自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

破釜沈舟, 向公司(大老板)投訴, 大不了唔做或等佢炒你.

如果唔係, 你屈出病嚟, 無人可憐你.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

好命婆 發表於 18-7-15 16:15
我都係咁話,身心健康最重要!係唔捨得的同事啫,我睇住佢地結婚生子,當曬佢地係弟妹,怕我走了,個急功 ...

係呀,我做最耐,睇住班我同期嘅走晒,新同事入黎,一代一代,好悕虛。
本身我都諗住我仔出身就唔做,因年紀大受唔到壓力,點知比個大陸老粗迫到早走左3年。

珍珠宮

好命婆 發表於 18-7-15 00:15
多謝大家意見,我都有諗過轉工⋯但份工做咗十幾年,又有班人跟我,我轉工佢地唔知會點,我知唔顧得咁多…相 ...

現今社會現象

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我前前公司都因為大陸新老闆攪到大地震(我離開之後)
天下無不散之筵席。離開固然傷感,但你點知第二時無機會重聚呢?我近兩份工都係舊老闆叫過檔。上面講大地震果份,都好多舊人refer黎refer去,有好路數齊齊著數,亦唔係壞事呀

珍珠宮

sarali 發表於 18-7-15 15:54
原來你都係咁,我而家係公司大約又係咁嘅 situation, 所以都決定走,而家啲人各懷鬼胎咁!唔似得以前年代 ...

形容得好

侯爵府

好命婆 發表於 18-7-14 22:57
一諗到要返工就失眠、呼吸困難、 頭痛及想喊,再係咁我會情緒失控⋯⋯點算!
...

小心攪到抑鬱,真係克服唔到就考慮轉工或者停工休息一下。

水晶宮

回覆樓主

轉班底 唔係自己友 快走

真嘅 不變道理

水晶宮

好命婆 發表於 18-7-15 16:15
我都係咁話,身心健康最重要!係唔捨得的同事啫,我睇住佢地結婚生子,當曬佢地係弟妹,怕我走了,個急功 ...

可能唔啱聽

人在人情在

d「弟妹」可能當中有幾個等你走好耐
就到佢地上位

男爵府

BKsquare 發表於 18-7-15 18:06
可能唔啱聽

人在人情在

明嘅,我都希望佢地好,佢哋不在我係度時攪小動作,我已經好感恩

伯爵府

多謝大家意見,我都有諗過轉工⋯但份工做咗十幾年,又有班人跟我,我轉工佢地唔知會點,我知唔顧得咁多…相 ...

有得 restructure, 其實預左,氹你替佢做整合,做完咪打完齋唔要和尚囉!佢哋...過左海咪神仙!
都冇得唔甘心,下次醒的,一朝天子一朝臣,我都經歷過。

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

會吾會新老細只係比下馬威咋初初?
我每幾年轉一次老細。呢條鬼佬出名格衰,要求高,自己好多野吾識但問到篤;佢下面差不多經理走晒,走剩得返兩個,而我係其中一個。但相處落,我仲頂得順,都跟左年幾了。起初麻麻煩煩,係咪都xyz左我先(仲要比人用英文X ) , 但之後佢對我吾錯,因為知我係做野,冇咁留難我了。PS: 做左10幾年呢間公司。

水晶宮

Kittymummy 發表於 18-7-15 20:29
會吾會新老細只係比下馬威咋初初?
我每幾年轉一次老細。呢條鬼佬出名格衰,要求高,自己好多野吾識但問到 ...

情況一樣,我下面成team 人跟我搵食睇我頭,就算做得吾開心,都要頂硬上。呻完喊完,明天再努力過;如果你係MNC 度做,老細位一般會換得好密,每3幾年一次,如果因為佢而吾做,做左咁多年一定會吾甘心的,呢種心情我絕對明白,一於鬥長命啦同佢,jm 加油

珍珠宮

好命婆 發表於 18-7-15 14:39
超感激大家真心回覆,令我感到自己想法不奇怪,雖然我年紀不輕啦,轉工未必搵到依家人工,但錢買不了快樂與 ...

你又唔係個 d 少少壓力就撒手不管既人,既然搞唔掂就錫自己多 d 走吧

我自問份工最緊要,都緊要唔過健康

珍珠宮

zxzx 發表於 18-7-15 20:23
有得 restructure, 其實預左,氹你替佢做整合,做完咪打完齋唔要和尚囉!佢哋...過左海咪神仙!
都冇得唔 ...

係,但凡被收購,一定會被過橋再抽板,除非你係收購後的大公司裡覓得你的位置,帶到新野俾個間公司。

如果唔得,唯有拎盡著數再跳船,當中無幾多所謂道義感情,純粹邊個落手快 d

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

搵過份工,冇嘢貴得過自己健康

侯爵府

自古以來都係一朝天子一朝臣呀,
冇得講抵唔抵,
只有覺得頂唔住就唔撈.

首頁

尾頁

跳至