跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我想問下大家第一次land點攞錢land? 帶票定到步之後開戶先TT? 帶票銀行大額有手續費嗎?

大宅

mugtaitai 發表於 18-7-19 14:33
你之前提過想喺日本買電器帶去美國,你會買咩電器?有心水推介?我想參考下。謝謝
...

我最想買個電飯煲(emoji)(emoji)
有媽媽話,風筒,燙斗,面包機

公爵府

Mitch 發表於 18-7-25 10:04

謝謝

我都諗住買麵包機,仲想買多士爐,不過未搵到靚仔嘅,美國的電器樣子實在太鈍

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Mitch 發表於 18-7-24 18:04

呢邊一減價就可以好平,除非係特別款呢度冇,否則真係唔駛買定,而且買咗嘅如果呢度冇保養,壞起上嚟仲煩。電飯煲、風筒、燙斗呢D真係等減價好過,麵包機如果係P仔的話,我見有JM喺日本買過嚟,但其實都有網上買到P仔或象仔。剛剛今日見到個Blendtec攪拌機由295減到180,如果我唔係有一部新嘅Vitamix,我都會買。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

rose-mag 發表於 18-7-25 13:15
呢邊一減價就可以好平,除非係特別款呢度冇,否則真係唔駛買定,而且買咗嘅如果呢度冇保養,壞起上嚟仲煩 ...

謝謝資料~~
請問喺美國通常喺邊度買電器呀,傢俬,日用品? 上網買定實體舖買?
有網址介紹嗎? 謝

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Mitch 發表於 18-7-26 00:05
謝謝資料~~
請問喺美國通常喺邊度買電器呀,傢俬,日用品? 上網買定實體舖買?
有網址介紹嗎? 謝

網上我多數睇amazon, 我嘅mixer, blender都係Amazon black friday deals, 實體店的話,Target, Home Depot甚至Walmart都好多選擇,耐唔耐又有減價,Macy's都有,但普遍貴,又係等佢減價至睇。

傢俬我會睇Costco, IKEA, Target, Walmart, 日用品以上講咁多間都有,仲可以睇下專賣月下貨嘅Ross

大宅

rose-mag 發表於 18-7-26 00:10
網上我多數睇amazon, 我嘅mixer, blender都係Amazon black friday deals, 實體店的話,Target, Home Depot ...

之前見過有報導話Amazone 都充斥住假貨,請問點分?

王國長老

Mitch 發表於 18-7-26 00:11
之前見過有報導話Amazone 都充斥住假貨,請問點分?

Amazon係有好多供應商架,全國咁大,唔會全部都由Amazon直接供貨,你買嘅時候留意,要揀sold by Amazon, 或至少fulfilled by Amazon, 如發現貨品有問題,去Amazon客服反映,佢地會處理,你可以全數退款,咁多年來我越來越多幫襯Amazon, very good customer service experience

大宅

rose-mag 發表於 18-7-26 00:15
Amazon係有好多供應商架,全國咁大,唔會全部都由Amazon直接供貨,你買嘅時候留意,要揀sold by Amazon, ...

明白,唔該呀~

大宅

rose-mag 發表於 18-7-26 00:15
Amazon係有好多供應商架,全國咁大,唔會全部都由Amazon直接供貨,你買嘅時候留意,要揀sold by Amazon, ...

想請教下,點樣將香港嘅資金帶到美國? 同埋喺美國時每月要轉賬家用比家人,有咩方法?
本來諗住用citibank ,但發現我land 的地方並沒有分行,咁都開唔到美國戶口,都唔知點算好

王國長老

Mitch 發表於 18-7-26 00:21
想請教下,點樣將香港嘅資金帶到美國? 同埋喺美國時每月要轉賬家用比家人,有咩方法?
本來諗住用citiba ...

