自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

天山雪蓮 發表於 18-7-14 08:59
我仔都有相似問題,政府兒科只係驗尿後定期覆診,無乜行動,巳經睇左2年。
...

你仔仔幾大,而家有冇好轉?

複式洋房

希爾達 發表於 18-7-14 08:39
睇医生都年年得个复诊,不会幫你做任何嘢。

咁樣同冇睇冇乜分別喎

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

Quinnyip 發表於 18-7-14 09:06
咁樣同冇睇冇乜分別喎

有医生幫跟住唔好咩?
開心過每一天吧!

伯爵府

回覆樓主

你辛苦d 一早叫佢起身去廁所,我讀幼稚園個時都係咁,每日零晨阿嫲叫我起身去廁所,之後再訓

男爵府

回覆 Quinnyip 的帖子

楊重光教授,應該幫到你,診所在中環。詳細電話地址goole可以找到
waiyinmama

男爵府

你有無試下夜晚12,1點,抱佢起身,同佢去多次洗手間 ,咁朝早唔會急到發夢去厠所VV
我都係咁幫個仔,若果個晚飲左好多水/湯,夜晚一定會咁做....

侯爵府

Quinnyip 發表於 18-7-14 08:11
仔仔今年7歲,但每個月都依然會有5-6次瀨尿,次次都整到床又濕,被又濕,洗都洗大半日,認真頭痕。佢每次基 ...

食淮山止痾夜尿
我阿爺話架细個成日食

禁止訪問

男爵府

仔仔今年7歲,但每個月都依然會有5-6次瀨尿,次次都整到床又濕,被又濕,洗都洗大半日,認真頭痕。佢每次基 ...

快d去睇醫生,可能係有壓力你唔知,要揾出原因呀

子爵府

回覆樓主:

我女7歲先介夜晚片,由佢4歲起,中西醫都睇過,佢自己身體未成熟去控制呢個機能,所以唔可以怪佢。最後兒科醫生話,如果去到發育年齡仲尿床,先至再去睇。最後呀女7歲先至冇尿床。

大宅

我小朋友 7 歲仲瀨緊尿,每晚要鋪床墊先瞓,瀨左只洗床墊,床褥冇濕。琴晚半夜 3 點抱佢去廁所痾左一次,今朝就冇瀨。佢話完全唔知自己痾尿,唯有繼續每晚抱佢去廁所,希望佢瀨瀨下唔再瀨

複式洋房

希爾達 發表於 18-7-14 09:10
有医生幫跟住唔好咩?

但你唔係話睇醫生冇用咩?

複式洋房

kakakwok716 發表於 18-7-14 09:39
你辛苦d 一早叫佢起身去廁所,我讀幼稚園個時都係咁,每日零晨阿嫲叫我起身去廁所,之後再訓
...

都有,但依然係會瀨

複式洋房

ccw1830 發表於 18-7-14 10:00
你有無試下夜晚12,1點,抱佢起身,同佢去多次洗手間 ,咁朝早唔會急到發夢去厠所VV
我都係咁幫個仔,若果個晚飲 ...

有啊,都會瀨

複式洋房

Mary媽咪 發表於 18-7-14 10:05
食淮山止痾夜尿
我阿爺話架细個成日食

好,試下先

複式洋房

waiyinmama 發表於 18-7-14 09:45
回覆 Quinnyip 的帖子

楊重光教授,應該幫到你,診所在中環。詳細電話地址goole可以找到 ...

Thx

複式洋房

ChuChu0808 發表於 18-7-14 10:17
我女7歲先介夜晚片,由佢4歲起,中西醫都睇過,佢自己身體未成熟去控制呢個機能,所以唔可以怪佢。最後兒科 ...

佢瀨尿我從來都冇鬧過佢,所以佢應該唔會有咩心理壓力。就係擔心影響佢日後

子爵府

Quinnyip 發表於 18-7-14 10:26
佢瀨尿我從來都冇鬧過佢,所以佢應該唔會有咩心理壓力。就係擔心影響佢日後
...

明白媽媽的感受!各人身體狀況不同,問吓醫生意見最為適合。

子爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

中建大廈,司徒達燕醫生 28696912
細心,唔拖症

我仔當年一樣,用盡坊間所謂嘅方法都冇用,最後提起心干去睇司徒醫生,原來我仔賀爾蒙出咗問題,一開始食藥已經冇瀨尿,食咗半年已經完全介藥好返晒,而家十幾歲仔再冇瀨過尿

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我小朋友都係7歲都仲賴尿大大督,試過晒介飲水和起身痾夜尿都無用,健康檢查時問過醫生驗過小便,小便冇菌就唔係細菌影響,醫生話有d小朋友係會有咁既狀況,如果過10歲都仲係賴尿先要理佢,平時唔洗特登叫佢起身痾夜尿,因為冇用同影響小朋友睡眠質素,當腦裡面我唔記得係咩發展成熟就自然介到,佢話我如果出面睇私家醫生,佢地通常會開d精神科藥物去控制,我又唔想佢咁細個食呢d藥,所以我就等如果過10歲都仲係咁先再打算,終於剛過10歲佢就介到唔賴尿lu!

首頁
12345...6

尾頁

跳至