自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

我做左人呀媽都唔贊成一定要比家用
子女成年工作如同住要比家用
不同住或已婚佢好景想比我唔介意
所以人生要好好規劃
生幾多個,用幾錢去栽培
如一早預要仔女養對佢地係唔公平

公爵府

豬吉 發表於 18-7-14 21:49
Working mum 老公都可以滾架
如果老公比既錢咁小,連儲都唔夠
無咁既命水就唔好夾硬喇

係羅,如果家用僅夠開支,自己又無積蓄,我就一定唔會做FTM,連比個錢外家都偷偷哋就無謂啦!

公爵府

YAC0601 發表於 18-7-14 23:11
乜唔係BK標準黎架咩

女婿點肯每月進貢一萬俾岳父岳母呀

水晶宮

lojo11 發表於 18-7-14 18:52
我羨慕人做FTM嘅勇敢同覺得佢c6一定搵好多!我把口成日話想唔做野,但最近病假三星期已經悶到嘔(有工人做 ...

我反而是佩服ftm,每日重重覆覆做一d做左,但好多人覺得可以係無做嘅野,eg掃地,其實唔掃都可以照行;洗廁所,唔洗都可以照去.....
所以,我也不適合做ftm!

子爵府

lojo11 發表於 18-7-14 18:02
我媽收我c6錢係會唔好意思,但收我未無話多!我同我媽講,就算我比,咪又係c6比我比你,佢嘅錢咪就係我嘅錢 ...

我阿媽都係唔會收我c6錢㗎~同一舊錢,同一理由,如果係c6比,我媽唔會收。但由我比,佢收得心安理得。

水晶宮

回覆樓主:

咁working mum會唔會代ftd比家用6299, 如果是女方要求男方做ftd?

男爵府

回覆樓主:

純粹個人見解,不喜勿插

其實做唔做ftm 好個人 , 按每個家庭需要 & 唔同環境因素而去決定。只要自己一家人商量好 , 其他家人又明白既,又何來外人用自己心中把尺去判斷人地應否做 ftm???
而家看黎就係老公搵得唔夠多錢, 比唔到 3 份家用就唔應該做 ftm 。其實 ftm 都未必係做成世既 ,有可能短暫做幾年,之後會出番黎做野, 所以只係短暫幾年比少 d 家用或比唔到住遮。之後做番野收入多番就會一切如常 。

每個人人生濟遇& 經歷在唔同階段都有可能改變 , 只要同家人有一至共識 , 家人都會明白& 體諒, 願意一同共渡呢個過渡期 。考順 & 親情不只是建立於金錢上 , 長老更期望關懷,問候&探望。

首頁

尾頁

跳至