萬通終身年金,搶生意?

Ahky1033
|
美國萬通推市場首隻終身延期年金產品,其演算為30歲人士每月供款3,280元,供足25年至55歲,總供款額為98.4萬元,預期60歲起每月年金為1萬元,若到90歲,總年金收入達到517萬元。

另一個案亦是以30歲男性為例,每月供款869元,供足30年,總繳款為36.5萬元,65歲後每月預期可獲5,800元,若果到達90歲,料可獲174萬元。

【年金大戰】美國萬通推終身延期年金 料內部回報率5%
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20180713&s=7015342&a=58438382
kentseky
|
只係講預期,不保證一定有,不過,佢可以畀人慢慢供,感覺上係好過香港政府嘅年金!
大力大力
|
香港樓價50年升咗七十倍 ,佢先升咗五倍,係咪傻仔先會買吧?

香港樓價與股市邊樣升得驚人?以傳統豪宅區大坑為例,住客更非富則貴,殊不知上世紀七十年代尾時呎價僅300元,現已升至約23,000元(以上林為例),足足升值75倍!而平民點的太古城七十年代尾售約25萬元,如今索價約960萬元,升值逾37倍。然而,股友們熟悉的恒指,過去四十年升約56倍!

七○年代10萬元買到大坑樓

大坑可粗分大坑區及大坑道,多為唐樓或單幢式物業,後者千呎豪宅林立。大坑道分頭中尾三段,頭段樓宇密度較高,中段及尾段則相對疏落,每幢樓亦僅5至6層高,呎價高逾2.5萬元!
teslamodelx
|
所有年金都是搵笨
crystal媽咪
|
我有冇理解錯誤,即係要供25年??
高0媽媽
|
crystal媽咪 發表於 18-7-17 19:21
我有冇理解錯誤,即係要供25年??

供25年,再等5年就可以每月領取萬元
大力大力
|
高0媽媽 發表於 18-7-17 21:00

真係完全唔識計數,才會供的~
crystal媽咪
|
高0媽媽 發表於 18-7-17 21:00

謝謝解答。我諗唔到有咩理由要去供呢啲。
放喺自己手上,自己想點就點。年期幾多、投資乜嘢都自己揀
backyard
|
NO
Happyhappylive
|
Ahky1033 發表於 18-7-16 21:10
美國萬通推市場首隻終身延期年金產品,其演算為30歲人士每月供款3,280元,供足25年至55歲,總供款額為98.4 ...

4X有冇
gchan8942
|
美國萬通推市場首隻終身延期年金產品,其演算為30歲人士每月供款3,280元,供足25年至55歲,總供款額為98.4 ...

每月供3千2
agnesc2017
|
大力大力 發表於 18-7-17 18:27
香港樓價50年升咗七十倍 ,佢先升咗五倍,係咪傻仔先會買吧?

香港樓價與股市邊樣升得驚人?以傳 ...

我在投資一定無你咁叻了,但我想問:依家邊一種投資工具(除了磚頭外),係可以有70%的保證升幅?可能孖展得、窩輪得、期貨期權得,但全部賺得多賺得快的,都是最高風險的,一般人無投資經驗的把錢放在衍生工具一定蝕到。。。。況且證監會亦不准買家(若無投資知識)經證券買賣經紀去買衍生工具投資產品。

還有,邊個會在六七十年代一早預知在2000 年的今日2018年,樓價會升到天文數字?當時的人,有邊個會有這種預知能力/前瞻性?
SullytheMonster
|
年金只係咁多種投資的其中一種,而且對比股票風險比較低,當人年紀愈大,所能承受風險的能力愈低,趁年輕時將手上資金撥一部分做年金,等退休後直至百年歸老都有固定收入,唔係傻仔所為。冇人預計到自己有幾長命,一個唔覺意長命到退休金都用晒,又冇仔女養,起碼你每個月仲有啲錢收幫補吓。到你瓜咗,又有death benefit,淨返未派俾你的年金又會俾你受益人(另一半/子孫)。

況且唔係個個識投資買股票為自己資產增值,投資咗又唔係包賺,年金確係填補咗呢個空間。

當然你都可以話精算師實唔會計錯數,但保險公司都唔會呃人,係睇自己能力同需要。
大力大力
|
agnesc2017 發表於 18-11-26 22:40
我在投資一定無你咁叻了,但我想問:依家邊一種投資工具(除了磚頭外),係可以有70%的保證升幅?可能孖展 ...

那唔好講樓,豆腐花/油炸鬼/恆指..... 也升了幾十倍吧~
莎拉公主
|

幫你計左 當你有85歲命,85-60即係有25年300月派,咁假設派300萬,都有賺?咁當補貼囉,靠佢又唔得啦,因為有通脹

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
KN2
|
莎拉公主 發表於 18-11-27 18:59
幫你計左 當你有85歲命,85-60即係有25年300月派,咁假設派300萬,都有賺?咁當補貼囉,靠佢又唔 ...

呢個係乜App? 可否推介一下,thx
亮燈
|
供2800好過啦