浮城

D..D
|
郭富城果套?
luckybaby2011
|
Lulu皇后 發表於 18-7-15 16:26
香港原居民好多都係水上人,我嫲嫲爺爺就係,之後約60年代尾就上左岸,果時好多賣仔賣女的,又打仗又剩,生 ...

上一代都普遍、養唔起就賣但又繼續生
Lulu皇后
|
luckybaby2011 發表於 18-7-15 16:44
上一代都普遍、養唔起就賣但又繼續生

唔識避孕呀麻
小ice
|
母子情,感人
imlcc
|
做到最後,郭富城同楊采妮其實係做緊幾多歲嘅人?點解我覺得佢哋講嘢啲語氣同動作好似已經七老八十咁,但對仔女又咁細。
mln
|
最後戲尾話係真人真事, 好想知那個真人叫什麼名?
mln
|
imlcc 發表於 18-7-15 17:29
做到最後,郭富城同楊采妮其實係做緊幾多歲嘅人?點解我覺得佢哋講嘢啲語氣同動作好似已經七老八十咁,但對 ...

我估應該係50幾歲人, 佢話67暴動時, 跟著又到97回歸, 又話67前係21歲先讀1年班,用2年時間讀完小學, 我估佢25歲時就係67年代了, 經過30年, 97年, 就係25十30=55。
wong_cat
|
mln 發表於 18-7-15 17:33

上網可以搵到架,頭先我八卦search 過,不過轉頭唔記得左啦
imlcc
|
mln 發表於 18-7-15 17:38
我估應該係50幾歲人, 佢話67暴動時, 跟著又到97回歸, 又話67前係21歲先讀1年班,用2年時間讀完小學, 我估佢 ...

咁我覺得佢哋演over咗,尤其是城城,佢做返自己個年紀就OK啦。
cathy-tse
|
做到最後,郭富城同楊采妮其實係做緊幾多歲嘅人?點解我覺得佢哋講嘢啲語氣同動作好似已經七老八十咁,但對 ...

佢哋講嘢嘅語氣用字係用返水上人嘅方言

但over 咗
cathy-tse
|

因為一般水份用佢哋嘅知識有限佢哋唔識打理自己同埋護膚!所以佢哋個樣係比實際年齡老啲
Wingwingm
|

同問
仲有响艇上既戲,影到曬岸上高樓大廈,好怪都唔知佢表達乜年代

mln
|
wong_cat 發表於 18-7-15 17:38
上網可以搵到架,頭先我八卦search 過,不過轉頭唔記得左啦

找過,但是唔見有真名
m--m
|
triple3 發表於 18-7-15 15:35
但係剪到一忽忽 睇死人
有D幾頭唔到岸嘅感覺
豬吉
|
好睇,骨肉分離最慘

canteen31
|
覺得幾真實:
- 水上人d口音
- 信耶穌
- 唔識字
- 識幾個水上人聽覺都真係有問題
油麥麥
|
黃二少奶 發表於 18-7-15 16:29
我老公婆婆比人轉手幾次,真係好慘

油麥麥
|
mln 發表於 18-7-15 17:33

盧金泉。
身世好可憐,唔怪得俾人叫「番仔」,即係番鬼仔!其實他養父養母好好好錫佢
klbb2011
|
原來幾好睇
Wonderlady
|
郭排唔到英籍隊嗰段都好有感慨,it is history