自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ninjarabbit 發表於 18-7-14 19:05
咁女方角度咪會係

我每日辛辛苦苦返工,份糧要養家,放工又要照顧頭家同D細路,老公夜一夜至返,返來又無 ...

同意你既講法。可能因為咁樣導致女方容易發脾氣。

侯爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主

曾經在網上留言見到:
當你經濟上無需要老公支持,
當你精神上無需要老公支持,
那麼你還有沒有需要老公呢?

老公究竟應該是怎樣做好呢?
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

侯爵府

回覆樓主:

如果去到一個點,情願自已一個,仲開心自在過同呢個人一齊,我覺得都係時候分開

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

PrettyWife2013 發表於 18-7-14 17:12
唔講得太白啦,代號男方,問我意見,當然我覺得最好唔好離婚啦,但係點樣先知道其實離婚可能對大家都好呢?
...

我自己以前勁似女主角。
但我c6超好皮氣和忍耐力,忍讓我到令我有恃無恐,身邊家人,朋友常常話我執到,小心佢走,而佢亦對小孩照顧得比我還好。
後來又睇下bk啲case.,自己醒覺,每個人也有不同長短,欣賞c6嘅優點。讚揚佢嘅付出和忍耐力嘅美德。
而家成個家庭相處幾好。
好多謝呢度有bk jm亦開解過我!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

去見婚姻輔導, 例如明愛,

2個人又唔係盲婚啞嫁, 除左$ 一定有其他野欣賞對方。

輔導員幫大家化解恩怨。

子爵府

PrettyWife2013 發表於 18-7-14 17:12
唔講得太白啦,代號男方,問我意見,當然我覺得最好唔好離婚啦,但係點樣先知道其實離婚可能對大家都好呢?
...

咁個男嘅有無上進心?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

再落去,男既唔離女都可能離,女方有需要男方嗎
總有離別的時候

水晶宮

回覆樓主:

男方搵日坦誠同女方講,希望佢改善。女方把口講嘢咁難聽,脾氣咁差,長遠無可能頂到。

女方唔係搵多男方好多,男方亦唔係食軟飯,佢查實無資格咁樣發難。

子爵府

回覆樓主:

朋友婚姻關係我不會給予意見,我只會回有需要可以尋求婚姻輔導協助清官難審家庭事,除為了不干涉別人家事,更是保障自己。

珍珠宮

PrettyWife2013 發表於 18-7-14 18:46
女方唔係千金小姐,只係比男方搵錢多。雙方都有為家付出,費用一人一半,只係男方收入比較低,女方想要佢 ...

如果層樓真係由女方出哂錢,要求簽聲明都係保障自己啫。好似依家男人想離婚,當日無簽聲明,今日會否因為離婚而無端端要俾半層樓人?

如果男人真係俾唔到安全感女人,有時真係唔可以只怪女方,只能說當日大家唔坦白識清自己想要什麼,創造了今日不幸。有時結婚真係唔可以唔面對現實,計條件。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

PrettyWife2013 發表於 18-7-14 18:48
其實男方覺得可能女方都係想離婚,但係大家見到仔女咁細,跟邊個,條路點行,可能大家都唔係好清楚。或者 ...

何必覺得?大家係成年人,應該溝通解決問題,唔係你覺得我咁,我又以為你咁,有時就係咁因誤會而分開。大家攤出嚟講,有咩要求,有咩不滿,講哂出嚟,能解決就解決。但真係唔好又想有資源,有想有大男人,只能睇下條線點擺。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

仔女幾大?等仔女大d先離婚得唔得?

男爵府

回覆樓主:

睇完覺得男既內外都唔掂,嫁著依0的老公就慘.唔係因為佢窮同無錢,係心態超差.

大宅

回覆樓主

唔單單係搵錢能力問題
社會地位女高過男好多先係最致命
女係專業人仕,男既自卑,冇自信到連果份咩証明佢層樓冇份都肯簽?
個男既做壞左個頭縱壞左個女人好難搞喎

男爵府

回覆樓主:

同埋,如果個女人想走一早走左,佢自己又唔係養唔起.男既想搵籍口走咋掛.

公爵府

Onlok 發表於 18-7-14 20:10
我自己以前勁似女主角。
但我c6超好皮氣和忍耐力,忍讓我到令我有恃無恐,身邊家人,朋友常常話我執到,小 ...

你好正面

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

suetyiubb 發表於 18-7-14 23:05
睇完覺得男既內外都唔掂,嫁著依0的老公就慘.唔係因為佢窮同無錢,係心態超差.
...

請勿打招呼~

複式洋房

PrettyWife2013 發表於 18-7-14 18:53
男學歷唔高,有份穩定唔係點加人工既工作。女方專業人士,年年都有加人工,所以大家既收入差別會越來越大 ...

我諗個女人 成日見唔到個老公, 感覺無老公經濟和精神上支持, 不如自己仲開心. 我諗香港女仔比男仔 讀得多書, 呢個可能係未來趨勢, 我諗真係要去婚姻輔導下先可以行落去, 否則婚姻關係銀行已經無錢, 仲要負資產破産, 對下一代成長都唔好. 睇下個女方仲記唔記當初是否真心真意嫁, 如果女方由始至終都無愛就算吧啦>< 可能真係工作加生活壓力太大, 所以講d傷害伴侶尊嚴的説話, 不過, 呢d說話都係想推走男方咋.....

珍珠宮

回覆樓主

首先要還原基本步,問問自己仲愛唔愛對方。如果愛就好自然會妥協。唔愛就講乜都冇用

首頁

尾頁

跳至