想生BB

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我之前陰道外痛左年幾,中間又睇錯科,以為腸胃問題,終於搞清應係盆腔炎,因食左抗生素都有好左,但又不是完全斷尾,尤其是如果果排遇著感冒果類,又會抵抗力低而有少少唔舒服。好了問題來,呢段時間身體差,生左子宮肌瘤同子宮息肉,醫生建議2樣都做,雖然息肉肌瘤好似話好細,但建議打水再照清楚,有就割埋。但腹腔鏡不能處理肚痛,只能睇到有冇塞積水。我無做過造影的。打水我又驚影響痛問題,將菌帶上去……有冇jm比建議我

複式洋房

回覆樓主

當初我肚痛睇好多次醫生都當我腸胃炎咁醫,之後做婚前檢查先發現盆腔炎,比藥我食完就叫我去照輸卵管造影,咁就出晒事啦。最後去台灣做ivf就做腹腔鏡割輸卵管時,幫我打消炎針,再食藥先好番,仲埋我之後一直用女性潔膚液,暫時就無反發
你最好問清楚醫生,驚嘅就睇多個醫生穩陣啲

珍珠宮

Pollili 發表於 18-7-16 23:34
當初我肚痛睇好多次醫生都當我腸胃炎咁醫,之後做婚前檢查先發現盆腔炎,比藥我食完就叫我去照輸卵管造影, ...
太好了搵到同路人……請問你當時情形點痛?我而家係腰痛,暫時陰道痛叫好左。你可以收pm嗎?大家再傾

複式洋房

6299 發表於 18-7-17 18:33
太好了搵到同路人……請問你當時情形點痛?我而家係腰痛,暫時陰道痛叫好左。你可以收pm嗎?大家再傾
...

我pm唔到啊
陰道又無痛喎,就陰道口有時痛,但好快又無
主要小腹痛,又成日嘔,都唔知睇過幾多次中西醫都攪唔掂
我睇第二個婦科佢話,佢從來唔會叫人照輸卵管造影,話好易帶菌入去

珍珠宮

Pollili 發表於 18-7-18 02:48
我pm唔到啊
主要小腹痛,又成日嘔,都唔知睇過幾多次中西醫都 ...
我pm到你,你睇下有冇?有大家再傾

複式洋房

6299 發表於 18-7-18 10:55
我pm到你,你睇下有冇?有大家再傾

我收到㗎,但send唔出
有啲jm都send比我,但我全部都覆唔到
要夠500分之後先得

珍珠宮

Pollili 發表於 18-7-18 18:18
我收到㗎,但send唔出
有啲jm都send比我,但我全部都覆唔到
要夠500分之後先得
咁奇怪我以前好少分都收發到。咁請問你係照完有盆腔炎定照前懷疑有?你係咪懷疑慢性?咁點解要cut輸卵管?我係腰底下痛摸唔到痛位,同時分泌唔正常又陰道外痛,已經好耐

複式洋房

6299 發表於 18-7-18 20:54
咁奇怪我以前好少分都收發到。咁請問你係照完有盆腔炎定照前懷疑有?你係咪懷疑慢性?咁點解要cut ...

因為我身在外地,只可以用體驗戶
我都唔知照前定後,照前就驗到陰道炎,症狀同你好似,腰下痛但又摸唔到,分泌多有時豆腐渣,總之就唔正常啦
跟住食完藥就去照,痛到我差啲暈,啲姑娘係咁叫我唔好合埋眼啊,唔係就要call白車啦,真係好後悔照,好嬲個醫生,早知返香港睇多個醫生
到之後果日都痛到行唔到,就睇第二個醫生,佢話炎症入咗去,係盆腔炎,都係食藥,幫我睇埋份報告,話輸卵管塞咗只可以割咗去做ivf
我就諗住聽多個意見,去咗台北,佢都話要割咗先可以做ivf,咁就割咗啦,到割果時台北醫生話都未好晒,就同我打針再食藥
我諗你睇多個醫生聽下意見好,唔好好似我咁蠢,咩都唔識就聽晒一個話

珍珠宮

Pollili 發表於 18-7-18 21:19
我都唔知照前定後,照前就驗到陰道炎,症狀同你好似,腰下痛但又摸唔到, ...
多謝你回覆。有少少問題想問,你係香港定台灣照先咁,係做腹腔鏡?你做前有冇驗分泌果啲?聽落似原先陰道炎,做完菌上去。咁點解要cut輸卵管,係因為照時睇到塞果啲問題定因菌上去?我係睇極驗極陰照都話我正常,但我分泌明顯唔同左,黃綠色好杰,只有一個普通科醫生話係盆腔炎食抗生素,好左但又間中腰陰道痛又黎,遇正抵抗力差就黎

珍珠宮

Pollili 發表於 18-7-18 21:19
我都唔知照前定後,照前就驗到陰道炎,症狀同你好似,腰下痛但又摸唔到, ...
我無做過造影。你有冇頭縮個起因?我懷疑自己有排飲左凍飲發洩,遇果排抵抗力低下同陰道炎但我唔知,因為我只有少少痕,又要做功課,跟著先腰痛幾個月,跟著陰道外痛。睇媽科話我宮頸炎除左粒息肉,但其他驗極都正常。醫生我已經睇左5,6個

複式洋房

6299 發表於 18-7-20 02:44
我無做過造影。你有冇頭縮個起因?我懷疑自己有排飲左凍飲發洩,遇果排抵抗力低下同陰道炎但我唔知,因為我 ...

