腸化生

lbb
|
之前腸化生,以為好番,前幾天照胃發現原來還有,各位jm要留意如果常常有胃炎唔好好處理,而且重成日食傷胃既食物,就可能惡化成腸化生,會增加胃癌機會
李家承
|
lbb 發表於 18-7-14 12:01
之前腸化生,以為好番,前幾天照胃發現原來還有,各位jm要留意如果常常有胃炎唔好好處理,而且重成日食傷胃 ...

腸化生西醫話唔可以逆轉 ,但中醫話食中藥有機會好番,請問你有無睇中醫?同你有咩 癥狀?
HLDMaMa
|
腸化生會點?未聽過。
lbb
|
HLDMaMa 發表於 18-7-14 12:58
腸化生會點?未聽過。

如下

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
lbb
|
李家承 發表於 18-7-14 12:22
腸化生西醫話唔可以逆轉 ,但中醫話食中藥有機會好番,請問你有無睇中醫?同你有咩 癥狀?
...

有胃氣,其實冇嘜癥狀
lbb
|
李家承 發表於 18-7-14 12:22
...

請問有冇中醫介紹呀!
李家承
|
lbb 發表於 18-7-14 13:20
請問有冇中醫介紹呀!

同你一樣只是胃氣,已經10幾年,無在意,現在變左腸化生,係睇浸大中醫睇專科食中藥,好貴呀!
lbb
|
李家承 發表於 18-7-14 13:49
同你一樣只是胃氣,已經10幾年,無在意,現在變左腸化生,現在係睇浸大中醫專科,好貴呀!
...

邊位醫生呢?
lbb
|
李家承 發表於 18-7-14 13:49
同你一樣只是胃氣,已經10幾年,無在意,現在變左腸化生,現在係睇浸大中醫專科,好貴呀!
...

那個centre呢?
李家承
|
lbb 發表於 18-7-14 13:50
邊位醫生呢?

我睇馬劍穎醫師,佢係腸胃專科所以好貴,另我係煲中藥,請問西醫叫你幾耐照1次?同有無講腸化生咩程度?
李家承
|
lbb 發表於 18-7-14 13:52
那個centre呢?

太子新浸會中心。
lbb
|
李家承 發表於 18-7-14 16:02
太子新浸會中心。

唔該曬
李家承
|
lbb 發表於 18-7-14 16:03
唔該曬

好想知有無JM成功醫番好腸化生呀?
李家承
|
lbb 發表於 18-7-14 16:03
唔該曬

上網見到比你參考下

李家承
|

李家承
|
李家承 發表於 18-7-14 17:44

李家承
|
李家承 發表於 18-7-14 17:44

李家承
|
up
yeemeif
|
請問樓主以為好番嘅意思,即係前次照有腸化生,上次照係無咗?今次第3次照再有,是嗎?我早幾個月照到有,而家努力緊
sweetcandychan
|
lbb 發表於 18-7-14 12:01
之前腸化生,以為好番,前幾天照胃發現原來還有,各位jm要留意如果常常有胃炎唔好好處理,而且重成日食傷胃 ...

我早幾年照胃鏡有,之後照又冇,但胃炎就一直唔好,我問過醫生,有冇機會係抽唔中腸化組織所以check唔到,佢話都有可能