自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

cinda72. 發表於 18-7-15 12:37
其實有有諗過共同撫養?
放係男家先,放假接返去,
雖然會成日見唔到個女,但免強帶住,好易成家攬炒,非 ...
冇聽佢提過,我諗真係去到離婚都想同男家劃清界線,因同99 都唔啱呢!

子爵府

魚兒小寶貝 發表於 18-7-15 12:35
一來唔狠心,二來男人唔會知死,阿媽湊之嘛

你朋友呢D情況,婆媳版大把啦。

住在男家,奶奶湊仔,老公成日打機,唔滿意奶奶凑仔方法。

麻煩你同你朋友講聲,個小朋友肯唔肯你住劏房?個小朋友跟開嫲嫲,宜家改去跟婆婆,夜晚返去劏房,可能要轉埋學校,小朋友會開心嗎?對小朋友來講,係巨變,佢點同同學仔講佢住劏房呀。
其實解決方法,兩公婆搬出去住,請工人湊,真係要離婚,都唔好帶走佢啦,嫲嫲縱開,點肯跟你去捱呀。

禁止訪問

珍珠宮

celiaho 發表於 18-7-15 12:39
其實就咁睇, 如果冇第三者我點都忍住先, 始終小朋友嘅利益先係最緊要, 淨係靠你朋友份人工, 自己養小朋 ...

所以話,就算女人有份工,要離婚都唔係易,除非月薪再高d 或有外家支持

大宅

patpat234 發表於 18-7-15 12:45
社工會同小朋友同媽媽上 ee屋企家訪先,之後雙方確定先可開始湊。
點會唔俾入屋?
...

女婿話5俾入屋喎.每次抱出抱入.除非他们乱說!

子爵府

魚兒小寶貝 發表於 18-7-15 13:09
所以話,就算女人有份工,要離婚都唔係易,除非月薪再高d 或有外家支持
...

離婚唔係可以解决所有問題,只係將問題延展到其他方面,佢咁做係剝削個女的幸福。

冇小朋友我一定支持佢離婚。

魚兒小寶貝    發表於 18-7-15 13:29

珍珠宮

木土土 發表於 18-7-15 12:44
只係唔夾,不如當同屋主,捱多兩三年小朋友讀小學先搬出去,襯呢幾年儲多d錢,揾資料(如屋租、升小),多 ...

要部署好,儲吓錢,等小朋友大d 或者希望轉到份高人工d 既工。

萬8 似乎唔夠呢

水晶宮

好媽媽勳章

Duckduckbuddy 發表於 18-7-15 13:11
女婿話5俾入屋喎.每次抱出抱入.除非他们乱說!

如果無得先睇 ee環境,絕對可以唔俾呢個 ee湊。社工都要定期做家訪啦。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

sinohk33 發表於 18-7-15 12:59

我冇睇婆媳版呀,不過都想像到嘅,依家d 男性好沉迷打機,有d 女性又好沉迷睇劇❨公平d 補返句❩
聽你咁講又係喎,個小朋友係最唔開心果個

子爵府

魚兒小寶貝 發表於 18-7-15 13:26
我冇睇婆媳版呀,不過都想像到嘅,依家d 男性好沉迷打機,有d 女性又好沉迷睇劇❨公平d 補返句❩
聽你咁講 ...

你過去婆媳版同夫妻版睇下,問題唔會單方面,你朋友都要反省下自己有冇問題。

男爵府

魚兒小寶貝 發表於 18-7-15 10:21
一個女人帶住4歲小朋友要月薪幾多先夠離婚後兩個生活?

外家無位容身,婆婆不情願下只湊日頭。

已經不請願湊,仲祇比婆婆$2000,應該好快會嘈咬唔湊

珍珠宮

回覆樓主

你叫佢做左人啊媽就成熟 d 好過啦

個啊媽可以帶住個女開開心心錢唔係問題佢點離都得

窮到咁帶住個女遊離浪蕩,對個女心靈係一種長遠傷害,仲要無晒未來,養得大個女個啊媽自己都無錢過世,又要個女養返,但個女窮養大呢個年代你想佢有幾多前途?

