敏感人士有無用開嘅沖涼同潤膚露介紹?

star55
|
屋企人敏感肌,會黎我屋企住一段時間,我知佢好似有濕疹嗰D,我自己用開香水shower gel 好重味果D,諗都知佢應該唔岩用,但入到萬0花多眼亂,唔知揀邊隻好
crystal媽咪
|
直接問佢用啲乜嘢牌子,買返一樣。因為有時佢哋可能係自備手工梘都唔出奇
sky_blue618
|
QV/ AVEENO/ CETAPHIL

我個小朋友有濕疹,醫生都係建議用呢三個牌子,也容易買到
kwan_0128
|
avenno好用
唔好煩我
|
我用QV
CircleN
|
cetaphil
333s
|

tsung
|
唔好煩我 發表於 18-7-14 21:06
我用QV

X2!
Mnopq1
|
sky_blue618 發表於 18-7-14 20:20
QV/ AVEENO/ CETAPHIL

我個小朋友有濕疹,醫生都係建議用呢三個牌子,也容易買到

自己出去學做手工梘
szeszes
|
我仔有濕疹,佢用 aveeno, 都 ok
evergreenj
|

以前我用QV gentle wash,好用但貴!
後來發現萬寧自家品牌for敏感皮膚用冲涼很好用,質地同Cetaphl(可能串錯)一樣,
平日每枝$37,減價$27,超好用,連洗面都無敏感
幕前玩家
|
我係敏感乾燥皮膚,好易皮膚乾、痕、甩皮,醫生建議用cetaphil,aveeno,physiogel
工程進行中
|
333s 發表於 18-7-14 21:21

呢隻 千其唔好
我用完 痕到抓爛肉
meek
|
evergreenj 發表於 18-7-15 00:49
以前我用QV gentle wash,好用但貴!
後來發現萬寧自家品牌for敏感皮膚用冲涼很好用,質地同Cetaphl(可能串錯) ...

請問萬寧嗰支個樣係點架?
pat614
|
工程進行中 發表於 18-7-15 01:18
呢隻 千其唔好
我用完 痕到抓爛肉

我用開QV/ AVEENO/ CETAPHIL,夏天初期試用黑糖個支,痕到爆,初5為意,想想下可能係支沖涼野,真千萬5好買,十陣用黎洗手囉
kwan0520
|
施巴有隻專係比濕疹用,我都用緊
Jumama2000
|
我個仔自小有濕疹,沖涼用Aquanil,唔敢轉
工程進行中
|
我用開羊奶皂

shun282
|
star55 發表於 18-7-14 19:13
屋企人敏感肌,會黎我屋企住一段時間,我知佢好似有濕疹嗰D,我自己用開香水shower gel 好重味果D,諗都知 ...

普通敏感肌用冇香料成份就OK,如果有濕疹,我女用cetaphil,用過QV,我女唔like佢d味
vencyk
|
我女沖涼qv,但昨晚第一次用qv lotion, 就痕,有無關係?