0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係新手媽媽,個女而家六個月,基本上每日佢醒既時間有八成係喊既。檢查左所有野包括餵奶,尿片,温度etc。佢由出世到而家都喊唔停,唯一可以止喊既係打直抱起佢再un, 但又驚長此落去佢會變得太痴人同縱佢。。。一放落床即喊,唔識自己玩玩具(有時會玩下,但玩幾分鐘就喊,唔知係咪要扭抱,但佢喊到眼淚出埋又紅哂塊面! )。想問下媽媽前輩們您地既bb係咪都是咁難揪?

別墅

回覆樓主:

另外,我有問過有細路既朋友,話大約一歲左右就冇咁容易喊,係真的嗎?

男爵府

apricot2018 發表於 18-7-15 17:02
我係新手媽媽,個女而家六個月,基本上每日佢醒既時間有八成係喊既。檢查左所有野包括餵奶,尿片,温度etc ...
我果個女,喊左8星期無喊喇。一般3-4個月都唔會成日喊喇wor,因為佢地開始有能力去玩下,睇下野。會唔會有其他原因?例如太悶?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實六個月左右已經好大喇,都唔會點喊喇。你不如問下D有經驗既媽媽或者月嫂之類既,睇下你bb點解成日喊

別墅

AAV 發表於 18-7-15 17:24
我果個女,喊左8星期無喊喇。一般3-4個月都唔會成日喊喇wor,因為佢地開始有能力去玩下,睇下野。會唔會有其 ...

都有諗過係咪太悶,所以都有俾玩具佢。初時估佢係咪咋喊但佢喊到係變哂色咁。。。

別墅

我要做媽媽 發表於 18-7-15 17:31
其實六個月左右已經好大喇,都唔會點喊喇。你不如問下D有經驗既媽媽或者月嫂之類既,睇下你bb點解成日喊 ...

所以就上黎問下d前輩媽媽><
唔知關唔關埋身餵人奶事? 覺得佢好痴身,一刻放低佢落床都唔得。唉

複式洋房

我個仔大概一歲8個月先冇咁容易喊,其實佢又冇咩乜唔妥,只是想有人陪佢玩,用喊嚟引人注意

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

有冇每日孭佢出街行下?孭住佢佢又有安全感又可以睇下周圍新鮮事物冇咁悶

別墅

liaojiejue 發表於 18-7-15 21:09
我個仔大概一歲8個月先冇咁容易喊,其實佢又冇咩乜唔妥,只是想有人陪佢玩,用喊嚟引人注意 ...

喊到咁耐照顧會很辛苦...您之前點樣tum佢架?我聽人講過每個bb天生氣質唔同,唔知成日喊又痴身又代表咩氣質了(emoji)

別墅

janede1314 發表於 18-7-15 22:40
有冇每日孭佢出街行下?孭住佢佢又有安全感又可以睇下周圍新鮮事物冇咁悶
...

有啊基本上每日都有帶佢出街,因為成日响屋企聽佢喊同長時間安撫佢好辛苦。出街抖下氣

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

可能BB識認人,醒返見唔到大人到,所以喊。

別墅

haha748494 發表於 18-7-16 16:41
可能BB識認人,醒返見唔到大人到,所以喊。

但係佢見住我(最常照顧者)都喊。。。。大部分時間一定要抱住佢先止喊。頭痛

伯爵府

apricot2018 發表於 18-7-15 17:02
我係新手媽媽,個女而家六個月,基本上每日佢醒既時間有八成係喊既。檢查左所有野包括餵奶,尿片,温度etc ...

我女細嗰陣好似都好少喊,除佐肚餓

別墅

回覆樓主:

佢呢排出緊牙仔,唔知係咪辛苦所以差左

大宅

回覆樓主

同我呀b一樣呀!我呀b 就快3個月大,近2星期開始痴身,醒既時候要抱,仲要打棟抱行住先唔喊,打橫抱/坐低就會喊到拆天,打棟時就唔喊眼仔碌碌4圍望。放低唔夠2分鐘就喊,最長得半個鐘係安靜。除非佢想瞓,扭瞓時氹到佢瞓先free到個人做下其他野⋯⋯我都好苦惱啊。

大宅

回覆樓主

你多唔多同個女傾計?要用溫柔既聲同佢傾計,雖然佢未識回應你,當佢哭鬧時候不停同佢講野,哄佢。
我囡都開始痴身,又係要我成日打直抱,手都膊頭超攰...一放低佢就喊,有時我就會同會訓喺床或地下同佢玩元具或者輕拍佢背脊一路同佢講下野哄佢,佢就放鬆返自己情緒

已刪除用户

回覆樓主:

別墅

藍尾巴 發表於 18-7-23 17:18
我都想知,我個女兩歲,仲係成日喊。。。喊包

兩歲應該可以同佢溝通到? 問佢喊係咩原因喎?

已刪除用户

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 apricot2018 的帖子

其實各個BB性格唔同嘅,都好難話幾時先晤會喊,可能突然一日就唔喊了&#128591;&#128591;&#128591;,加油!每個BB都有小小難搞嘅野,我女女出生到e+八個月冇咩喊過哦!5個幾月識爬以後,我執起危機品,淨係擺玩具係地板,由佢整間屋甘爬甘玩,佢自己可以玩足個幾兩個鐘,眼訓先爬過來搵人抱,夜晚食飽,關大燈,開小夜燈。佢自己轆下就訓了。但,食野就頭大了,點都唔肯坐定定&#128517;&#128517;&#128517;

首頁

尾頁

跳至