每日都在担心中

Taka12
|
生第一個是已經超高齡,而家意外有咗,更加超超高齡。
成日担心肚入面個BB有事,初頭有咗就驚係化學,到confirm ok 又驚冇心跳。到有心跳又驚下次產檢會冇心跳。

而家才9wks, 有排驚。
ykm103
|
Taka12 發表於 18-7-14 15:47
成日担心肚入面個BB有事,初頭有咗就驚係化學,到con ...

盡量放鬆心情, 媽媽的心情好影響bb 啊
相信bb , 為佢打氣就ok
Litinwing
|
成日担心肚入面個BB有事,初頭有咗就驚係化學,到con ...

我同你一樣,第二胎意外有左,又是高高齡孕婦,又試个小x,这胎常常好担心,所以今胎我揀左開刀,希望減少自己焦慮,若我要等到預產期,我怕我会因臍带纏頸,胎盤老化,胎水夠唔夠等問题,焦慮到爆,慶幸bb順利出世,純分享,高高齡孕婦也有成功例子,樓主你都一定能順順利利生个健康的bb
Nbs
|
我都係高齡,去年9 週小產。而家先得 4 週,而且我上星期已經知。 雖然好多野要plan, 請工人,買車,諗大嗰個夜晚訓覺安排 (而家係同我訓), 諗屋企使唔使裝修下 / 整下 d 房 etc etc, 但我決定過左 12 週先諗。有排等。。。。
Taka12
|

回覆 Litinwing 的帖子

謝謝您,我生第一個時已經一早決定開刀,自己知自己事。生完第一個後亦試個小產2次,所以今次好驚。始終超高齡太多uncertainty. 希望平安渡過。
cwshkm
|

我都係日日都好擔心,生完第1個之後意外有左第2個,不過23週冇左心跳,到而家第3個由驗到而家14週日日都好緊張,好驚好似之前咁,好難放鬆唔去諗每次去產檢都好驚
Litinwing
|
cwshkm 發表於 18-7-15 23:45
我都係日日都好擔心,生完第1個之後意外有左第2個,不過23週冇左心跳,到而家第3個由驗到而家14週日日都好 ...

認同,尤其我們经歷过中段小x,每次懷孕都好易焦慮及担心,未見倒佢平安出世前,个人都好難安心
musiccisum
|

唔駛擔心的,放鬆
正正因為經歷過,才發覺擔心係無用嘅
eey0re
|
做下其他野, 分散注意力會好D, 又或者睇下BB 野買
又可以聽下產前講座, 知多D就無咁多野好擔心
lokheibaby
|

我都高齡,剛生完一星期,唔膽心得咁多,長憂九十九,只有向前望…向好看,多深呼吸會正面啲,加油
MAMAHANA
|

我都第二胎,高齡,好擔心,好想快點捱到12週!
而家仲流緊啡,醫生話高齡流啡機會更大日日渡秒如年
bReND
|
eey0re 發表於 18-7-17 17:02
做下其他野, 分散注意力會好D, 又或者睇下BB 野買
又可以聽下產前講座, 知多D就無咁多野好擔心 ...
都係個好辦法, 而且好多產前講座送既贈品都好有用, 我宜加用緊既U 型枕都係之前去美X臣TALK 拎返黎

renay
|
MAMAHANA 發表於 18-7-20 13:35
我都第二胎,高齡,好擔心,好想快點捱到12週!
而家仲流緊啡,醫生話高齡流啡機會更大日日渡秒 ...

你流啡都好過我流紅,我日日都不安,連poo poo都驚