醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人朋友媽媽腦退化,需要人照顧,有工人,有親戚超姑(姑仔),發現傷口的是工人,但當日佢放假,放完假發現此事,當日照顧者是姑仔,請問大家知唔知呢個係咩傷口??傷口在pat pat

男爵府

建議去睇醫生問下!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不懂分,快找醫生處理好傷口,以免發炎。順口問醫生
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆樓主:

已經睇左醫生了,但是普通私家醫生都唔肯講,現時傷口已好好多

水晶宮

yobbyo 發表於 18-7-14 22:41
本人朋友媽媽冇腦退化,需要人照顧,有工人,有親戚超姑(姑仔),發現傷口的是工人,但當日佢放假,放完假 ...

咁朋友媽咪自己點講?
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-7-15 11:58
咁朋友媽咪自己點講?

佢既腦退化嚴重到係言語已經唔識講,冇表達能力,基本上佢只係識食,同訓教,廁所都唔識自己去,所以根本證明唔到邊個做 ,但唯一個工人就好堅定咁話佢冇做過

水晶宮

yobbyo 發表於 18-7-15 12:02
佢既腦退化嚴重到係言語已經唔識講,冇表達能力,基本上佢只係識食,同訓教,廁所都唔識自己去,所以根本 ...

哦.....有腦退化(你第1個post寫“冇”)。

其實證明到係乜傷, 都證明唔到邊個做。 只在只有係需要地方安裝cam。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-7-15 12:06
哦.....有腦退化(你第1個post寫“冇”)。

其實證明到係乜傷, 都證明唔到邊個做。 只在只有係需要地方安裝 ...

oh no, 打錯字,sorry, 因為佢女好想證明究竟係咪佢姑姐做

水晶宮

yobbyo 發表於 18-7-15 12:35
oh no, 打錯字,sorry, 因為佢女好想證明究竟係咪佢姑姐做

醫生係唔會答到你係乜情況下整到。就算估到都唔會知邊個整到。

其實如果佢d仔女相信外傭無做, 覺得係姑姐做。咁咪外傭放假, 仔女自己輪流照顧媽咪, 唔好再叫姑姐黎。
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

有沒有問姑仔睇佢回點講,
無理由照顧一日就咁傷,好像誇張d

翡翠宮

回覆樓主:

係咪似燙傷?
唉,算吧,現重點快弄好傷口。

翡翠宮

yobbyo 發表於 18-7-15 11:03
已經睇左醫生了,但是普通私家醫生都唔肯講,現時傷口已好好多

好好就好了,咁大傷口一定要快好,長者著尿片怕太耐唔好會一路爛肉。

大宅

PCCW2319 發表於 18-7-15 12:58
醫生係唔會答到你係乜情況下整到。就算估到都唔會知邊個整到。

其實如果佢d仔女相信外傭無做, 覺得係姑姐 ...

宜家就係所有人都直覺係佢姑姐做,因為太多疑點,我朋友爸爸唔想搞大件事,同埋佢地家庭關係又複雜,我朋友自己湊住2個細女,日日都走去睇呀媽,死守住唔會再比佢返架啦

大宅

MM2005 發表於 18-7-15 14:12
有沒有問姑仔睇佢回點講,
無理由照顧一日就咁傷,好像誇張d

當然有,我朋友係佢姑姐唔知道佢已經識穿左件事既時候當面對質,因為工人一發現既時候姑姐已經同工人講明唔可以同佢個女講,我和朋友的親人都認為是熨斗,因為工人說是流血水,而且冇左一塊皮

大宅

MM2005 發表於 18-7-15 14:16
好好就好了,咁大傷口一定要快好,長者著尿片怕太耐唔好會一路爛肉。

我朋友最嬲係發生左件事6日之後先至發現 ,當日傷口仲有血水,個工人叫姑姐帶佢媽媽去睇醫生個姑姐唔肯

水晶宮

yobbyo 發表於 18-7-15 15:11
當然有,我朋友係佢姑姐唔知道佢已經識穿左件事既時候當面對質,因為工人一發現既時候姑姐已經同工人講明 ...

燙斗燙傷就未必會, 因傷口應該唔止咁細。

會唔會跌倒地下, 拖拉磨傷??

又會唔會被煙頭焯傷?
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-7-15 15:35
燙斗燙傷就未必會, 因傷口應該唔止咁細。

會唔會跌倒地下, 拖拉磨傷??

因為好明顯係冇左皮同埋一睇就知直接冇著褲情況下整到咁

侯爵府

我爸水豆穿了,也是這樣子的。

水豆由細細粒,去到一大pat 水,可以是兩日之間的事。(有時,一晚也會變大了很多)。

除了那個傷口,由圖看來,還有"抓痕"的。(幾條紅色的?)。老人家可能也手多多,四圍抓。(可能)

要最清楚老人家身體情況,沖涼時最清楚。6 日才有人發現?或者,叫她女女每天去看著工人姐姐為老人家沖涼,每天也看清楚。有傷口,要盡快處理。

我姐姐每天也詳細檢查我爸爸的,但還是時時"有所發現"。水豆啦/抓痕啦/損傷也有。

除了姐姐,我本人也時時親自檢查。嚴重人士家居支援的姑娘,在為我爸沖涼時,也仔細檢查,有問題,即call姑娘上門搞。
===
一個傷口,6 日才有人發現?十分奇怪。誰人負責沖涼的?(還是,我誤解了?)

還是那一句,照顧那麼失去自理能力的人,不是看看,便能"x-ray" 一切。要看得清楚,大/小便也要看(不是問工人); 沖涼時,再慢慢檢查身體的損傷。心跳+血壓+體溫,盡量自己量(或,不定時看看工人的skill)

如果像我爸那麼沒自理能力的,不如,找社工,申請嚴重殘疾人士家居支援,多個"有經驗"的人幫手看看。家人沒那麼辛苦。姐姐也容易有人,可update老人家情況。

翡翠宮

yobbyo 發表於 18-7-15 15:11
當然有,我朋友係佢姑姐唔知道佢已經識穿左件事既時候當面對質,因為工人一發現既時候姑姐已經同工人講明 ...

睇見都心傷,要快弄好傷口

大宅

hker 發表於 18-7-15 15:45
我爸水豆穿了,也是這樣子的。

水豆由細細粒,去到一大pat 水,可以是兩日之間的事。(有時,一晚也會變大 ...

多謝你意見,件事發生果日工人一早同婆婆沖完涼先放假,佢返到黎再同婆婆沖涼時就發現傷口,即時問姑姐,姑姐即話佢唔知,但全日佢照顧,再者,提醒工人不要同任何人講,包括佢個女,件事係第6日由婆婆的姐姐發現,第二日我朋友即時返去同佢姑姐理論,仲錄埋音,send左比幾個親戚同朋友聽,好多人都已經覺得係佢姑姐,但冇得報警,好慘,所以朋友好想知究竟點整到

首頁

尾頁

跳至