跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問我是澳門永久居民,老婆係香港永久居民,老婆羅左澳門非永久,澳門生活,但吾知去邊生好啲,例如香港生完,去澳辦証會否麻煩,還是相返香港會麻煩啲,邊度生會比較好啲,還有如果香港生完,香港身分證英文名串法同澳門吾同,bb會跟香港串法還是跟爸爸的澳門串法(指姓氏),如果跟香港,咁過返澳門姓氏上會吾會麻煩或要改返?謝謝各位

複式洋房

C.P.A 發表於 18-7-16 03:28
請問我是澳門永久居民,老婆係香港永久居民,老婆羅左澳門非永久,澳門生活,但吾知去邊生好啲,例如香港生 ...

我都諗緊哩個問題,拎2邊嘅證點都拎到,要諗嘅係生完香港/澳門有無人照顧我同bb
香港如果有人照顧嘅,我會選擇香港,但可惜屋企已經無位

複式洋房

Pollili 發表於 18-7-18 19:17
我都諗緊哩個問題,拎2邊嘅證點都拎到,要諗嘅係生完香港/澳門有無人照顧我同bb
香港如果有人照顧嘅,我 ...

屋企無位咁為有係澳門生拉,無位比較麻煩

大宅

戈quote]C.P.A 發表於 18-7-16 03:28
請問我是澳門永久居民,老婆係香港永久居民,老婆羅左澳門非永久,澳門生活,但吾知去邊生好啲,例如香港生 ...[/quote]
香港生完,去澳辦証會否麻煩?

==> 唔會麻煩, 因為爸爸是永久居民, BB出世後去搞局澳權, 大約一個月後, 批左 就可以身份証明局搞, 大約一個月。

係香港, 應該差唔多, 因為媽媽是永久居民, (詳情做法我唔清楚)

邊度生會比較好D?
.
==>

問十個十一個都會答您香港任何一間醫院(包括公立)都會 好過澳門2間醫院,

當然要考慮各種因素, 包括, 時間, 產檢安排, 人手安排, 等等

香港身分證英文名串法同澳門吾同,bb會跟香港串法還是跟爸爸的澳門串法(指姓氏),如果跟香港,咁過返澳門姓氏上會吾會麻煩或要改返?

==>

香港會俾張FROM 您填, 中文姓名, 英文姓名(任您填併音)
您鍾意可以填澳門的拼音, 大前提您要自行查/準備
因為您唔自已填, 職員會以英文拼音為準, 亦會得到您的同意先輸入資料

澳門會依照的旅行証件來入名/對名 (如果BB以香港出世)
不會存在香港身份証一個併音, 而澳門身份証是另一個併音

P.S 提提您, 如果在澳門出世, 澳門身份証的併音是官方提供, 並不可以作出選擇併音的串法

複式洋房

望月童 發表於 18-8-27 14:46
戈quote]C.P.A 發表於 18-7-16 03:28
請問我是澳門永久居民,老婆係香港永久居民,老婆羅左澳門非永久,澳 ...

多謝曬你詳盡解答,但名字上我唔知點好,因為係澳門,澳門會比個葡文譯音你,係香港就用英文譯音,我bb會係香港生,我又吾知bb個葡文譯音應該點寫,所以又比吾到香港,我地葡文譯音個姓係ao,香港譯歐就係au,甘無理由成個名有英同葡譯音,我應該點做呢

大宅

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

回覆 C.P.A 的帖子

咁你要選擇bb要英文定葡文名,如果想要葡文,係香港拎出世紙時就要自己提供葡文名,咁出世紙就係顯示葡文串法,咁囉!

大宅

MommyPanel勳章 BB防敏心得分享勳章 食得好勳章

C.P.A 發表於 18-7-16 03:28
請問我是澳門永久居民,老婆係香港永久居民,老婆羅左澳門非永久,澳門生活,但吾知去邊生好啲,例如香港生 ...

我會揀香港生丫,多d醫院多d選擇
香港政府唔包nifty/ t21,未必包結構超聲波,但呢你地可以用醫療卷係澳門做返
整証件就兩邊差不多,拼音方面,爸爸你個姓係米葡英譯丫?我見d親戚係姓跟爸爸串法(例如郭,香港係kwok,澳門係kuok,佢地係香港出世,但証件照填kuok),名就跟香港果d,香港整出世紙時有個表比你查個字既拼音係咩

複式洋房

borabora1224 發表於 18-9-2 00:03
回覆 C.P.A 的帖子

咁你要選擇bb要英文定葡文名,如果想要葡文,係香港拎出世紙時就要自己提供葡文名,咁 ...

thanks

複式洋房

bulo_iris 發表於 18-9-4 23:30
我會揀香港生丫,多d醫院多d選擇
香港政府唔包nifty/ t21,未必包結構超聲波,但呢你地可以用醫療卷係澳門 ...

thanks原來澳門醫院有包結構,因為澳門我地都有去到

大宅

C.P.A 發表於 18-8-28 17:49
多謝曬你詳盡解答,但名字上我唔知點好,因為係澳門,澳門會比個葡文譯音你,係香港就用英文譯音,我bb會 ...

首先, 您改左BB中文名先。
然後要查 葡文譯音 好易。

係香港填FROM 就照填 葡文譯音,您簽名確實就可以。

如果唔係特別字, 根本網上GOOGLE 都會 SEARCH 到葡文譯音
如果特別字, 您再PM我, 我有識葡文的朋友, 可以幫您問問’

但係其實我覺得
名呢樣做咩要咁執著呢?

我囡LO (葡文譯音), S__, Y__ (英文拼音) , 咁樣有咩問題呢?

其實都係一個名ONLY, 

不如您話我地知您想中文咩名。

複式洋房

望月童 發表於 18-9-6 12:03
首先, 您改左BB中文名先。
然後要查 葡文譯音 好易。

吾該晒您解釋,你都講得岩,我諗都會咁,謝謝

首頁

尾頁

跳至