其實去到邊個點先考慮離婚?

bobo88hk
|
識人情況更惡劣都未離婚
終於開到啦
|
ninjarabbit 發表於 18-7-14 19:05
咁女方角度咪會係

我每日辛辛苦苦返工,份糧要養家,放工又要照顧頭家同D細路,老公夜一夜至返,返來又無 ...

啱!!其實可能唔係女方有錢所以唔尊重男方
應該係男方真係無錢又照顧唔到屋企
littlemiss123
|
PrettyWife2013 發表於 18-7-14 17:12
唔講得太白啦,代號男方,問我意見,當然我覺得最好唔好離婚啦,但係點樣先知道其實離婚可能對大家都好呢?
...

男既剩係話錢銀方面女人揾多d, 但家務方面同照顧仔女方面,係咪一樣女人付出多過男好多先? 俾著你,如果個男又揾錢少,屋企野唔理,仔女又唔理,女人應該用咩心態對呢個老公? 其實唔了解人地家事,好難俾意見
anyuser18
|

搵婚姻輔導
唔係咁大件事
可以傾解決到
咪找中間人嚟傾吓
唔係對仔女都唔健康啦,成個家都唔開心

好多時一個人只睇到一面
個男覺得個女嫌佢係因為錢
但個女士又係咪真係咁諗先
佢忙到咁又咁反感個女方嘅脾氣的話,咁究竟有無好好坐低傾過,聽清楚老婆嘅心聲
其實若嫌佢都走咗十世,老婆又唔係無錢
好應該傾吓,傾唔掂找中間人即係去輔導傾清楚
唔為自己為仔女都要啦!
自己一時之快生咗,都要好好負責
goat
|
果然同一件事,人物唔同,回應都唔同。
如果係相反,買樓唔落女方名,仲要佢簽乜嘢證明書,你估bk會點覆你?
快d立多d錢比自己;
呢d男人都唔好恨啦;
男人遲早搵過第二個。

肯定唔會有人challenge 女方唔夠努力搵錢
ANNAFRIEND
|
PttyWife2013 發表於 18-7-14 18:46
女方唔係千金小姐,只係比男方搵錢多。雙方都有為家付出,費用一人一半,只係男方收入比較低,女方想要佢 ...
其實男方會唔會因女方條件優厚而唔上進?諗住老婆揾得多自己唔駛努力向上,反而有老婆做經濟靠山。如果大家相差咁遠男方又唔上進,一起生活都唔開心啦,分開係好事但大前提要唔好影響子女。
cancan^^
|
同老婆攤出黎傾,如果冇心解決問題就離婚啦,佢同得你講其實應該忍左好耐去到頂唔順嗰個位架喇
cancan^^
|
Strawberrys 發表於 18-7-14 19:46
曾經在網上留言見到:
當你經濟上無需要老公支持,
當你精神上無需要老公支持,

我覺得老公都需要支持嘅
是是但但
|
spikenard 發表於 18-7-14 18:50
既然最差的情況係離婚,即是成功地溝通就解決問題,通不了就離婚的話,咁就盡地1鋪去溝通,試了,努力了, ...

Agree, 手攤出黎講囉,反正最差都係離婚,兩口子4466拆掂佢。如果女既,唔肯傾,咁就直頭離婚。
ceciwong21
|
lakgarden 發表於 18-7-14 19:51
如果去到一個點,情願自已一個,仲開心自在過同呢個人一齊,我覺得都係時候分開
...

對。男人比唔到愛情,又無經濟條件,同佢一齊好辛苦!
babytea
|
暴力、侮辱、言語或精神虐待、人身攻擊、吸毒、賭錢欠巨債。
薯圈
|
littlefunpig 發表於 18-7-14 17:43
洗得女人錢又想人地小鳥依人、入得廚房出得廳堂上得床,好心睇下自己咩料先!
要離婚就趁早,個女人有無男 ...

點解女人揾得多錢過男人就=洗女人錢?什麼 邏輯? 揾得錢多那個就可以唔使尊重對方?
薯圈
|
ANNAFRIEND 發表於 18-7-15 07:40
其實男方會唔會因女方條件優厚而唔上進?諗住老婆揾得多自己唔駛努力向上,反而有老婆做經濟靠山。:igiveup ...

女人揾得錢多過男人就等於男人唔上進? 咁男人揾得錢多過女人又等於女人唔上進, 唔願努力嘅女人又唔要得過。咁全世界唔係男揾得多過女,就係女揾得多過男架啦!咁咪人人都要離婚?
chillimom
|
薯圈 發表於 18-7-15 09:23
點解女人揾得多錢過男人就=洗女人錢?什麼 邏輯? 揾得錢多那個就可以唔使尊重對方?
...

BK 神邏輯
薯圈
|
chillimom 發表於 18-7-15 09:27
BK 神邏輯

我希望係我理解錯誤,我係正宗港女, 點解見到咁多港女睇婚姻係睇下個男人有無錢, 無錢就睇下上唔上進(當然上進定義係人工有幾多), 港女真係睇錢睇到呢。。。。如果男人揾得少過佢,仲要原來可以唔使尊重。。。救命!

如何婚姻係咁,寧願個type女仔單身好過,唔好害d男仔
Mrs.Luckycat
|
看完你全部留言,如果男方所言屬實,他在經濟上已儘力配合妻子的要求,只是妻子太強勢,亦無意相讓。既然個女人咁巴閉,咁就大佢一鑊—-離婚啦!何必寄人籬下,攪不好,失去父親的尊嚴,連自己的仔女都看不起自己。
queenmooe
|
薯圈 發表於 18-7-15 09:23
...

(emoji)(emoji)講得啱
PrettyWife2013
|
點講呢。當然大家都有優點同缺點。男方上唔上進真係要女方先可以決定。男方都想搵多D錢,但係本身條件又未可以為佢帶來可以搵好多錢既機會。當然想既話,去進修去學係可以改善的。男方放假返來都有做爸爸分內事,帶小朋友返學,去玩。女方工作成日OT, 屋企家務,煮飯,照顧仔女由奶奶做。其實女方可能都想離婚,但係小朋友邊個照顧係一個大問題。因為男方話女方父母照顧唔到對仔女,次次女方返外家,10次9次都係鬧交收場,而且女家以講明唔識照顧小朋友。大家對大家有意見但又唔知點解決。脾氣臭/男方搵錢小呢D問題傾左好多次都係無共識。
薯圈
|
PrettyWife2013 發表於 18-7-15 10:00
點講呢。當然大家都有優點同缺點。男方上唔上進真係要女方先可以決定。男方都想搵多D錢,但係本身條件又未 ...

觀乎你單方面情況,女人恃住自己搵錢多,對老公不尊重,奶奶幫佢湊b 煮飯但一樣不尊重,什至自己原身家庭都惡交,世事無偶然,照睇你fd 個老婆都唔係好相處嘅人。

但寧教人打仔, 其余嘅自己諗,外人點敢比意見。
jyjy1684825
|
PrettyWife2013 發表於 18-7-14 17:12
唔講得太白啦,代號男方,問我意見,當然我覺得最好唔好離婚啦,但係點樣先知道其實離婚可能對大家都好呢?
...

女人揾錢多过男人?...呵呵呵, 女要俾善養費架喎! 仲要分佢身家添.
男方有SO.
仔女?係為佢地就唔会家嘈屋閉啦, 好影响喎.
見下婚姻輔導先啦.