小朋友有濕疹一撻撻, 點算好...

mingmi33
|
小朋友本身有濕疹問題, 最近買左某牌子嘅bb body wash點知搞到佢塊面敏感...touch wood再嚴重d, 我就要帶佢去睇皮膚科, 請問媽媽們用開邊隻好, 可以介紹下?
clariceyy
|
濕疹有好多種, 未必淨係關baby wash事...
佢有好多原因例如食物、天氣、抵抗能力等全部有關係...
如果餵緊人奶就要留意下自己食過啲乜野,有bb唔食得魚、 有bb唔食得蘋果...
我細女細個個時就唔食得雞蛋同蕃茄,不過都係暫時性,大個就食得...
我要做媽媽
|
如果系濕疹既話就幫佢搽cream喇,建議你問問醫生有咩推薦,同埋導致濕疹既原因,真係有好多原因架
littlelion_hk
|
樓主依家係咪喂緊人奶?
有時引致濕疹嘅食物(例如奶類同麩質蛋白)會通過母乳畀返小朋友令到濕疹問題更嚴重
好多時醫生開嘅藥膏都有類固醇,長遠對小朋友成長都有影響,要留意!
Body wash 果方面,我自己用緊果支係美國牌子,標榜成份天然,係香港有專門店,我買開有七折卡,樓主有需要可以再私聊。

limomomo
|
護士朋友講舒X膚都唔錯,我俾個B用過,都幾溫和,啱乾燥、敏感同濕疹皮膚用
vagorria
|
limomomo 發表於 18-7-17 10:34
護士朋友講舒X膚都唔錯,我俾個B用過,都幾溫和,啱乾燥、敏感同濕疹皮膚用 ...
我個仔仔都有用過幾好...最緊要係無防腐劑同類固醇, 用左一排再帶佢俾醫生檢查真係改善左好多, 所以之前夾埋其他朋友係xxxippee團購真心平

海綿肚仔專家@牛欄牌
|

回覆 mingmi33 的帖子

Hello mingmi33 ,小朋友皮膚角質層比成人薄,正如JM們分享,最重要係幫有濕疹BB做好保濕,建議媽媽選擇中性或弱酸性(pH.5.5-7)冇香料的沖涼液、沖涼時間唔好太耐,水溫唔好熱,每次只用少量沖涼液,沖完涼趁皮膚仲有水份,用無香料成份天然lotion、薄薄凡士林、橄欖油、椰子油形成屏障作用架,冷氣間比較乾燥會令BB皮膚失去水份,隔3-4鐘要做一次保濕呀。小朋友幾大? 醫生有冇懷疑什麼是小朋友嘅致敏原?
haha748494
|
最好對癥下藥,先睇醫生先。
beauty778
|
vagorria 發表於 18-7-17 16:31
我個仔仔都有用過幾好...最緊要係無防腐劑同類固醇, 用左一排再帶佢俾醫生檢查真係改善左好多, 所以之前夾 ...
呢隻我知係加拿大brand,聽過身邊d人都幾多好嘅feedback,btw平幾多先?
vagorria
|
回覆 vagorria 的帖子

之前格過價起碼6至7折, 今次Walmart同Amazon美國訂...你自己衡量返啦
Sumuniverse
|
mingmi33 發表於 18-7-16 11:29
小朋友本身有濕疹問題, 最近買左某牌子嘅bb body wash點知搞到佢塊面敏感...touch wood再嚴重d, 我就要帶佢 ...

I have a good doctor
zoeeting
|
要幫濕疹BB做好保濕~
可以試下Aveeno隻浸浴粉, 我大仔浸完明顯皮膚滑D, 仲要搵綿花濕一濕比佢敷一陣咁
bchuma
|
mingmi33 發表於 18-7-16 11:29
小朋友本身有濕疹問題, 最近買左某牌子嘅bb body wash點知搞到佢塊面敏感...touch wood再嚴重d, 我就要帶佢 ...

我仔之前濕疹用雅漾有好轉,好翻之後停左一排又開始。好煩咯
sammiso
|
睇下醫生,搽點去濕疹藥膏。