兩個月bb飲奶量

ChanChanAgnes
|
奶粉罐身指示bb兩個月開始每日要食5餐,每次5安。我bb而嫁食緊每日6餐每次4安,2個月開始餵奶時間應該點安排呢?你地係格5個鐘餵一次奶定都係4個鐘餵一次?
吹太太
|
我BB2個半月,每次飲5安,每3個鐘飲一次,我覺得唔需要理個罐指示,自己調教好就可以
amiaries41
|
今日岩岩2個月,上星期開始,每4個鐘餵一次,每次5安。我仔一個月已經介左夜奶
kissapplegirl
|
ChanChanAgnes 發表於 18-7-14 22:54
奶粉罐身指示bb兩個月開始每日要食5餐,每次5安。我bb而嫁食緊每日6餐每次4安,2個月開始餵奶時間應該點安 ...

奶粉罐上既係參考…
如果你想bb五個鐘食一餐,就要每餐都拖佢時間,由四個鐘拖延到四個鐘十五分鐘,四個鐘30分鐘跟住到五個鐘, 時間其實係睇你點安排 ,不過我自己覺得頭三個月係bb成長階段嘅黃金期,我主張由bb話事想食幾多,幾耐食一餐等
3-4個月會開始厭奶,到時1餐奶分幾次喂,每餐玩個幾兩個鐘
dxf920
|
ChanChanAgnes 發表於 18-7-14 22:54
奶粉罐身指示bb兩個月開始每日要食5餐,每次5安。我bb而嫁食緊每日6餐每次4安,2個月開始餵奶時間應該點安 ...

五個鍾一次奶隔太耐。bb胃細,會影響發育。最多係3.5-4個鍾飲一次。
|
amiaries41 發表於 18-7-14 23:22
今日岩岩2個月,上星期開始,每4個鐘餵一次,每次5安。我仔一個月已經介左夜奶
...

咁我都試下開5安,4個鐘餵一次先。
|
kissapplegirl 發表於 18-7-15 04:15
奶粉罐上既係參考…
如果你想bb五個鐘食一餐,就要每餐都拖佢時間,由四個鐘拖延到四個鐘十五分鐘,四個 ...

多謝你既建議。
|
dxf920 發表於 18-7-15 05:18
五個鍾一次奶隔太耐。bb胃細,會影響發育。最多係3.5-4個鍾飲一次。

我都唸住試左4個鐘餵一次,每次餵5安奶先。
haha748494
|
按自己BB飲奶習慣就OK.
amiaries41
|
ChanChanAgnes 發表於 18-7-15 08:36
咁我都試下開5安,4個鐘餵一次先。

當然有時會早少少傻佢如果喊食,如果瞓左的又會拖耐少少先餵。個schedule好flexible
JackyC2018
|
...

勁飲到咁多(emoji)(emoji) 我仔今日53日,一餐2.5至3安一日7至8餐(emoji)(emoji) 平均一日先飲得18-21安 真係頭都暈(emoji)(emoji)‍♂️
kaman0617
|

我個B 2.5月大,飲緊5安⋯3-3.5小時飲1次!跟番BB需要比佢食無限制!
現在約17磅左右
cvgarden
|
...

我個仔同你個仔差唔多大,請問你點介夜奶?佢宜家每餐食5安,兩個鐘已經叫肚餓,我好擔心佢會唔會食太多食滯佢(emoji)
amiaries41
|
cvgarden 發表於 18-7-17 18:41
我個仔同你個仔差唔多大,請問你點介夜奶?佢宜家每餐食5安,兩個鐘已經叫肚餓,我好擔心佢會唔會食太多食 ...

因為佢半夜基本上係我叫醒佢食,所以我臨睡前個2餐會隔近少少,等佢飽d好瞓d。如果你b每兩鐘就要奶你可以加奶量,例如由5安加到6安,睇下可唔可以隔耐少少先要奶。日抖食得夠,半夜就唔會要奶。