跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

mugtaitai 發表於 18-7-17 06:22
作為暫時性質可以,但除非你長期租車揸,否則你買車就要連帶買保險,冇本地車牌好似頗麻煩,既然會在當地 ...

我會考返個正式車牌呀,但諗緊一到埗未必考得切,可能要租住車揸先,驚冇車好難週圍視察環境,我地連住嘅地方都未有頭緒。

大宅

回覆樓主:

西雅圖嘅媽媽,有冇idea 到埗住邊? 有冇過渡性質嘅住宿? 定係要先住酒店?

大宅

muffinmama 發表於 18-7-18 10:30
仲有,現今買車就算你話唔借錢,俾全數,車行都問好多私人資料,但其實有車牌同保險佢唔應該需要你ssn的。 ...

請問residence inn 同staybridge 係一間住宿名定係一種房屋類型嘅統稱?

大宅

Mitch 發表於 18-7-18 14:03
請問residence inn 同staybridge 係一間住宿名定係一種房屋類型嘅統稱?

係可以長租既酒店。

大宅

lottieclee 發表於 18-7-18 14:07
係可以長租既酒店。

租幾耐好? 如果租一星期夠唔夠時間搵到租盤?

公爵府

Mitch 發表於 18-7-18 13:57
我會考返個正式車牌呀,但諗緊一到埗未必考得切,可能要租住車揸先,驚冇車好難週圍視察環境,我地連住嘅 ...

哦,咁樣冇問題,我前幾年帶仔過來美國過暑假,都係用香港車牌加國際牌租車揸,一租租兩個月,冇問題嘅

公爵府

Mitch 發表於 18-7-18 13:58
西雅圖嘅媽媽,有冇idea 到埗住邊? 有冇過渡性質嘅住宿? 定係要先住酒店?
...

除左酒店,不妨也睇睇 airbnb 同 vrbo, 我帶仔過來過暑假都係喺呢兩度搵住宿,我揀2房或3房的獨立屋或者 apartment ,私隠度高過酒店,廚房設備齊全,唔使餐餐出街食,舒服 D,不過要自己收拾打掃,呢樣輸比酒店

https://www.airbnb.com/

https://www.vrbo.com/

公爵府

Mitch 發表於 18-7-18 14:23

真係睇你有幾挑剔,西雅圖地區租盤唔缺的,獨立屋,townhouse ,apartment 全部都有,市區郊區都有好多選擇,完全睇你自己要求了,搵到適合嘅,入 application,業主會做 background check,順利的話,幾日可以搞惦

不過你剛到埗,應該有好多嘢要搞,例如去申請 SSN,開銀行戶口,等等,可能未必即刻有時間睇屋,預鬆少少時間穩陣 D

大宅

mugtaitai 發表於 18-7-18 14:44
哦,咁樣冇問題,我前幾年帶仔過來美國過暑假,都係用香港車牌加國際牌租車揸,一租租兩個月,冇問題嘅
...

租車兩個月 大約花費了多少?

大宅

mugtaitai 發表於 18-7-18 14:57
除左酒店,不妨也睇睇 airbnb 同 vrbo, 我帶仔過來過暑假都係喺呢兩度搵住宿,我揀2房或3房的獨立屋或者 ...

你之前住過邊幾間? 可否share 房東同間屋研究下,thanks thanks

公爵府

Mitch 發表於 18-7-18 22:02
租車兩個月 大約花費了多少?

年年略有唔同,我通常揀細車,連保險大約港幣二萬多,有時遇到某公司有特價會平少少,又有時喜歡的細車款式冇晒,要租大D嘅車型,又會貴D

公爵府

Mitch 發表於 18-7-18 22:03
你之前住過邊幾間? 可否share 房東同間屋研究下,thanks thanks

我之前住過的全部在加州 Bay Area,啱用嗎?

大宅

mugtaitai 發表於 18-7-18 22:48
我之前住過的全部在加州 Bay Area,啱用嗎?

噢,加州唔啱了,想去西雅圖(emoji)

公爵府

Mitch 發表於 18-7-18 14:23

你不妨而家先做定功課,睇下有邊 D 區你有興趣,環境如何,校區如何,交通如何,篩選了之後,再上 Zillow 睇下有咩盤揀,大約咩價錢,更可以聯絡埋經紀,而家離 12 月唔夠半年,要開始準備了

https://www.zillow.com/

公爵府

Mitch 發表於 18-7-18 22:53
噢,加州唔啱了,想去西雅圖(emoji)

上網睇相同睇以前住客的 comments,我都係咁樣揀屋

大宅

mugtaitai 發表於 18-7-18 22:58
你不妨而家先做定功課,睇下有邊 D 區你有興趣,環境如何,校區如何,交通如何,篩選了之後,再上 Zillow ...

有呀,晚晚都不停爬文,研究,頭都大。

公爵府

Mitch 發表於 18-7-18 23:04
有呀,晚晚都不停爬文,研究,頭都大。

咩原因令你決定揀西雅圖落腳?

大宅

mugtaitai 發表於 18-7-18 23:43
咩原因令你決定揀西雅圖落腳?

天災,治安,生活指數,學校,天氣,近加拿大,等等。 其實我仲會去視察下portland

公爵府

Mitch 發表於 18-7-19 00:11
天災,治安,生活指數,學校,天氣,近加拿大,等等。 其實我仲會去視察下portland
...

列得出呢幾項,睇得出你有做過功課;不見你提就業機會,是打算來到後退休嗎?天氣方面,你有冇親身冬天來感受過?整個冬天陰雨加上日頭短,幾 depressing,好多人因為呢個原因卻步;另外西雅圖今年十月後沒有直航機返香港,如果你來左之後仍要頻繁來往香港,呢點要考慮

我在西雅圖讀書同做過幾年嘢,之後回流香港20多年,而家細路大了,準備返來升學,我哋也積極部署回歸,也在加州灣區和西雅圖之間掙扎左好耐,最後揀返西雅圖,原因同你差唔多,治安同學校係我 top priority ,然後係生活指數,我覺得西雅圖在呢幾方面都勝加州,係一個 raise family 嘅好地方,不過天氣仍然是我最大的投訴

我兩個星期前才剛去過 Portland ,我都幾鐘意,感覺似20年前的西雅圖,近10年西雅圖變了很多,hip 左,有活力左好多,係好事,但同時也帶起樓價,塞車問題也日益嚴重,而家我下午 3 點後就盡量避免上某 D 路段的公路,相當惱人

大宅

mugtaitai 發表於 18-7-19 01:17
列得出呢幾項,睇得出你有做過功課;不見你提就業機會,是打算來到後退休嗎?天氣方面,你有冇親身冬天來 ...

哈哈,就業機會唔記得講,不過因為我兩公婆其實冇乜專長,最大經驗係機場做左十幾年,而不論我地揀邊個地方,都總會有機場,所以會去機場碰碰有冇機會。

我知呀直航cut 呀,初初諗住有直航方便長老們黎探孫,但點知近日睇到10月就cut , 我land 時都要轉機……
不過咁喎,收到風舊同事報料2019 國泰好似打算開直航,呵呵呵

首頁
12345...7

尾頁

跳至