分泌驗過好多次,到最後發現原來普通驗果啲淨係驗到陰道炎,驗盆腔炎要同佢講明
最初澳門做婚前檢查,之後就轉介我返香港做輸卵管造影
之後去澳門醫院一睇我症狀,就話盆腔炎,因為我痛到根本行唔到
好番啦就去咗睇第二個澳門醫生睇報告,佢話我之前驗果隻驗唔到盆腔炎,而家幫我驗嘅話報告最少等一個月(因為要send香港驗),一係喺陰道割小小肉澳門驗就好快有,而且已經講明塞咗,叫我返香港或者台灣做ivf。最後佢比咗塞陰道藥同藥膏,話一有白帶就用,同埋一定要用女性清潔液,到而家真係無返發(我開始做運動抵制力好咗好多)
輸卵管我就飛台北由ivf醫生轉介去醫院做腹腔鏡,原來已經發炎到痴住大腸,仲發現子宮肌瘤,明明個幾鐘嘅手術,到最後做咗5,6個鐘,台灣醫生真係好好又平
你情況又有可能係抵抗力差,經常性有炎症我都建議做腹腔鏡,都唔好做造影,啲菌上咗去好大獲
我晒咗一年時間驗嚟驗去,希望幫到你,時間真係唔等人

大宅

回覆樓主:

我之前又係成日尿道炎發左,係嚴重到1,2個鐘就即係血尿個種,後面遇到個我覺得睇症好準架婦科,第一次睇,佢比左d抗生素我食,同益生菌放陰道,跟著成年都冇發作,有次作黎m長左,佢就要我驗尿睇下有冇菌,知我老公都黎左陪我,就捉埋佢驗,睇下有冇互相傳染。跟著2個一齊食抗生素,touch wood而家都好好

大宅

6299 發表於 18-7-16 22:00
我之前陰道外痛左年幾,中間又睇錯科,以為腸胃問題,終於搞清應係盆腔炎,因食左抗生素都有好左,但又不是 ...

我覺得最緊要係用藥,對症下藥。

珍珠宮

Pollili 發表於 18-7-21 01:48
分泌驗過好多次,到最後發現原來普通驗果啲淨係驗到陰道炎,驗盆腔炎要同佢講明
最初澳門做婚前 ...
請問係知盆腔炎,好左先腹腔鏡,定有時都照做?我就係click住係呢點,我自己擔心宮腔鏡同腹腔鏡都有感染機會,而我化驗包括陰道炎,衣原體即性病果啲,全部都正常……驗極都正常。請問台灣腹腔鏡幾錢?

珍珠宮

kenkiki 發表於 18-7-21 13:24
我之前又係成日尿道炎發左,係嚴重到1,2個鐘就即係血尿個種,後面遇到個我覺得睇症好準架婦科,第一次睇, ...
尿道炎又唔同。不過都啱,最緊要個醫生點斷症

複式洋房

6299 發表於 18-7-21 16:34
請問係知盆腔炎,好左先腹腔鏡,定有時都照做?我就係click住係呢點,我自己擔心宮腔鏡同腹腔鏡都有感染機會 ...

有盆腔炎就係要做腹腔鏡,佢係睇得最清楚全面啲,但風險就係要全身麻醉,傷口細
宮腔鏡我見有人話要麻碎有人話唔使,無傷口,但睇唔到輸卵管
比我如果兩樣都要麻醉嘅,我會腹腔鏡,因為唔使再做多次輸卵管
我台灣做2萬左右,唔知單照幾錢,我係計埋割嘅錢
另外個jm講一講先醒起,有炎症一定一定唔攪得,而且我老公有同我一齊食藥

複式洋房

Pollili 發表於 18-7-21 18:49
有盆腔炎就係要做腹腔鏡,佢係睇得最清楚全面啲,但風險就係要全身麻醉,傷口細
宮腔鏡我見有人話要麻碎有 ...

請問你係咪兩邊輸卵管都切除左嗎?ivf有成功嗎?

複式洋房

CathyLoi 發表於 18-7-21 20:30
請問你係咪兩邊輸卵管都切除左嗎?ivf有成功嗎?

嗯,割晒
我無咁好運,下個月再做

珍珠宮

Pollili 發表於 18-7-21 18:49
宮腔鏡我見有人話要麻碎有 ...
請問佢做時有冇知道你病徵,考慮盆腔炎做腹腔鏡會否增加感染風險?佢係做之前定後打消炎針加藥嗎?我已經連功課都無做半年以上,但對病情好似無咩幫助。佢係自己抵抗力低時攰時發作。請問台灣同澳門醫生係睇邊個?可以暗名打x,澳門醫生比香港好啲嗎?香港我睇極都搵唔到醫生啱

珍珠宮

Pollili 發表於 18-7-18 02:48
我pm唔到啊
主要小腹痛,又成日嘔,都唔知睇過幾多次中西醫都 ...
同埋我有問醫生,腹腔鏡會否幫助我腰肚痛問題,佢又話無幫助……我最擔心如發炎中做宮腔同腹腔鏡咪仲帶菌入去,造影都可以的話

首頁

尾頁

跳至