浮城

lazypig
|
我都睇哂呀
我父母都係水上人呀
不過佢地好早上岸啦
luckybaby2011
|
klbb2011 發表於 18-7-15 20:17
原來幾好睇

其實算唔算利用左fion, 劉心悠呢套戲最靚
klbb2011
|
luckybaby2011 發表於 18-7-15 21:05
其實算唔算利用左fion, 劉心悠呢套戲最靚

我覺得佢個樣好似張柏芝,但呢套戲演得麻麻
上校車
|
套戲真身以2 人為藍本
一個係黎華安,當年做到太古定唔知邊間英資大行的華人大班,另一人係佢表弟盧金泉,真人真事,當年被賣作養子,也真是混血兒
natzuki
|
我覺得好好睇呀,好多香港歷史和上一輩點捱法,好寫實!
susumi123
|
油麥麥 發表於 18-7-15 20:15
盧金泉。
身世好可憐,唔怪得俾人叫「番仔」,即係番鬼仔!其實他養父養母好好好錫佢
...

本身親生父母係外國人? 因戲裏城城係啡色頭髮
西檸
|
susumi123 發表於 18-7-15 23:44
本身親生父母係外國人? 因戲裏城城係啡色頭髮

有幕有提及, 阿泉親奶係餐尾妹,比英水軍呃左上船強姦左,之後有左佢。所以阿爸係外國人
cyyiu
|
今天下雨落唔到街,成套睇晒!
套戲好親切,因為我爺爺嫲嫲、公公婆婆、阿爸阿媽都係水上人,直到我小學前上岸!
佢地講野口音,生活習慣,完全係我細個過嘅生活,而我阿嫲有幾個家姐都係賣左比人,到唔知幾時先團聚!
以前嘅人生活真係好苦,我媽都話做餐食都無餐飽飯食!
anson2007
|
我都識一個婆婆佢今年80歲。佢都係水上人個時4歲比老豆掉係大澳碼頭,之后比個女人收養個女人結左婚幾年都無細路。收左佢第二年就大肚。連生4個仔女。個婆婆而家講起都喊,話佢呀媽生太多仔女又養吾起,大嘅留返幫手開船做野。2個細嘅1歲幾。幾個月bb放係度都死。所以先掉佢係碼頭比人收養。
小ice
|
klbb2011 發表於 18-7-15 21:19
我覺得佢個樣好似張柏芝,但呢套戲演得麻麻