跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

移民剛批了,12月要land , 腦裡還是一片空白,請有經驗JM指教同分享下。
我地一家四口,6歲+1歲。
1)搵咩搬運公司搬啲嘢去美國? 揀自己pack 箱定搬運公司代pack好?
2)應該帶啲咩唔帶啲咩去美國?
3)到埗後未有住宿地方,又唔會咁快租到或買到樓,應該book 咩住宿暫住?
4)到埗後要申請啲乜? 例如成日睇到嘅Security no.(其實重未知係乜)?車牌?電話咭? 應該去邊度申請?
5)點幫小朋友搵學校?
6)租樓要注意啲乜?

其實仲有好多好多個問號,好多細節問題,如果唔介意可以分享下你地初初移民嘅經驗,謝謝各位。

子爵府

回覆樓主

Hello,你打算邊度落腳呀?你美國有家人或朋友嗎?

大宅

iriswy 發表於 18-7-14 00:40
Hello,你打算邊度落腳呀?你美國有家人或朋友嗎?

其實仲研究緊land 邊度,留意左西雅圖,但唔知好唔好。
有親戚喺加州,但應該唔會去投靠佢地,佢嗰度生活指數太高。

大宅

Mitch 發表於 18-7-14 00:25
移民剛批了,12月要land , 腦裡還是一片空白,請有經驗JM指教同分享下。
1)搵咩 ...

Hi, 我哋一家都打算出年移民去西雅圖,不過我自己之前都喺嗰度住過幾年。其實Seattle都幾好住,啲人都幾有禮貌,又無乜天災,只係一年之中有成8、9個月都會落雨,個人會depressed啲

1)之前有個post討論過搬運公司,你可以參考吓:
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21397692&extra=page%3D2

2)其實睇你自己經濟能力啦,嗰邊基本生活用品都有齊,不過要花錢買過晒。我屋企人嗰陣連煲煲鑊鑊都寄船過去。家電嗰啲就唔好帶喇,電壓唔啱。衫褲鞋襪就帶啦,一來款未必啱,二來size比較難買得啱

3)如果諗住短租,可以考慮Airbnb,成間屋租,會平過住酒店

4)Social Security Number (SSN) 即係工卡,呢個no.跟一世㗎喇,搵工報稅申請保險等等都要用到。Seattle交通雖然都ok,不過有車牌始終方便啲,就算唔申請車牌都要申請ID。電話卡就去電訊商門市買就得。仲要申請醫療保險呀

5)搵學校呢樣我嚟緊都要研究,我小朋友返去時2歲,要搵preschool

6)租樓要搵返當地real estate agent,你初初去到搵返啲華人agent會方便啲。睇吓中文報紙就會有廣告

大宅

Honey媽媽 發表於 18-7-14 11:50
Hi, 我哋一家都打算出年移民去西雅圖,不過我自己之前都喺嗰度住過幾年。其實Seattle都幾好住,啲人都幾有 ...

好詳細,多謝你嘅資料,對於移民呢個大project 我明白多左(emoji)(emoji)

大宅

Honey媽媽 發表於 18-7-14 11:50
Hi, 我哋一家都打算出年移民去西雅圖,不過我自己之前都喺嗰度住過幾年。其實Seattle都幾好住,啲人都幾有 ...

3)請問我一到埗,除左bnb 重有冇其他暫住嘅選擇?
4)咁SSN 要去邊度申請? ID 是什麼,是身份證? 醫療保險要去邊度申請?

thanks again ~~

大宅

Mitch 發表於 18-7-14 12:09
3)請問我一到埗,除左bnb 重有冇其他暫住嘅選擇?
4)咁SSN 要去邊度申請? ID 是什麼,是身份證? 醫療 ...

3) 你可以join Facebook嘅Seattle group, 我見有時都會有短租嘅post㗎
4) 如果你係綠卡,應該填DS-260嗰陣有問埋要唔要SSN,你揀咗要嘅話就會自動寄俾你。ID即係身份證,可以去DOL度申請。醫保可以上網搞。

https://www.dol.wa.gov/driverslicense/gettingidcard.html

https://www.wahealthplanfinder.org

當地有間仁人服務社,有好多資訊可以幫到你㗎
http://www.cisc-seattle.org/

大宅

Honey媽媽 發表於 18-7-14 13:08
3) 你可以join Facebook嘅Seattle group, 我見有時都會有短租嘅post㗎
4) 如果你係綠卡,應該填DS-260嗰陣 ...

明白(emoji) 想問下日本買嘅電器喺美國用到嗎?

