自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

COSTA 發表於 18-7-16 05:41
請問點燉

我買左個電既燉煲, 將一個蛇果砌咗個芯同砌埋皮,放15蚊左右瘦肉燉1小時就ok... 仲有我會去藥房買啲淮山磨成粉喺煲飯嘅時候落埋落啲飯度一齊煮, 我唔知我個仔係食咗邊一樣嘢開胃所以你哋可以兩樣都試下

男爵府

rilakkuma8899 發表於 18-7-16 00:33
請問呢個點燉法?

我買左個電既燉煲, 將一個蛇果砌咗個芯同砌埋皮,放15蚊左右瘦肉燉1小時就ok... 仲有我會去藥房買啲淮山磨成粉喺煲飯嘅時候落埋落啲飯度一齊煮, 我唔知我個仔係食咗邊一樣嘢開胃所以你哋可以兩樣都試下

公爵府

營養多多 發表於 18-7-16 00:36
樓主可以留意下小朋友有冇感統問題,唔係話樓主小朋友係,只是想表達有些咁嘅例子係因為感覺統合問題引起, ...

我都覺得有可能係感統問題

大宅

timtim2013 發表於 18-7-16 20:01
我買左個電既燉煲, 將一個蛇果砌咗個芯同砌埋皮,放15蚊左右瘦肉燉1小時就ok... 仲有我會去藥房買啲淮山 ...

多謝分享!

男爵府

COSTA 發表於 18-7-16 22:04
多謝分享!

唔好客氣

子爵府

回覆樓主:

我女細個佢胃口唔好我用大骨淆湯/蕃茄薯仔煲魚要隔渣煲飯俾佢食,起碼食啖飯都有營養。或者焗肉片飯焗雞飯佢食,唔食肉都要食飯。 同埋含飯/食飯唔正經係會鬧,唔會因為佢細粒而由得佢,我個女由細到大都係偏細粒,但身體健康,所以唔強求佢多肉。

有人教我每人烚蛋同俾奶佢飲,會大隻d。但呀女唔鍾意飲奶,所以放棄。

男爵府

回覆樓主

試下整飯團仔吸引下佢,我仔歲半,突然咩都唔肯食,之後試下整呢D,自己用手食哂

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主

俾小朋友試下參與整食物

侯爵府

fanay 發表於 18-7-15 22:47
我個仔而家兩歲半 咩都唔肯食唔肯試 平時食飯有啲魚味同菜味都唔食 而家多數放紅蘿蔔絲南瓜蓉 仲要溶用落啲 ...

我囡歲半都食緊飯,兩歲半一定唔可以俾糊仔佢食啦!唔食飯就試下湯粉!

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

每日都食烚蛋一隻

禁止訪問

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我提意樓主要訓練小朋友自己食飯,每次唔好比咁多佢,大約半碗左右,飯餸分開,比半個鐘至四十五分鐘佢,唔食就要佢離開張枱,到下一餐前唔好比野食佢,唔好一餐飯食咁耐,小朋友唔鐘意食,仲要同佢磨咁耐,大家都辛苦。餓下佢等佢知道食飯時就要食野,平時冇得食。

另外,食雪糕係好好增重既方法,如果小朋友氣管唔弱,佢食飯叻,可以奬佢同你地一齊食雪糕呀。

希望幫到你。

首頁

尾頁

跳至