自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

wkyeungcuhk 發表於 18-7-17 10:08
唔想甩塗層, 就唔好買果的塗層PAN啦, 佢地有五花八門的名, 咩陶瓷, 大理石, 鑽石, 講到尾都係易潔, 只係用 ...
感謝指教
之前成日買塗層鑊都甩, 去左天X野買生鐵鑊都係成日痴底又甩D野出黎, 問職員好話我地唔識洗鑊, 大佬呀鑊有得點洗呀, 咪又係一樣咁擦咁洗....
去五金鋪買普通生鐵鑊, 用左幾次竟然甩鏽.......
依家咁講係得返不鏽鋼未試過, 都擔心痴底有排洗, 但起碼唔甩野唔怕會食死人先

珍珠宮

skmibb 發表於 18-7-17 10:32
所以用鑄鐵囉!
非常好用
點洗都唔花又唔崩

會否勁貴

大宅

2018復活節勳章

咬香口膠 發表於 18-7-17 10:47
感謝指教
之前成日買塗層鑊都甩, 去左天X野買生鐵鑊都係成日痴底又甩D野出黎, 問職員好話我地唔識洗鑊 ...

你所講果隻天X野, 其實並不是生鐵鑊, 唔好俾個名呃. 隻鑊表面都係有層塗層, 你用的洗潔精加鋼絲刷係咁洗, 果層塗層好快就甩, 結果就會痴.

普通生鐵鑊, 其實都好好用. 我都用著好多年. 我後來轉不鏽鋼係因為我了解到一樣野, 生鐵鑊要養鑊, 養得好就會愈用愈好用. 但原來養鑊個原理係生鐡的毛細孔大, 要落的食油落去, 等鑊身食著的油, 慢慢形成一層保護膜, 所以就會愈用愈好用. 所以, 千萬唔好用洗潔精洗走哩層膜, 一洗完就要再養過. 我仔細的諗, 用的油造成保護膜, 又唔可以洗走佢, 咁即係不斷咁煮的千年油?? 覺得唔係好掂, 所以就轉用其他鑊.

揀著不鏽鋼, 初初用得唔係好慣. 不鏽鋼的用法同生鐡係有所分別, 初用不鏽鋼時, 係會痴底. 但了解完點用法之後, 己經唔會再有哩個問題, 宜家用到得心應手, 愈用愈鍾意. 最緊要一樣野, 用的毛巾抹乾隻鑊時, 再見唔到果的黑MANG MANG GA野

珍珠宮

sabun 發表於 18-7-17 10:56
會否勁貴

我買lodge,唔貴,幾百蚊

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

wkyeungcuhk 發表於 18-7-17 11:05
你所講果隻天X野, 其實並不是生鐵鑊, 唔好俾個名呃. 隻鑊表面都係有層塗層, 你用的洗潔精加鋼絲刷係咁洗, ...

多謝教路呀!仲要打咁大段
你完全講出我既心聲
請問你有冇用開邊個牌子好?最近睇到牛頭牌有隻千幾,話咩五層,我想請教不銹鋼有分鋼水點揀嗎?

樓主唔好意思佔左你個post黎問野,難得見到高人可指點一下,希望你唔好介意

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

sabun 發表於 18-7-16 12:37
想買個煎pan,主要煎吓魚塊、牛扒咁,但好怕買到那些會甩塗層、易黏底煎燶嘢的pan,有乜牌子好介紹呢?
...

講真的,幾十蚊一隻中式生鐵鑊,

平底鑊,連我女女煎蛋都煎得好

完整好靚。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

konnie88 發表於 18-7-17 10:47
請問這個鑄鐵鍋是否不黏底?謝謝

買回來要用個鑊來煲滾水及用洗潔精清洗, 跟手自己再開鑊, 我就成個鑊由面到底抺曬油, 放入焗爐焗45分鐘, 呢個油膜就會不黏, 需然買番來已有油層, 但果層係防锈的, 並不是不黏油層。

就算自己做完防黏油層, 都要燒到個鑊夠熱先好比油, 跟住先好煎野, 如果唔係都會黏的。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

回覆樓主:

特福。買貴啲個系列

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

sabun 發表於 18-7-16 12:37
想買個煎pan,主要煎吓魚塊、牛扒咁,但好怕買到那些會甩塗層、易黏底煎燶嘢的pan,有乜牌子好介紹呢?
...

