有無JM用緊NAS儲存?

Lopopo
|
可否介紹下用緊邊隻?
babyboy2013
|
Lopopo 發表於 18-7-14 22:28
可否介紹下用緊邊隻?

synology, 我用918,行raid1... 唔好旨意2.5 external hard disk 完全靠唔住
Lopopo
|
babyboy2013 發表於 18-7-14 22:40
synology, 我用918,行raid1... 唔好旨意2.5 external hard disk 完全靠唔住

靠唔住

其實nas好,定比錢iCloud/ google drive嚟儲相好?
錢錢媽
|
Lopopo 發表於 18-7-14 22:50
靠唔住

其實nas好,定比錢iCloud/ google drive嚟儲相好?

iCloud 或google drive 都係cloud. 實際server physically locate 係邊都唔知,被backup 幾都百次同去左邊又唔知。

又有機會被hack.
對我來說,Personal data and photos 跟自己好d
Nas 行 raid , 有保障!
Lopopo
|
錢錢媽 發表於 18-7-14 22:59
iCloud 或google drive 都係cloud. 實際server physically locate 係邊都唔知,被backup 幾都百次同去左邊 ...

請問你用邊隻nas?
zone123
|
都係用synology!
用自己NAS一定最好!
Lopopo
|
zone123 發表於 18-7-15 12:30
都係用synology!
用自己NAS一定最好!

請問邊隻型號?
見最平一千都有
但貴又可以好貴
有咩分別
zone123
|
Lopopo 發表於 18-7-15 13:57
請問邊隻型號?
見最平一千都有
但貴又可以好貴

型號唔記得,但一定係2 disks!
tkop
|
babyboy2013 發表於 18-7-14 22:40

3.5呢
babyboy2013
|
tkop 發表於 18-7-15 14:02
3.5呢

單單2.5 usb Hardisk 一壞左就。。。。搵人修復好貴。

行nas可以容錯,行raid1 要全部同時間一齊壞先會total loss... 整左nas我就覺得之前買2.5好傻,錢俾左,資料備份又完全靠唔住