一家四口跟旅行團問題?

LL1999
|
通常你地點安排, 如兩女兒要痴住我一間房,

爸爸自住一間房嗎?

定還是一間房瞓 4 個人?

因為小朋友細, 未試過一家出門, 想了解下大家有咩心得? 點安排?

因為預計下年會出門

hi_baby
|
我會選四人一間房,嚟梗我都安排咗個trip, 係四人房,兩張單人床、一張比單人大啲又未至於雙人大床嘅房間,我鍾意一家人一間房
crystal媽咪
|
一家四口一間房,有照應都方便啲執嘢、照顧……
seaheart88
|
LL1999 發表於 18-7-15 15:55

爸爸自住一間房嗎?

問下旅團。。可能不同年齡不同處理
露比2006
|
未夠12 歲 兼不佔床位 是小童價。如兩女兒未夠12 , 多數會選4個同房。
|
hi_baby 發表於 18-7-15 15:59
我會選四人一間房,嚟梗我都安排咗個trip, 係四人房,兩張單人床、一張比單人大啲又未至於雙人大床嘅房間, ...

跟團啲房通常係標準兩人房,住唔到四人架。我試過加錢加多張床都有難度,因為地方好細。如四人跟團不如要兩房,一個家長帶一個細路,個個有床,有覺好瞓
peggy65
|

爸爸自住一間房嗎?
小朋友幾多歲? 跟團十一歲以下不佔床先會平D,如佔床就大人價,所以要睇旅行社會唔會當兩小孩共睡一床,而又收特價,

要不然兩大兩小一房,就唔洗煩
Chole
|
20020116 發表於 18-7-15 16:09
跟團啲房通常係標準兩人房,住唔到四人架。我試過加錢加多張床都有難度,因為地方好細。如四人跟團不如要 ...

同意,好多酒店根本無四人房,收團嘅時候又未知道住邊間酒店。

不如問旅行社好啲。
Myluckybaby
|

爸爸自住一間房嗎?

雙連房
hi_baby
|
跟團啲房通常係標準兩人房,住唔到四人架。我試過加錢加多張床都有難度,因為地方好細。如四人跟團不如要 ...

咁又係,我係自由行的
paradiso
|

以前帶1仔1女跟團(11歲定12歲前),2大2小住1間房,喺有時如果酒店張床細嘅話就會迫d,其他都ok
Sumyeema1
|
跟團,問旅行社點收費、安排。

團去嘅酒店,可能安排唔到4人房
maggkiki
|
跟團旅行社自然會安排,通常12歲以下小童會跟大人一間房收小童價,你地4個咪可以同房唔駛分開囉,如怕太迫,加錢大人價,4人有兩間房,到時小朋友跟你一間房,爸爸自己一間。
talktime
|

仲有唔使爭厠所用
2heiBBmama
|
去泰國,台灣我會book四人房,但韓國同好多地方都無四人房就要book2 間二人房…都要睇你去那裡!
mmya
|
Myluckybaby 發表於 18-7-15 16:16
雙連房

yes
karen508hk
|
maggkiki 發表於 18-7-15 17:08
跟團旅行社自然會安排,通常12歲以下小童會跟大人一間房收小童價,你地4個咪可以同房唔駛分開囉,如怕太迫 ...

呢個係跟團最正確嘅做法
keikeicat
|
唔知你係唔係去日本,日本有啲酒店房床好細,我親友,兩公婆多年前帶住仲係讀小學兩個仔去旅行,瞓得唔好,想俾錢轉房都唔得,因為旺季,full晒!
|
露比2006 發表於 18-7-15 16:09
未夠12 歲 兼不佔床位 是小童價。如兩女兒未夠12 , 多數會選4個同房。

所謂小童價,係平啲,但唔平得好多,我就情願比多少少,一人一張床瞓得舒服啲,而且多個廁所,一早一晚用廁所高峰期唔駛煩呀
|
keikeicat 發表於 18-7-15 17:24
唔知你係唔係去日本,日本有啲酒店房床好細,我親友,兩公婆多年前帶住仲係讀小學兩個仔去旅行,瞓得唔好, ...

yes,正確!怕只怕到時full晒,你肯加錢都冇房比你租囉