你之前用開咩牌子?

水晶宮

skmibb 發表於 18-7-17 10:32
所以用鑄鐵囉!
非常好用
點洗都唔花又唔崩

用邊隻鑊鏟!?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

anyuser18 發表於 18-7-17 11:36
特福。買貴啲個系列
請問邊d 先係?
易樂廚不銹鋼廚具系列

都寫住有易潔塗層

水晶宮

你所講果隻天X野, 其實並不是生鐵鑊, 唔好俾個名呃. 隻鑊表面都係有層塗層, 你用的洗潔精加鋼絲刷係咁洗, ...

係米都要整熱鑊落油先唔痴同燶??

生鐵鑊真係黑炆炆

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

ian723 發表於 18-7-17 11:32
講真的,幾十蚊一隻中式生鐵鑊,

平底鑊,連我女女煎蛋都煎得好
如果用電磁爐就用唔到了

大宅

2018復活節勳章

咬香口膠 發表於 18-7-17 11:28
多謝教路呀!仲要打咁大段
你完全講出我既心聲
請問你有冇用開邊個牌子好?最近睇到牛頭牌有隻 ...

不鏽鋼有分好多唔同的等級, 用來煮食的, 只可以揀 18/8或18/10 (歐洲標準) 304或316 (日本或美國標準)

一般來講, 歐洲大品牌的不鏽鋼都係採用18/10標準.

我宜家就用緊一隻法國品牌, 叫CRISTEL, 佢的鑊, 賣二千幾, 比你所講果隻牛頭牌貴. 牛頭牌係台灣牌子, 係唔係台灣造, 我就唔清楚啦; 我用緊果隻, 就係法國鋼, 法國造. 我用著差唔多兩年啦, 好粗咁用, 間唔中就省下佢, 洗下個鑊底, 到宜家都仲係有九成新正, 都係唔會痴.

牛頭牌, 我冇用過. 但當年買的時候, 都有睇過, 但同CRISTEL比較上來, 明顯, CRITSTEL個鋼水睇落靚好多. 我見價錢唔係貴牛頭好多, 仲要係法國造, 所以就買著哩隻啦.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

andyman 發表於 18-7-17 10:23
Lodge 真係好重, 買左個9吋, 我諗個重量係女性極限.

請問d 鑊已經 pre-seasoned 同唔同有塗層?

我想買lodge, 我住既地方最平既 lodge grill pan 係26cm 約 $450. 有款個grill pan 冇咁深, 30.5cm 要 $730. 有時諗好唔好買其他牌子既鐵鐵鑊, 平好多, 不過d 人話果d 係中國製造, 質料冇咁好. 諗左好耐都未決定買邊款好...

公爵府

回覆樓主:

(鑄鐵)係個牌子名?我都要買新wok,用緊電磁爐,我用開易潔wok,但要成日換好煩,而家想試吓用D唔甩塗層又唔痴底嘅wok,但又唔知邊隻好……。

大宅

2018復活節勳章

李露眉 發表於 18-7-17 11:51
係米都要整熱鑊落油先唔痴同燶??

生鐵鑊真係黑炆炆

不鏽鋼, 一定要夠熱先唔痴. YOUTUBE有好多片教人點樣預熱不鏽鋼, 佢地主要都係教用水珠測試法, 預熱隻鑊至滴水落去, 的水唔會立即蒸發, 而好似水銀一般, 凝聚成一個大水珠, 啱就係最適溫度. 可以落油煮野食

但我就覺得哩個方法有的複雜, 後來我發現著第二個方法. 我先落油, 開火, 慢慢等到的油出微煙, 的油出油紋, 好似蜘蛛絲四圍散, 哩個時候落食材煎, 就唔痴

Juho    發表於 18-7-17 13:06

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bosch 發表於 18-7-17 11:57
請問d 鑊已經 pre-seasoned 同唔同有塗層?

我想買lodge, 我住既地方最平既 lodge grill pan 係26cm 約 $ ...

我都是在香港呀, 26cm 你拿得動嗎??? lodge 的pre-seasoned 不是塗層, 是油層, 防锈的。

要自己再開鑊,
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

多謝你嘅分享,好實用

大宅

2018復活節勳章

mushroomm 發表於 18-7-17 12:32
多謝你嘅分享,好實用

多謝你,bk就係要大家分享的資訊的一個地方

首頁

尾頁

跳至