請教:你地會同青少年仔女冷戰嗎?

jojo1234
|
仔13歲,做左d小小冇孝心既事,我嬲左佢,佢亦知我嬲乜。
三國1
|
jojo1234 發表於 18-7-15 16:01
大家冷靜下係好事,唔好正面衝突
jojo1234
|
一直以黎太愛佢太為佢,乜都諗左仔仔先,好想將對佢嘅愛減少啲,至少表面上令佢覺得媽咪冇以前咁愛佢,這樣做對嗎?可以嗎?
sarali
|

有,不過只是三兩天,因為本身我乜都要講清楚,所以事後我一定話佢
sambb
|
會㗎, 唔睬佢囉, 佢知衰頂唔住會say sorry.
ValerieBaBa
|
會呀,唔洗青少年,細細個五六歲時已冷戰
叮妹
|
佢中學時9吾9冷戰兩日,次次知衰就叫番我
wynnehung
|
會,咪等佢有事主動叫我,之後再同佢討論返點解我會嬲或再遇到相似的事時大家應該點樣處理
馬騮狗
|

會呀,我同個囡久唔久冷戰
blackberry
|
我仔好快當冇事發生 過一陣又問今晚食乜餸,我話我未嬲完,佢轉多次頭又冇事
blackberry
|
另一個仔就會捉住我隻手話,唔好咁啦~最多我乜乜乜
我要做媽媽
|
梗系會喇,最好就佢先主動道歉
wcpcelia    發表於 18-7-16 11:54
yumui61
|
唔冷戰就開片.都係冷戰好
魚兒小寶貝
|
未試過,但比我會搵C6同佢傾,教佢向我say sorry
|
blackberry 發表於 18-7-15 17:39
我仔好快當冇事發生 過一陣又問今晚食乜餸,我話我未嬲完,佢轉多次頭又冇事
...

我仔一樣,完全唔知冷戰玩法
fionakong2008
|
有,但我女從來唔認衰,最耐成個星期都可以繼續,情況只會更差。
Moti
|
你咁做只會愈嚟愈縮細你喺佢心目中嘅影響力。
Reminder
|

養不教,父母的錯。
冷戰係無聊。
Moti
|
開始咗第一次嘅冷戰,以後只會愈嚟愈多,時間愈嚟愈耐。
lojo11
|
咩事?佢地呢個階段係唔理人感受同顧自己多!我仔都係13歲,唔會比我嬲,一直道歉叫我唔好嬲,佢知錯!次次佢嘅招數我都受,所以都係嬲一陣!