買家為8歲仔 5球買珀玥

koala904
|
遠展(035)旗下大圍劏房新盤珀玥今日開售112伙,雖然單位呎價高達2萬元,但今日開售仍然吸引大批買家到場,更有一眾慈父慈母到場幫仔女搵盤上車。其中居住大圍區的陳生,是次斥資530萬元購入一個珀玥中層單位,直言係為了兩名正就讀小學的子女籌謀,其中一個更只有8歲,他打算先用作收租投資,之後留予小朋友自住。雖然到小朋友成家立室可能係二、三十年後的事,但他認為香港未來樓市只會更加高、更加癲,只會愈來愈難上車,有能力就先買樓上車。

另外陳生估計,大圍站上蓋項目即將推出,預期該盤推出時呎價可達2.8萬元,故與珀玥比較下,該盤呎價約2萬元較為理想。至於新房策推出,他認為政策幫到首置人士但幫唔到中產,因為居屋有入息限制,中產人士一樣難置業。

至於珀玥全盤單位只有約200方呎,未必夠一家四口住,他表示是次目標清晰,打算購入二人單位,故該盤面積符合預算。

crystal媽咪
|
有父蔭
我愛Corina
|

ching070707
|
勵害
小肥兔
|
唔好意思, 令我諗起最近個單, 兩子賣樓, 父斥無義 新聞, 其實做人不如坦白 d, 話自己用仔女人頭再買樓收租, 唔好慈父慈母上身,。相信8Y 小朋友,。買個玩具比佢,。開心過買層樓比佢
circle119
|
正有父蔭

樓永遠有買貴冇買錯
抺茶雪糕
|
到個仔大個出身已經變舊樓
艾菲BB
|
用個好聽D嘅理由答記者啫根本買多層樓投資先係真
joejoemum
|
晒氣,用埋仔做籍口,投資至真。
馬霸
|
小肥兔 發表於 18-7-15 11:07
唔好意思, 令我諗起最近個單, 兩子賣樓, 父斥無義 新聞, 其實做人不如坦白 d, 話自己用仔女人頭再買樓 ...

8歲小朋友依家鐘意樓多過玩具
pomanlife
|
koala904 發表於 18-7-15 10:27
遠展(035)旗下大圍劏房新盤珀玥今日開售112伙,雖然單位呎價高達2萬元,但今日開售仍然吸引大批買家到場 ...

贏在受精時
lyh80115
|
睇標題我以為買家係一個8歲細路
BKsquare
|
投資咪投資囉
講埋d無人信無咩謂

mother904
|
唔好意思, 令我諗起最近個單, 兩子賣樓, 父斥無義 新聞, 其實做人不如坦白 d, 話自己用仔女人頭再買樓 ...
同意。個仔得八歲,分分鐘幾年後樓價再升已經賣出套現,父母自己投資就坦白些少,無謂拎仔女過橋。
jackiemei
|

好似唔夠十八用唔到小朋友嘅名

Cara2006
|
艾菲BB 發表於 18-7-15 11:16
用個好聽D嘅理由答記者啫根本買多層樓投資先係真

同意。
個仔要用得上,都十幾二十年後,即係出租比人先。
木土土
|
koala904 發表於 18-7-15 10:27
遠展(035)旗下大圍劏房新盤珀玥今日開售112伙,雖然單位呎價高達2萬元,但今日開售仍然吸引大批買家到場 ...

標題誤導譁眾取寵,父母「話」為個仔買樓姐,咁就話買家係小朋友八歲。

呢d事日日發生,根本無報導價值
|

標題誤導'8歲買家',比錢系阿爸,簽文件系阿爸,二、三十年真系會比先算個仔先算。8歲未成年簽法律文件系冇效,咪吹。
happy+
|
哩段新聞令我想起當年我媽在我細佬還是高中生的時候為他買了層樓話將來比佢結婚用,點知後來遇上97亞洲金融風暴,又經歷03沙士期,樓價跌了一大截,最終到我細佬結婚時都無搬入去住。
melody228
|
投資咪投資,講埋咁多藉口