營養補充藥的選擇

mr..
|

Elevit愛樂維、Materna、雀巢NESTLE MOMMaterna好似幾多人吃,但冇DHA,營養師講鐵和鈣不要同時補,但藥一粒有晒鐵和鈣。Elevit愛樂維和雀巢NESTLE MOM 一粒有咪DHA,但冇咁全面。點簡好??
cpycpyhelen
|
mr.. 發表於 18-7-16 17:37
Elevit愛樂維、Materna、雀巢NESTLE MOMMaterna好似幾多人吃,但冇DHA,營養師講鐵和鈣不要同時補,但藥一 ...

其實日上生活中你食既野都會吸收到營養,所以唔洗太擔心
Carmen8080
|
我諗你同我阿媽當年都無食呢啲野 一樣生得出我地
我要做媽媽
|
其實真係冇必要食咁多補充品架,不如你問下醫生有冇必要食啦。我嗰時候醫生話需要食啲鈣片 所以都係醫生開俾我嘅
haha748494
|
回覆 cpycpyhelen 的帖子

Agree!系日常生活飲食上吸取系最好,所以準媽媽唔洗太緊張。
mr..
|
cpycpyhelen 發表於 18-7-17 20:30
其實日上生活中你食既野都會吸收到營養,所以唔洗太擔心
又食又嘔,怕唔夠營養或缺少一D。
ZeLz
|
點解唔直接食DHA?enfinitas個隻又易買易入口
cpycpyhelen
|
mr.. 發表於 18-7-17 23:53
又食又嘔,怕唔夠營養或缺少一D。

你依家幾週呀,有左初期係辛苦啲,不過穩定左就會好啲,我依家都係食雀巢個隻冇額外加其他supplement
mr..
|
ZeLz 發表於 18-7-18 00:33
點解唔直接食DHA?enfinitas個隻又易買易入口
之前醫生開左DHA有食,E家15W醫生話可以開始食惠氏,不過怕會便秘,冇俾食。
mr..
|
cpycpyhelen 發表於 18-7-18 07:50
你依家幾週呀,有左初期係辛苦啲,不過穩定左就會好啲,我依家都係食雀巢個隻冇額外加其他supplement
...

岩岩15w,本身排便都係唔好,都念緊雀巢聽講唔會便秘。你冇加鈣片嗎?
cpycpyhelen
|
mr.. 發表於 18-7-18 13:51
岩岩15w,本身排便都係唔好,都念緊雀巢聽講唔會便秘。你冇加鈣片嗎?

我冇額外加呀,因為我每日都有飲奶
mr..
|
cpycpyhelen 發表於 18-7-18 13:57
我冇額外加呀,因為我每日都有飲奶
你食左幾週呀?雀巢睇過萬寧都係正價。有冇幾時做特價嫁?
Allywan
|
mr.. 發表於 18-7-18 14:18

琴日收到電話。新會員訂購兩個免費送貨 三盒送浴盆。1077三盒。我都猶豫緊買唔買 本身淨食緊惠氏鈣片
cpycpyhelen
|
mr.. 發表於 18-7-18 14:18

依啲我都係係萬寧買,但我又唔多覺佢做優惠,反而惠氏就見有啲優惠卷咁,但我食惠氏會便秘,所以唔會買佢隻綜合,
RubyYu07
|
其實你平時食飯食餸都有營養,唔使全部旨意曬營養品。
mclau2012
|
我自己就食Materna 同埋同一個牌子嘅藻油,平時就盡量均衡飲食,其實營養品都係幫補下營養,最緊要都係日常飲食均衡
hamsterma
|
mr.. 發表於 18-7-16 17:37
Elevit愛樂維、Materna、雀巢NESTLE MOMMaterna好似幾多人吃,但冇DHA,營養師講鐵和鈣不要同時補,但藥一 ...

可以係生活中嘅食物中吸收
mr..
|
15w都仲嘔緊,冇野吸收
mmbili
|
其實無所謂架, 唔同牌子啫,我自己食過雀巢同elevit, 呢2隻都要另補鈣。 我食雀巢時貪佢易吞啲又有DHA, 買3盒送個浴盆。 食晒雀巢後, 去聽講座有優惠89蚊買左盒elevit, 呢隻又係易吞和有DHA,而家就食緊呢隻。 健康院開既materna就看門口, 無食過。