自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

hahaha1231 發表於 18-7-15 05:46
上左堂都唔記得

冇上過呀唔明你話唔記得麥

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

kennis0819 發表於 18-7-14 09:51
想打定個底,得佢可以習慣一種方法去學
我同c6英文都唔勁,所以唔想買黎自己教
...

熟認得哂26個字母先好學,唔係盞嘥錢

水晶宮

藍尾巴 發表於 18-7-15 02:31
最好時期係4歲開始,要認得晒A-Z先開始學,唔係晒學費

水晶宮

回覆樓主:

坊間都係四歲學*phonics

水晶宮

anpanmenbaby 發表於 18-7-14 18:17
仲咁細個,播下歌仔,睇下youtube已經夠,就算出去學都係好皮毛,因太細好快唔記得,升唔到級
我仔係5歲先 ...

都唔知d人急乜 ,四五歲最好

大宅

李露眉 發表於 18-7-15 09:33
坊間都係四歲學*phonics

Thanks我太緊張了

公爵府

李露眉 發表於 18-7-15 09:35
都唔知d人急乜 ,四五歲最好

賺錢點會唔急? 最好賺係學前,bb 嘅時間易就,又多時間報大量班。小學生個市場難做好多。

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

我女N班學校有教letterland phonics,K1自己出去學,仲學埋cambridge + reading全面d,K2已經可以自己睇ORT level 7-8既書,對答如流,我覺得要大少少開竅先出去學,pn階段播歌(letterland有歌)同伴讀就得。

翡翠宮

牛年勳章

hahaha1231 發表於 18-7-15 05:51
你覺得 abc pathway好唔好?

我女正是ABC學,開心又有效

大宅

C.Humphrey 發表於 18-7-15 10:03

收費係點?會唔會好密d堂排得?
一個老師對幾多個學生thank you

翡翠宮

牛年勳章

kennis0819 發表於 18-7-15 11:30

收費係點?會唔會好密d堂排得?

我女上ilearn係比較密果隻,一星期三日,每日兩個鐘,$3800一個月(好似加左價),雖然貴但我覺得有成效。

點解我咁肯定成效來自ABC,因為我女K1轉左去間happy school,英文堂時間少到可憐,K2仲學緊寫A-Z(仲淺過PN果陣),我同個女都係講中文,但佢升K3既暑假已經有能力考movers,所以細果個都讀埋ilearn (好金)

我女讀ABC前都讀過其他既course,比較之下揀左間遠少少既ABC。

男爵府

kennis0819 發表於 18-7-15 03:22
我覺得playgroup 係玩多過學野我又未學過phonics 所以先想出去學,費事亂教佢仲難吸收
我等佢番N ...

學phonics 主要有兩大派系,Letterland 同jolly ,大部分幼稚園都教jolly ,有jm 女女學校教Letterland phonics 真係好勁

如果唔出去上堂,不如你買教jolly phonics 既
dvd 開俾女女看,我pm 你,呢套都ok

男爵府

C.Humphrey 發表於 18-7-15 10:02
我女N班學校有教letterland phonics,K1自己出去學,仲學埋cambridge + reading全面d,K2已經可以自己睇ORT ...

jm 女女好叻!已經學Cambridge learning ,我一路都plan 女女上,但未搵到岩既學校讀Cambridge, 聽過abc pathway 都幾貴

翡翠宮

kennis0819 發表於 18-7-14 09:51
想打定個底,得佢可以習慣一種方法去學
我同c6英文都唔勁,所以唔想買黎自己教
...

太早!冇意思冇記憶!

大宅

綠茶新地 發表於 18-7-15 11:50
學phonics 主要有兩大派系,Letterland 同jolly ,大部分幼稚園都教jolly ,有jm 女女學校教Letterland ph ...

你好,可否pm比我,謝謝

翡翠宮

牛年勳章

綠茶新地 發表於 18-7-15 11:58
jm 女女好叻!已經學Cambridge learning ,我一路都plan 女女上,但未搵到岩既學校讀Cambridge, 聽過abc pa ...

我就係上緊ABC,仲要兩個,係貴但值得,我上面分享左少少,你爬文睇下

我想問原來學letterland係勁架?點解呢?咁我女間pn都真係出名學術深既

水晶宮

綠茶新地 發表於 18-7-15 11:50
學phonics 主要有兩大派系,Letterland 同jolly ,大部分幼稚園都教jolly ,有jm 女女學校教Letterland ph ...

phonics都有分架?請問兩者有咩分別

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔需要咁早,讀 k1,2 先啦

侯爵府

2024年龍年勳章

C.Humphrey 發表於 18-7-15 10:03

邊間分店? 正想報

侯爵府

2024年龍年勳章

kennis0819 發表於 18-7-15 08:46
冇上過呀唔明你話唔記得麥

我話甘細個上phonics, 如果上, 上完都會唔記得, 好似其他jm講 識寫字大概k2先學先有用

首頁
23456...9

尾頁

跳至