無錢既有第三者都唔輪到佢走,除非家暴

就算個男人幾廢幾媽寶幾討厭都好,你朋友改變唔到就控制下自己唔好嘈交,因為 - 佢做左人啊媽喇

如果佢真係好需要走就俾心機返工搵錢升職加人工,有錢先帶個女走

個 d 辭職拎綜援等公屋令人好大機會一世困下游既野,唔係有個家暴或者爛賭老公非走不可都唔好諗!

子爵府

魚兒小寶貝 發表於 18-7-15 12:31
就係計吓夠唔夠錢,行唔行得通先。
個老公冇心機打理個小朋友,99 又縱,跟男家都未必係好事
...

其實小朋友呢4年邊個湊?

有無問過男家會否爭撫養權?

如果無撫養權諗乜都無用,了解清楚整個離婚程序,再諗下將會面對咩問題,我住屋同湊小朋友係重大事情,但安排唔好,男方要爭就容易得多。

琥珀宮

魚兒小寶貝 發表於 18-7-15 12:31
就係計吓夠唔夠錢,行唔行得通先。
個老公冇心機打理個小朋友,99 又縱,跟男家都未必係好事
...

「老公冇心機打理個小朋友,99 又縱孫」

呢d好普通,若真係咁就叫離婚,若無其他苦衷就真係無言

住劏房、日日留幼稚園社區保母,要小朋友係咁既環境成長,點解做阿媽唔想下其他方法甚至忍下,阿媽只顧自己感受,咁對小朋友,不自私嗎?

侯爵府

魚兒小寶貝 發表於 18-7-15 12:57
冇聽佢提過,我諗真係去到離婚都想同男家劃清界線,因同99 都唔啱呢!

真係性格决定命運 ...
同99咩咁大仇口?
因為99湊B唔順佢意, 揾老公做磨心?觉得老公一定要帮自己鬧99?
無小三, 無小王.老公又唔係食軟飯, 講乜離婚?
小朋友只得4歲就嘈到要離婚, 但都未經歷过嘈得最勁嘅時侯喎, 妳朋友想法自私咗D. 已經係媽媽, 唔係做女果時等人氹, 要人聽哂自己話, 野蠻. 退—步就海闊天空啦. 99都係家人黎.妳錫佢多D佢当翻妳係親生女呀!

珍珠宮

回覆樓主

咁嘅情況,不如捱多兩三年等小朋友升小學先啦,上左小學起碼放學可以去補習社做功課溫默書到七八點媽媽先去接佢,假期先去婆婆度,咁就會輕鬆啲

男爵府

2024年龍年勳章 減齡達人勳章

sinohk33 發表於 18-7-15 12:59

你講得好中肯,希望樓主話畀佢朋友聽下.考慮下。

子爵府

jyjy1684825 發表於 18-7-15 13:57
真係性格决定命運 ...
同99咩咁大仇口?
因為99湊B唔順佢意, 揾老公做磨心?觉得老公一定要帮自己鬧99?

仲要話同自己阿媽關係都唔好,佢自己都好有問題。

男爵府

回覆樓主

$18000未必夠,講緊$18000有外家支持都未必夠,何況婆婆仲要不太情願,依家計好數,要諗埋婆婆唔肯湊要點做,老實講,奶奶寵孫好難忍,老公唔幫手更難忍,問題係,離開佢地,對小朋友成長有冇影響先?奶奶都叫寵,出面嗰啲直情叫你冇危險都唔會理你,唔通真係搬走好咩

珍珠宮

回覆樓主

真心唔明點解要外出問要幾錢先夠洗。
除左搬出黎的租屋錢未定外,其他洗費做媽媽的唔知平時洗開幾多?

首頁
45678...9

尾頁

跳至