我果陣帶本票過嚟,寫自己名,過到嚟開戶入銀行,係要幾日至用到錢,咁我本身有屋企人喺呢邊,如果有戶口喺呢度係可以自動轉賬電滙,不過有手續費。我聽過有人用paypal, 揀gift就唔會有收費,亦有人用西聯滙款,但我冇用過。你去邊架?Citibank東西岸都有行,係中部冇,美國呢邊仲有bank of america同wells fargo比較popular

大宅

rose-mag 發表於 18-7-26 00:26
我果陣帶本票過嚟,寫自己名,過到嚟開戶入銀行,係要幾日至用到錢,咁我本身有屋企人喺呢邊,如果有戶口 ...

研究緊seattle 或者portland

王國長老

Mitch 發表於 18-7-26 00:37
研究緊seattle 或者portland

Citibank喺Portland應該冇實體分行,只得7-11 嘅ATM機,Seattle好似有一兩間,其餘都係ATM,呢兩個城市都係U.S. Bank最popular

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

真係鍾意日本電器嘅,來到先上日本Amazon買都未遲。自動退埋稅,運費又ok可以接受。除非你去日本玩順便就話,如果專登去shopping,機票酒店時間呢。而且唔只日本有電器出,我個風筒係法國貨,燙斗係德國貨,麵包機係中國製象印,冇飯煲因為好少煮飯,不過個瓦煲都係法國貨。

銀行唔需要追求大行,尤其是我呢d冇乜錢嘅唔會做到至尊客戶㗎啦。銀行仔d benefits我用得著,out of network free atm,海外提款零費用零找換,支票薄免費。呢度好多銀行要你自己俾錢買支票薄㗎。。。

開戶口唔一定要親身去開。普通人家需要去銀行嘅機會唔多。入票都可以用電話app(但大額就唔得啦)。好多嘢都可以上網做。我都唔知幾多年冇行過入銀行啦。所以如果香港嗰邊堅係要citibank,你都可以上網開,唔係問題。

我自己有兩個儲蓄戶口。
一個local bank,銀行仔,雖然絕少機會入銀行,但勝在好用,而且萬一需要時都有得行入去,不過一般嘢電話都搞得掂。
一個網上銀行,利息高好多。
兩個戶口相連,錢可以免費轉來轉去,第二日就收到,好方便。
你今日backup左未?

大宅

眼訓 發表於 18-7-27 09:34
真係鍾意日本電器嘅,來到先上日本Amazon買都未遲。自動退埋稅,運費又ok可以接受。除非你去日本玩順便就話 ...

請教銀行仔係咩名?

子爵府

回覆 眼訓 的帖子

請問可否介紹那間銀行比較好用呢?
亞女都話,支票得3張,支票部要$, 吾捨得用

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

Mitch 發表於 18-7-27 09:47
請教銀行仔係咩名?

銀行仔網絡唔大,唔會全國都有分行,只係服務周邊嘅人,所以我叫佢銀行仔。全美國有好多好多呢類銀行。間間嘅benefit都唔同,要自己shop吓。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

kkyyn 發表於 18-7-27 09:51
回覆 眼訓 的帖子

請問可否介紹那間銀行比較好用呢?

我嗰間都係頭一批200張免費,之後就要俾錢買。
要上到另一個level先有無限免費支票薄。
不過開戶就10年都係寫咗3x張,200張應該夠用一世嘅。

好多呢d銀行仔都只俾附近居民開戶,我住東北,未必幫到你。

如果唔捨得寫支票,可以問對方收唔收billpay。Billpay絕大部份都係免費嘅。一般都係上網入你個account,填對方資料,銀行就會幫你出張支票寄俾佢,預7-10個工作天收到啦。係好低能㗎,佢開票出埋信封郵費反而唔洗錢。

有個投資戶口我覺得都幾好用,不過就唔係一般嗰d儲蓄支票戶口就唔講了,費事阿女唔小心幫你買幾手股票就唔好啦。

子爵府

回覆 眼訓 的帖子

不知NY會不會有你所講的那間銀行呢?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆 kkyyn 的帖子

冇,只限紐英倫區。不過睇吓呢間你啱唔啱?
https://www.flushingbank.com/consumer/checking/complete-checking.html

首頁

尾頁

跳至