母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb食左7個月人奶
我頭3個月bb食得好好 每次都食足40分鐘
個時好多奶 可以打爆個雪櫃

但只從5個月開始加固後bb就變得厭奶
由每次20分鐘變10分鐘 好快5分鐘就唔想食
用奶樽餵就好d食到200-240ml 埋身真係控制唔到佢 勁唔專心 食少少唔食 所以好快我已經愈黎愈少奶 仲好耐都無谷奶嘅感覺 夜晚最尾個餐仲變左做奶粉(因為我驚佢半夜會醒)

我食左好多谷奶野 power pump 都追唔返
依家又唔受泵

我仲可以點樣追奶?
或者點樣令bb肯食耐d?我每次餵個時已經係全屋勁靜 唔想distract佢 但佢依家食粥食糊食好多 奶真係當濕下個口咁點算好呀

別墅

回覆樓主

我女八個月,一直都係全埋身。
加固後飲奶時間係少左,以前至少啜廿分鐘,而家八分鐘十分鐘就離口,用手推開。我都由佢。
未加固前臨瞓果轉奶可以啜三十分鐘。
而家都係十分鐘,到第二朝相隔十個鐘先再飲。
以前隔咁耐唔餵,個胸一定谷到爆滴哂奶。
而家,無谷奶好耐。
我都有擔心過自己會唔會無奶。
唯有飲多啲湯水,密啲埋身。

大宅

回覆樓主

其實BB大個左
5分鐘已經食到好多

佢食完之後你仲有無漲?
BB體重如何?

別墅

mudchun 發表於 18-7-17 01:09
其實BB大個左
5分鐘已經食到好多

無漲啦 我已經好耐無漲奶感覺⋯⋯
之前試過餵完佢再泵希望可以keep住d奶量但都唔work

體重無乜點升呀 依家7個幾月得8kg 但6個月個時係7.8kg 所以無乜點重過

但固體佢真係食好多!午餐係一大碗(9oz) 夜晚可以食到6oz

別墅

ysze423 發表於 18-7-15 23:13
bb食左7個月人奶
我頭3個月bb食得好好 每次都食足40分鐘
個時好多奶 可以打爆個雪櫃

我經歷緊類似既野.....

複式洋房

ysze423 發表於 18-7-19 08:05
無漲啦 我已經好耐無漲奶感覺⋯⋯
之前試過餵完佢再泵希望可以keep住d奶量但都唔work

無脹係會有失落感,但自然收下奶都幾好。既然BB食固好,其實真係無乜所謂

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