「我最憎細路架!你仲要俾呢D細路仔既野黎!?」

ccjelly
|

多謝大家既留言,啟發左我。
1.我用錯字眼去表達,我用左「好可笑」,我原意係想話:「咁搞笑既?自己都做過細路,做咩會憎細路?」我講左當時第一個飄出既想法。
當然,後來有會員提醒左我,我呢個諗法仲好笑。

2.有會員話可能佢只係憎人地cold call,我都好理解。不過我send推廣俾現有既客同曾經打黎我公司查詢服務既人,我地唔會用其他方法亂咁拎人電話,咁可能佢已經唔記得有「查詢過」呢件事。
都試過有人表示唔洗再send野俾佢,咁我地當然會處理。但佢用無來電既電話打黎,我跟進唔到。

早前因公司推出兒童暑期班,幫手做宣傳,點知其中一個男人特登打電話黎鬧,仲要用咁惡既語氣講,佢最憎細路。

我有些少登佢可憐,一個人如果成日心存憎恨,會唔會太辛苦呢?
又有可能佢好怕小朋友,所以先會用「憎」字去形容。
但好可笑,佢曾經都係由嬰兒慢慢長大成人。

goat
|
樓主係唔係諷刺緊之前最憎狗個單新聞?
如果唔係的話, 做過細路都可以憎細路架wor,
正如我係女人, 我都好怕上司係女人一樣。
不過, 個男人係咩人? 點解會無端端打比你地
ccjelly
|

我唔係諷刺呀
係唔明白點解佢要咁樣講野咋,
同埋唔需要咁動氣姐
(不過我唔係佢,我唔知佢感受,可能對於佢黎講係好嬲同嬲得好合理。)

我身邊都有好多人唔特別鍾意小朋友,但佢地唔會話憎。
咁你又好似講得好岩女人都可以憎番女人,哈哈!

佢可以打番俾我,係因為我發左訊息出去,但我唔知佢係邊個因爲佢用無來電既電話打黎。

二世龜
|
有d小朋友好嘈,好百厭,憎都唔出奇

有d人細個好鐘意食糖,大個好憎食糖都有
ccjelly
|
二世龜 發表於 18-7-15 00:35
有d小朋友好嘈,好百厭,憎都唔出奇

有d人細個好鐘意食糖,大個好憎食糖都有

咁都係既,
我都聽過有人阿媽話,如果唔係我生,我都頂佢唔順。
可能真係太嘈太百厭
siu-mai
|
佢曾經都係由嬰兒慢慢長大,長大後憎細路就好可笑?我覺得你呢個邏輯可笑啲
(Samantha)
|
對我嚟講,
只要 "佢" 唔做變態嘢,憎係無問題嘅。
ccjelly
|
siu-mai 發表於 18-7-15 00:51
佢曾經都係由嬰兒慢慢長大,長大後憎細路就好可笑?我覺得你呢個邏輯可笑啲
...

咁唔好意思
我講錯左見笑了

ccjelly
|
(Samantha) 發表於 18-7-15 01:00
對我嚟講,
只要 "佢" 唔做變態嘢,憎係無問題嘅。

係既
人人都各有喜惡
只係傷天害理就無問題
艾菲BB
|
會唔會佢收太多廣告cold call,所以收到你公司廣告短信,嬲得滯打嚟鬧下?

goat
|
艾菲BB 發表於 18-7-15 01:05
會唔會佢收太多廣告cold call,所以收到你公司廣告短信,嬲得滯打嚟鬧下?
都有呢個可能, 我試過收得太多美容cold call,
終於其中一個打來, 我答佢, 我好鍾意黑頭粉刺面油架wor, 你地美客院幫唔幫到我
ccjelly
|
艾菲BB 發表於 18-7-15 01:05

你呢個推測好合理。

我以前都係一個易嬲既人,我都學習緊唔好咁易嬲,激親自己。
我有少少係想講唔好俾d「嬲」、「憎恨」個d負面情緒成日出現,但我又詞不達意,仲錯邏輯。

kc_01k
|
goat 發表於 18-7-15 00:22
樓主係唔係諷刺緊之前最憎狗個單新聞?
如果唔係的話, 做過細路都可以憎細路架wor,
正如我係女人, 我都好怕 ...

同意。做過細路點解唔會憎細路呢?
circle119
|
或許他遇過一些超百厭小朋友事情
所以用左憎字眼來形容

憎、不喜歡、唔鐘意、唔妥、
ccjelly
|
kc_01k 發表於 18-7-15 01:20
同意。做過細路點解唔會憎細路呢?

我講錯左野呀
我其實係想表達,細路」只係一個成長階段,咁其實都係人姐,人做咩憎人?
但上面已經有會員提醒左我,女人都可以憎番女人。

kc_01k
|
ccjelly 發表於 18-7-15 01:26
我講錯左野呀
我其實係想表達,細路」只係一個成長階段,咁其實都係人姐,人做咩憎人?
但上面已經有會 ...

冇得解架,有啲人係憎嗰樣嘢就真係憎,扮都唔會扮。
ccjelly
|
circle119 發表於 18-7-15 01:24
或許他遇過一些超百厭小朋友事情
所以用左憎字眼來形容

係呀
我睇左單新聞啦
正如我好驚小強,我都講「憎」小強。

circle119
|
ccjelly 發表於 18-7-15 01:28
係呀
我睇左單新聞啦
正如我好驚小強,我都講「憎」小強。

對!
正如我好驚米奇、我亦都講「憎」米奇
tsung
|
憎唔憎細路喺佢個人選擇,所以no comment!
但特登打電話鬧你,用好惡嘅語氣話你知佢好憎細路,相信佢唔喺躁狂就一定喺儍的,對於一個儍人嘅說話喺唔需要放心上的
小豬澄
|
我覺得無乜所謂
每個人有佢既選擇