跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問Peition I-130 IR1 配偶申請寄出後,US會send email或寄出confirmation of receipt嗎?本人已於30/1/18寄出petition, petition 亦於當地時間31/1/18送到Chicago,但一直到現在都未收到任何正式confirmation by email or post,希望有人可解答, many thanks.

別墅

bettylovingbb 發表於 18-7-15 15:08
請問Peition I-130 IR1 配偶申請寄出後,US會send email或寄出confirmation of receipt嗎?本人已於30/1/18 ...

正常會寄一張confirmation of receipt, 如果係寄paper work , email 好似係要自己去website 個到登記。如果電子就會直接send 比你。你可以去個official website check Chicago office 大概處理到幾時既file... 大前提係你make sure冇改地址同冇寄錯地址。

好大機會未開到你個file 因為內部分文件好慢,尤其大城市
https://egov.uscis.gov/processing-times/
大約check process time

https://egov.uscis.gov/casestatus/landing.do到時候有no 自己加電郵同手提電話方面自己check

大宅

bettylovingbb 發表於 18-7-15 15:08
請問Peition I-130 IR1 配偶申請寄出後,US會send email或寄出confirmation of receipt嗎?本人已於30/1/18 ...

我寄出後兩個星期就收到信同電郵喇!你郵寄地址有冇寫錯呀?我當時都有填多張話收電郵。你係email search uscis, 我用gmail佢自己去左ipdates果邊,我都睇唔到
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏离」(箴22:6)

男爵府

回覆 mrscow 的帖子

多謝2位回覆,今日要打去問下,已經等左半年,希望唔會唔見左

男爵府

已經打左去,知道receipt no. 。但係佢地整錯地址,我要online改番,但online我submit唔到因為我冇state同zip code, zip code我知可以入0000,但state個格真係攪唔掂,請問仲有咩方法?many thanks.

大宅

bettylovingbb 發表於 18-7-18 10:04
已經打左去,知道receipt no. 。但係佢地整錯地址,我要online改番,但online我submit唔到因為我冇state同z ...

You can send registered mail to uscis

https://www.uscis.gov/addresschange
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏离」(箴22:6)

別墅

nwicole 發表於 18-7-15 22:01

正常會寄一張confirmation of receipt, 如果係寄paper work ...

收到confirmation of receipt, 下一步會點同等約耐架?

男爵府

回覆 mrscow 的帖子

Thanks for your reply. I had sent it last week.

別墅

bettylovingbb 發表於 18-7-18 10:04
已經打左去,知道receipt no. 。但係佢地整錯地址,我要online改番,但online我submit唔到因為我冇state同z ...

Zip code 香港可以用999077 唔好用0000

別墅

RUBYWWW 發表於 18-7-26 16:20
收到confirmation of receipt, 下一步會點同等約耐架?

等佢下一步約時間見面或者可能要保交文件,依家可能會等耐d,因為最近移民局改左policy 。

別墅

nwicole 發表於 18-7-27 19:07
等佢下一步約時間見面或者可能要保交文件,依家可能會等耐d,因為最近移民局改左policy 。
...

我老公係美國入紙,但我係香港。佢哋會聯絡佢定聯絡我架? 文件既正本,佢keep定我keep好呀?

大宅

RUBYWWW 發表於 18-7-27 21:43
我老公係美國入紙,但我係香港。佢哋會聯絡佢定聯絡我架? 文件既正本,佢keep定我keep好呀?
...

香港interview 個人keep

別墅

mrscow 發表於 18-7-29 17:29
香港interview 個人keep

Thanks for yr reply

男爵府

nwicole 發表於 18-7-27 19:07
...

請問改左咩policy? 要等多幾耐呢?我早2日去左Bangkok嘅USCIS問野,佢地有提最近多左好多application,所以waiting time更加耐。

大宅

bettylovingbb 發表於 18-8-1 23:37
請問改左咩policy? 要等多幾耐呢?我早2日去左Bangkok嘅USCIS問野,佢地有提最近多左好多application,所 ...

Waiting time can check online, this is Nebraska

別墅

mrscow 發表於 18-8-5 21:49
Waiting time can check online, this is Nebraska

等批時,用旅遊簽證過美國探老公,到批時,返hk返手續ok嗎?

大宅

RUBYWWW 發表於 18-8-8 21:38
等批時,用旅遊簽證過美國探老公,到批時,返hk返手續ok嗎?

好多人都講話入到境,但佢都可以唔批你入境

男爵府

琴日終於收到USCIS aporoval email啦!!

首頁

尾頁

跳至