火車選擇題

ccjelly
|

最近,有朋友問我:「假如你係一名火車駕駛員,你開的火車剎車失靈,繼續前行有5名修路工人,你發現有分叉路可以轉,但路上有一名修路工人,你會如何選擇?」

我有印象好耐之前聽過類似既問題,但我唔知原來仲有延伸問題。

我朋友話佢上網睇一個講座,Michael sandel教授問題,跟住d人答完,佢就住個答案再問新既問題。
D對答好啟發思考同討論。

如果你係駕駛員你會點揀,同埋點解?
唔知大家有無聽過延續題?

EstrellaDamm
|
ccjelly 發表於 18-7-15 14:35
最近,有朋友問我:「假如你係一名火車駕駛員,你開的火車剎車失靈,繼續前行有5名修路工人,你發現有分叉 ...
Sandel教授喺哈佛大學有關公義嘅講學,上網好易搵到,edx有影片(可開字幕)同教材,佢亦出咗書。我覺得人人都應該睇睇。有中學生子女嘅jm,不妨介紹畀小朋友睇。
ccjelly
|
EstrellaDamm 發表於 18-7-15 15:19
Sandel教授喺哈佛大學有關公義嘅講學,上網好易搵到,edx有影片(可開字幕)同教材,佢亦出咗書。我 ...

多謝你提供既資料。
我都好有興趣睇多D

MCEsc
|
最近,有朋友問我:「假如你係一名火車駕駛員,你開的火車剎車失靈,繼續前行有5名修路工人,你發現有分叉 ...

不會轉分叉路,會跟原來路程行駛。
原因:我沒有權選擇用他人性命來救果5個人。而且不想背負道德責任。
weiwei
|

Justice: What's the Right Thing to Do?
tkop
|

火車駕駛員無得自己轉軌
ccjelly
|
tkop 發表於 18-7-15 15:39
火車駕駛員無得自己轉軌

唔可以?
你係咪指而家d火車入哂程式會跟路線行唔可以轉?
我唔識架

不過上面個問題預設左可以轉。
ccjelly
|
MCEsc 發表於 18-7-15 15:27
不會轉分叉路,會跟原來路程行駛。
原因:我沒有權選擇用他人性命來救果5個人。而且不想背負道德責任。
...

你呢個答案好近似下一個問題,我心中既答案。

tkop
|
ccjelly 發表於 18-7-15 15:55
唔可以?
你係咪指而家d火車入哂程式會跟路線行唔可以轉?
我唔識架

唔係呀,係路边有人負責推杆先轉到
ccjelly
|
weiwei 發表於 18-7-15 15:37
Justice: What's the Right Thing to Do?

我知道可能有人會話假設性問題,好無聊。
但我覺得有時大家講下咩想法、咩睇法,互相激發下、思考下都幾好丫~

有人同我講,人人諗法都唔一樣,無話岩無話錯。
係呀!呢個道理相信大家都知都明,就係想了解下你點睇點諗,唔係要嘈交,唔係要批評,大家喜歡咪發表下自己,當然,唔喜歡咪唔講囉
ccjelly
|
tkop 發表於 18-7-15 15:56
唔係呀,係路边有人負責推杆先轉到

哦,好似又係喎!
哈哈
D..D
|
我睇過條片,個外藉爸爸用玩具整左個場境出黎比佢個小朋友做決定
小朋友4,5歲,佢拎起左1個工人條路既果個工人,
再放係5個工人果邊,
個爸爸以為佢將D工人放哂係同一邊,比架火車行冇人果邊,
點知佢一野將火車撞走哂6個工人,阿爸當場O哂嘴...
weiwei
|
ccjelly 發表於 18-7-15 16:03
我知道可能有人會話假設性問題,好無聊。
但我覺得有時大家講下咩想法、咩睇法,互相激發下、思考下都幾 ...

你誤會了,我不是想嘈交。
我是指這本書好看
Justice: What's The Right Thing To Do? Episode 01

PART ONE: THE MORAL SIDE OF MURDER
If you had to choose between (1) killing one person to save the lives of five others and (2) doing nothing even though you knew that five people would die right before your eyes if you did nothing — what would you do? What would be the right thing to do? ……
ccjelly
|
weiwei 發表於 18-7-15 17:18
我是指這本書好看
Justice: What's The Right Thing To Do? Episode ...

我唔係話你呀
我講定驚其他人話好無聊咋
ccjelly
|
D..D 發表於 18-7-15 16:45
我睇過條片,個外藉爸爸用玩具整左個場境出黎比佢個小朋友做決定
小朋友4,5歲,佢拎起左1個工人條路既果個工 ...

我朋友都係小朋友4、5歲,佢已經想同仔仔討論呢個問題,但上面位jm有講話岩中學生開始睇。
我朋友成日當佢仔10歲咁
4歲已經教左佢煮飯加炒菜 ,當然唔係要佢日日做,係教左佢、睇住佢識做。

weiwei
|
ccjelly 發表於 18-7-15 17:19
我唔係話你呀
我講定驚其他人話好無聊咋

不好意思,我搞錯了。
ccjelly
|
weiwei 發表於 18-7-15 17:24
不好意思,我搞錯了。

係我唔好
成日講多錯多,請見諒。
ccjelly
|
weiwei 發表於 18-7-15 17:18
我是指這本書好看
Justice: What's The Right Thing To Do? Episode ...

多謝介紹,我會去搵下黎睇。
應該會有翻譯版吧?我英文有限公司
dativebond
|

如果我係駕駛員,緊係隊冧一個,好過隊冧五個啦。係咪?原因大家都知,既然總要有人死,盡量將捐失減至最低。

個延伸題係咁,而家唔係有兩條路,只有一條路,路上都係有五個工人。但而家路上有條橋,橋上有個肥仔,你也在橋上。

選擇題:
1) 乜都唔做,任由架火車撞死五個工人。
2) 推個肥仔落去停止架火車(假設一定會成功)。

你又會點揀?

我會揀乜都唔做。雖然都係一個可以救五個,但橋上的人本來可以唔死,佢只係旁觀者,身份和我並無不同。如果推佢落去救到人,其實自己跳落去都得。但我當然唔會偉大到自我犧牲啦,自己唔願意死,又怎會對他人生存權利有決定權呢?所以,我會選擇乜都唔做。

雖然,道德上情景一和情景二係有唔同選擇,好似好矛盾咁。但法律上,情景一以一救五應該無罪,但情景二推肥仔救五個可能會被告謀殺或誤殺。
docomo
|
dativebond 發表於 18-7-16 10:06

如果我係駕駛員,緊係隊冧一個,好過隊冧五個啦。係咪? ...

你講得啱呀,點解要犧牲肥仔?而且我推佢落去,我咪變左殺人兇手!