自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

跟團都試過request connect room
不過唔係間間酒店有

侯爵府

LL1999 發表於 18-7-15 15:55
通常你地點安排, 如兩女兒要痴住我一間房,

爸爸自住一間房嗎?

你兩位小朋友幾歲先,如果係10歲以下會一家人一間房,有時攞野方便啲,我亦試過兩個房連住在隔離,房內有度門可以開,當然要搵酒店職員攞匙開啦,咁就可以兩間房打通佢,又可以一人瞓一張床,幾好呀。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cibewong 發表於 18-7-15 17:34
你兩位小朋友幾歲先,如果係10歲以下會一家人一間房,有時攞野方便啲,我亦試過兩個房連住在隔離,房內有 ...
我兩個小朋友係 10 歲以下, 即係咪報團時, 可以請旅行團安排兩個房相連?

瑪瑙宮

大廚勳章

Sumyeema1 發表於 18-7-15 17:01
跟團,問旅行社點收費、安排。

團去嘅酒店,可能安排唔到4人房

我一家三口三個大人想話加錢加床都唔可以同埋一間房啦。。佢點都要比1.5間房你

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

cibewong 發表於 18-7-15 17:34
你兩位小朋友幾歲先,如果係10歲以下會一家人一間房,有時攞野方便啲,我亦試過兩個房連住在隔離,房內有 ...

酒店吾一定有相連房。。。所以我估旅行社都係話盡量安排。。。到時現場冇最多咪比間左右隔離你。。都無得炸形。。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

maggkiki 發表於 18-7-15 17:08
跟團旅行社自然會安排,通常12歲以下小童會跟大人一間房收小童價,你地4個咪可以同房唔駛分開囉,如怕太迫 ...
即係如幫兩小朋友報團時, 係比小童價的團費

旅行社會為我們預備一間房, 是嗎?

咁房間是否會大一點, 或只是標準房?

侯爵府

seaheart88 發表於 18-7-15 17:39

酒店吾一定有相連房。。。所以我估旅行社都係話盡量安排 ...

就係要到時問下先囉,唔得你咪一個同兩個小朋友一間,你老公自己一間房,或者4個一間房囉。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

爸爸自住一間房嗎?

唔好expect 人旅行社會自動幫你安排,最好要早d 問旅行社同佢地安排,同埋開會時問領隊。

點分配係冇乜所謂,最緊要就番你地需要。亦可以兩個女輪流同你同房啫,唔一定要all or none 咁分房。

我d 仔女細果陣會一家人同房。仔女大d 會自己沖涼又知危險後,我地至開始分房瞓,有兩個廁所,沖涼刷牙都快d。

子爵府

LL1999 發表於 18-7-15 17:37
我兩個小朋友係 10 歲以下, 即係咪報團時, 可以請旅行團安排兩個房相連?

最正確做法係問旅行社職員你個團大約會住邊啲酒店,床有幾大張,再決定洗唔洗upgrade 兩個小童,而相連房領隊都只可盡量安排,團體房酒店俾唔到都冇辦法但一定會安排隔離/ 對面俾你咁囉
(想慳一點嘅做法係只upgrade 一個小童,你地就有間半房,到時就你同兩女一房,爸爸同團友/領隊同房),不論你點決定,跟團都係標準雙人房,唔會因爲你想一家四口一齊瞓而刻意有間大房俾你的!

水晶宮

爸爸自住一間房嗎?

如果跟團, 你2個小童係收小朋友不佔床/房費。定係當比成人價, 即佔床/房?

如果係小童價, 即你1家4口住1間雙人房。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

多謝大家回覆

未生小朋友前, 我同老公係自由行多, 都好少住酒店, 係住 hostle 多,

就算住酒店, 都係 2 人房, 所以真係唔知點安排小朋友住宿問題

都有唸過帶小朋友自由行既, 但發覺長假期, 暑假機票, 係好貴,

跟團係價錢實惠D

珍珠宮

環保接龍勳章

爸爸自住一間房嗎?

細個時一家4口一間房。 到阿女12歲好多酒店當大人, 於是之後分2間房, 因為一仔一女, 所以分男女子組。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

LL1999 發表於 18-7-15 17:41

通常都係跟返標準房,唔會4人迫埋就比大間房你,唔知你地去邊,唔同國家唔同酒店床大小都唔同,你到時問下旅行社大約住邊間酒店,再上網望下房間大小或張床夠唔夠瞓,自己衡量下先決定。

象牙宮

LL1999 發表於 18-7-15 17:37
跟團2個10歲下要比大人錢先佢比你地4個人2間房,而且唔一定比到雙連房架,你地去邊?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果 book 係小童不佔床位既,就只有一間房

如果係佔床位既,問旅行社可否比 雙連房比你,即係兩間房之間有一道門可打開

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

爸爸自住一間房嗎?

通常12歲計大人佔半房,12歲以下不佔房收小童費用。有啲家庭如果有兩個小朋友,又有得10歲8歲,情願俾多少少全部當大人報,要兩間房,舒服啲,朝早梳洗都唔使等。

象牙宮

LL1999 發表於 18-7-15 17:50
多謝大家回覆

未生小朋友前, 我同老公係自由行多, 都好少住酒店, 係住 hostle 多,
如果兩個小朋友比小童價,到時只係比一間雙人標準房,雙人床都唔一定有,可能兩張單人床,報名時話特別要求,都係會答數盡,
到時去到酒店無房都係無辦法的。

男爵府

2018復活節勳章

小朋友9歲以下book一間雙床房, 上網睇下酒店房啲床幾大張, 若果每張床可放兩個枕頭就無問題啦

珍珠宮

環保接龍勳章

LL1999 發表於 18-7-15 17:41

跟團只會係標準房, 唔會有特別! 除非一個小朋友轉大人價錢, 就會多一間房。

子爵府

回覆樓主

其實睇下小朋友細到點,8 歲以下就算跟團俾哂成人錢要2 間房,都有機會係一家4 口迫哂同一間房。我會覺得報團時同旅行社講你意願先,睇一安唔安排到。worst case 係俾4 個成人錢,有兩間房,但一家人都逼哂同一間房。

首頁

尾頁

跳至