢地年紀可以儘量近,可以一齊大,一齊做d低B嘢會感情好d。我自己同我細佬隔成九年,係完全玩唔埋,幾乎成個小學時期都自己一個,好悶好孤獨,到大咗都幾乎成日唔記得自己有個細佬。所以而家到自己做阿媽,我希望小朋友可以有番我以前細個無嘅嘢,童年時有年紀相近嘅玩伴一齊過。不過咁當然係會忙d...我每日淨係不停應付佢地嘅訴求、爭寵同埋平息佢地嘅紛爭打鬥,已經無晒d時間。期待緊你講嘅「先苦後甜」,我估到最細果個都兩歲可以擺佢去N班嘅時候我就終於可以輕鬆d。

男爵府

Po_li 發表於 18-8-15 07:42

反正都係永遠學唔完,咁就生咗先算,邊湊邊學(我自己係咁)媽媽同小朋友都係一齊成長,一齊學習

男爵府

freshrose 發表於 18-8-15 11:04

我都係咁話。攤凍咗真係唔係咁容易撻得番著 自問已經唔係十八廿二

侯爵府

改造人 發表於 18-8-16 00:38

我其實唔算係好鍾意小朋友架!至少我一定唔係愛心爆 ...

我完全同意你的想法,我都係唔鍾意小朋友,對小朋友係零耐性,除左自己果個 我同我妹隔左唔夠一年,真係感情會好好,細個成日玩低b野都可以玩一日,到而家我地仲差唔多日日講電話 所以我希望快d追多個,湊就一-
齊湊,到佢地2-3歲自己一齊玩就煩少好多(我覺得係)

大宅

freshrose 發表於 18-7-17 10:16
要仁安醫生先有得買倍安心

請問一下咩叫倍安心~?

男爵府

freshrose 發表於 18-8-16 06:27
我完全同意你的想法,我都係唔鍾意小朋友,對小朋友係零耐性,除左自己果個 我同我妹隔左唔夠一 ...

係呢咁你明我講咩我對其他細路無興趣無耐性!叫我做咩幼兒教育呀教琴呀果d一定唔得

我就係好羨慕你呢d有好親密嘅兄弟姊妹嘅成長經歷,屋企裡面有d咩都唔洗自己一個人面對。小學嘅時候無人陪玩,中學嘅時候同阿媽關係超惡劣,日日被佢精神虐待又無人明白無人比我呻(細佬太細,咩都唔知)。而家我果三個就唔洗怕喇,遲d可以聯手對抗我

男爵府

Jessicakyy 發表於 18-8-16 06:56
請問一下咩叫倍安心~?

係仁安個產婦保險黎,見圖

子爵府

改造人 發表於 18-7-13 19:03
(續)

第三胎光速嘅催生記起有少許波折下就係咁完成。在此感謝高錦安醫生、兒科陳樹仁醫生,親切友善、專 ...

多謝分享

男爵府

musiccisum 發表於 18-8-16 21:03
多謝分享

客氣,祝你黎緊仁安生產順利

首頁

尾頁

跳至