胃酸過多除咗食胃藥,食梳打餅,仲有咩食物有幫助?

yeemeif
|
已經食埋益生菌,一食完嘢就持續好多胃酸分泌,好困擾
dyl
|
試過有胃氣脹,食乜都冇效。有次食左 paper stone 一款麵包,較硬個種,個胃氣好快冇左,麵包有小小咸咸地
caryfox
|
薄荷糖⋯⋯
cara.mak
|
飲牛奶
天道總司
|
嘗試搵乜嘢食物會令自己胃酸過多
我用左三個月,原來自己飲得多茶,胃酸就會過多。
胃酸過多時食梳打餅,食完隔一會才飲水,要一啖少少咁飲,唔可以一次飲勁多水。
jennynini
|
可以試下食木瓜
sillycat008
|
Banana
healthymimi
|
吃薯仔
烚黄豆

戒酸野食如生果
定時吃東西
避免太多水的食物如粥,湯麵,湯飯
不要吃糭(糯米極速變酸)
戒汽水果汁,茄汁

我有時連吃sushi 舊飯也有事,因有壽司醋
yeemeif
|
healthymimi 發表於 18-7-18 02:36
吃薯仔
烚黄豆

謝謝,請問酸嘅生果係咪都唔好食?甜就得?
healthymimi
|
yeemeif 發表於 18-7-18 09:08
謝謝,請問酸嘅生果係咪都唔好食?甜就得?

甜(糖度高)嘅生果,果酸(acidity)也可能高,甜酸同時存在,冇事D人唔覺

我只能吃酸性低的生果(如牛油果,蜜瓜,哈蜜瓜),少少西瓜(多吃也不能,佢fruit acid 少,不是没有)

冇胃酸過多D人唔明㗎

我唔食榴槤,但我估可能ok
|
飲梳化水
fatping
|
yeemeif 發表於 18-7-16 21:13

花奶
fanlee
|
介食番茄,辣嘢,刺激性嘅食物
yeemeif
|
fanlee 發表於 18-7-18 14:38
介食番茄,辣嘢,刺激性嘅食物

番茄係因為佢較酸?
Jumboshrimp
|
呢隻

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Jumboshrimp
|
Sorry 睇少左除胃藥
fanlee
|
yeemeif 發表於 18-7-18 19:15
番茄係因為佢較酸?

我諗係卦。因上次我老公胃酸過多睇專科醫生。問醫生戒咩食物,佢答番茄,刺激性食物等.....
|
yeemeif 發表於 18-7-16 21:13

先戒汽水,茶咖啡,辛辣
食野要慢
養好個胃
healthymimi
|
蕃茄及茄汁,茄膏都非常酸

檸檬也要避,沙律上有時有檸汁

沙律醬也酸,內有醋

仲有酸梅湯,紫貝天葵,yogurt

有時要食埋胃酸倒流药,幾個星期先好

我出街食飯多數走汁了
yeemeif
|
fanlee 發表於 18-7-18 20:41
我諗係卦。因上次我老公胃酸過多睇專科醫生。問醫生戒咩食物,佢答番茄,刺激性食物等.....
...

我成日食番茄湯底嘅嘢,好彩你提吓我,唔該晒