大宅

Mitch 發表於 18-7-14 17:47

我未試過喺日本買電器喺美國用喎。

美國電壓係110v, 如果日本電壓一樣就應該可以用到

大宅

Honey媽媽 發表於 18-7-14 19:00
我未試過喺日本買電器喺美國用喎。

美國電壓係110v, 如果日本電壓一樣就應該可以用到

日本係100v, 有少少唔同,我見有人話得,有人話唔得(emoji) 想confirm 下

大宅

Mitch 發表於 18-7-14 17:47

可以。我剛剛去完日本,買咗d家電,係用到。但個熨斗好似唔係好夠力,唔知關電壓事定佢本身係咁。

大宅

1)搵咩 ...

想請問由收welcome letter 至 land,約多少時間?

大宅

lottieclee 發表於 18-7-14 22:00
可以。我剛剛去完日本,買咗d家電,係用到。但個熨斗好似唔係好夠力,唔知關電壓事定佢本身係咁。
...

我有上網爬文,有小部人講過,美國110,日本100, 如果會發熱嘅電器要小心過熱。 但真係好想帶啲必要嘅,所以問下實際用家。

大宅

andykwan 發表於 18-7-14 23:59
想請問由收welcome letter 至 land,約多少時間?

領事話係由驗身報告出嗰日計算,半年內land

公爵府

Mitch 發表於 18-7-15 00:00
我有上網爬文,有小部人講過,美國110,日本100, 如果會發熱嘅電器要小心過熱。 但真係好想帶啲必要嘅, ...
我喺日本買過電飯煲,風筒,Bruno hot plate 同智能廁板返美國,全部運作正常

大宅

mugtaitai 發表於 18-7-15 16:09
我喺日本買過電飯煲,風筒,Bruno hot plate 同智能廁板返美國,全部運作正常

thanks thanks (emoji)

複式洋房

Honey媽媽 發表於 18-7-14 13:08
4) 如果你係綠卡,應該填DS-260嗰陣 ..
HELLO Honey 媽媽
關於4) SSN, 我有少少心得! 我今年三月底到步美國, 但不是SEATTLE, 我明明在填DS-260嗰陣揀咗要SSN, 以為佢會4-6星期自動寄俾你, 點知收唔到,
跟住我要花時間打電話去問 (1-800電話要你等1個鐘先有人接聽) . 最後搵唔到我DS260紀錄, 都係自己去SSA 排左1個鐘自已申請, 佢話見唔到我的紀錄, 申請完後5日就記到屋企
所以如果你想快啲搵工, 或考車牌, 就自己去SSA排隊, 穏陣些

大宅

aack641 發表於 18-7-16 06:21
HELLO Honey 媽媽關於4) SSN, 我有少少心得! 我今年三月底到步美國, 但不是SEATTLE, 我明明在填DS-260嗰陣 ...

我3年前有同一經驗,又係自己去社會安全局排隊的,佢地話香港身份證有電碼,所以佢地係唔成功做出張social security card 出來但又唔通知你既,當你 land 左,就發覺呢度乜义都自己搞,而 SSN 係第一樣,冇 SSN 就乜都唔洗做。第二樣就去銀行開戶口, 未有ssn可以後補, 可以試下開埋信用卡, build up credit score好緊要, 你遲下租樓買樓都有可能畀人問。 衫我反而覺得唔使帶, 呢度乜都有, 最重要係天氣根本就唔啱, 我香港帶你美國嗰啲 大部分都冇著過, 冬天大雨 就只會周防水嘅羽絨, 香港買到幾貴都唔啱使。 畀多個意見你,我land響加州三藩市, 呢度啲社工全部講廣東話, 住得貴但有好處。

大宅

1)搵咩 ...

其實你有冇諗過碌卡要成四個月先正記去 你嘅address, 你一land美國, 大把政府信會寄畀你, 你冇收入有冇credit, 要短期內租到樓都好困難, 我建議你租個郵箱,eg UPS store嗰啲, 如果唔係政府信寄畀你收唔到就好麻煩。 你可以問下當地嘅醫療機構, 最好係有華人服務嗰啲, 睇下邊度有社工可以幫你申請affordable care act , 即係medi-cal. 未有收入應該可以有醫療保障, 直到你搵到工。 同埋你需要去搵當地 學區資料 畀你啲小朋友。

大宅

aack641 發表於 18-7-16 06:21
HELLO Honey 媽媽關於4) SSN, 我有少少心得! 我今年三月底到步美國, 但不是SEATTLE, 我明明在填DS-260嗰陣 ...

請問SSA 是什麼?

首頁
12345...7

尾頁

跳至