換咗上司壓力好大,好唔想返工及見人⋯⋯

好命婆
|
一諗到要返工就失眠、呼吸困難、 頭痛及想喊,再係咁我會情緒失控⋯⋯點算!
lumfamily
|
好命婆 發表於 18-7-14 22:57
一諗到要返工就失眠、呼吸困難、 頭痛及想喊,再係咁我會情緒失控⋯⋯點算!
...

有條件或者冇經濟壓力就走,否則,想辦法克服恐懼,忍耐。搵食係咁,祝身心健康!
cibewong
|
...

再係咁你會顛,最好的解決方法係轉工。
MANVN
|
壓力大,考慮轉工。
好命婆
|
多謝大家意見,我都有諗過轉工⋯但份工做咗十幾年,又有班人跟我,我轉工佢地唔知會點,我知唔顧得咁多…相信佢地都會支持我,因為都睇到我好辛苦⋯我只是覺得唔抵,早些年公司被現在公司收購,當初又為了令我們留下,又求又請,什麼都認承,過咗去後大部分整合都是我們負責,我幾乎晚晚OT到11,12點,甚至零晨2⃣️,3⃣️點都覆電郵,當時壓力都好大,但都冇咁辛苦,當時上司都睇到我付出,都加以肯定,辛苦都算值得。到依家我嗰個邊整合勉強叫完成,當然還要fine tune,突然轉上司,一切都變咗…原來你之前的付出人地一啲都唔稀罕,有點過橋抽板的感覺⋯⋯
cecelc
|
我之前因為咁辭職,轉工後不藥而癒。
TRUBIMA
|
好命婆 發表於 18-7-15 00:15
多謝大家意見,我都有諗過轉工⋯但份工做咗十幾年,又有班人跟我,我轉工佢地唔知會點,我知唔顧得咁多…相 ...

超明白,我都經歷完
當時我經歷再死頂半年多,再發生一件事令我知道,我既唔甘心以為力爭上游,原來在公司眼中係 一條魚擱淺左係到郁咋
我決定放過自己即係遲工,現在安隱快樂
melody228
|
係時候放手
歌莉亞
|
...

立即轉工啦
否則好易情緒病
anna59
|
趁後生,揾過份工
mamasprits
|
唔好做轉工,唯一可選
魚兒小寶貝
|
聽到都鄧你辛苦,有時d 合拼,收購係咁,新上司有機會係想趕你走換佢自己d 人,以達致佢心目中既"改革" , 唯有觀察幾個月佢無意思走就你走啦。

或者你依家可以咁諗"我係地頭蟲,新上司其實好需要我", 唔好咁怕佢。

mammycat1818
|
立刻轉工補自己健康
amylum
|

其實公司都只係用盡你地
你吾係新上司既人點佢都吾會睇得你順眼
yucl_hk
|
打工啫, 太大壓力! 咪揾過份
jyjy1684825
|
好命婆 發表於 18-7-15 00:15
多謝大家意見,我都有諗過轉工⋯但份工做咗十幾年,又有班人跟我,我轉工佢地唔知會點,我知唔顧得咁多…相 ...

應該新上司係要換班底, 第-個係妳. 唔好糾纏了, 快逃.
crabaries
|
為咗自己,轉工吧!
捱壞身體,得不償失!
Kinki1102
|
...

冇嘢比自己嘅身體及情緒重要。。
既然你都講到咁嚴重,轉工,離開呢個工作環境吧,加油
kakachopper
|
TRUBIMA 發表於 18-7-15 08:47
超明白,我都經歷完
當時我經歷再死頂半年多,再發生一件事令我知道,我既唔甘心以為力爭上游,原來在公司 ...

想請教你而家轉咗工定未有嘢做? 如果有嘢做係做返同一行定轉行?
我都面對緊呢個關口, 雖然仲有約兩年時間可以決定, 但如果頂唔順嗰刻提早來臨就冇時間再考慮

好命婆
|
超感激大家真心回覆,令我感到自己想法不奇怪,雖然我年紀不輕啦,轉工未必搵到依家人工,但錢買不了快樂與健康,希望減些人工可找份安穩工作,我不怕工作多,最多呻吓,跟住飲柸咖啡再嚟過,但人仕鬥爭自問不是強項⋯⋯