嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔4歲,出世一直無特別大病,今年2月肺炎入院,醫生聽到有雜音。之後安排今日16/7做心臟超聲波,其間做心電圖都發現唔正常,但我仔完全無任何病徵。今日照完發現心漏ASD有成1.4cm甘大,醫生即時話個窿係邊邊位,做唔到微創手術,一定要開胸做。。。個刻心情真係唔識形容。點解甘遲先發現==但醫生話手術一定要做,如果唔係影響心臟引起併發症。。。而家想知多些資料,可以大家傾下嗎~個心好無助,而家等8月頭瑪麗醫院心臟科醫院再照再安排做手術。。。真係好驚(emoji)
回覆 yinglee2402 的帖子

Hello yinglee2402 ,明白而家媽咪嘅擔心。初生時醫生會檢查 BB心跳/ 有冇雜音,如果個洞比較細,未必會發現到 ,有D 情況甚至係去到青少年/ 成人先發現。 醫生安排做手術會再詳細講解成個過程,做完修補,可減少返心臟嘅負荷/脹大等 。 暫時多留意小朋友面色/精神,呼吸有冇困難,標冷汗等。 加油!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

回覆樓主

你好呀,我個仔都係有心漏,係瑪麗醫院做完手術,你想知啲咩既相關資料?睇下我幫唔幫到你

洋房

pingukwan 發表於 18-7-18 14:48
你好呀,我個仔都係有心漏,係瑪麗醫院做完手術,你想知啲咩既相關資料?睇下我幫唔幫到你
...

你好呀,我都想了解多少少因爲我仔一出世就發現心漏啦!

別墅

elainechan205 發表於 18-10-3 18:35
你好呀,我都想了解多少少因爲我仔一出世就發現心漏啦!

你好(emoji)(emoji)你想大約想知啲咩?睇下我幫唔幫到你(emoji)

大宅

yinglee2402 發表於 18-7-16 22:06
我仔4歲,出世一直無特別大病,今年2月肺炎入院,醫生聽到有雜音。之後安排今日16/7做心臟超聲波,其間做心電圖 ...

我b女4個月發現心漏 1.2cm 係咪越大个隆就越大?因為出世時候都无發現

我寶寶經常出汗 頭髮濕晒 飲奶又唔肯飲 整到我好擔心
醫院醫生已經跟進 問題bb等唔等到甘遲做手術 好惊距有事 甘樣落去發育慢了

大宅

WaiKwanWong 發表於 18-11-6 22:52
我b女4個月發現心漏 1.2cm 係咪越大个隆就越大?因為出世時候都无發現

我寶寶經常出汗 頭髮濕晒 飲 ...

我仔都係好大汗ga,我仔個窿大得快,而家2cm喇。。早幾日瑪麗醫院甘岩打比我話有人做唔到手術,有位比我仔8號做開胸手術,做完就一切正常,不要太擔心,醫生會睇返情況安排做手術先後。。。大家都加油,瑪麗醫院醫生好專業好好的。

大宅

yinglee2402 發表於 18-11-6 23:25
我仔都係好大汗ga,我仔個窿大得快,而家2cm喇。。早幾日瑪麗醫院甘岩打比我話有人做唔到手術,有位比我仔8 ...

哎 我知道 我惊影響bb吃奶 4個月就1.2cm 年齡增長个隆就會大 加上我女有排先做手術 平時我女都好扭計

大宅

yinglee2402 發表於 18-11-6 23:25
我仔都係好大汗ga,我仔個窿大得快,而家2cm喇。。早幾日瑪麗醫院甘岩打比我話有人做唔到手術,有位比我仔8 ...

你个仔除了有大汗 无其他症狀吧?

大宅

WaiKwanWong 發表於 18-11-7 16:21
你个仔除了有大汗 无其他症狀吧?

無ga,完全唔知佢有心漏。係跑唔到耐,會喘氣。

大宅

WaiKwanWong 發表於 18-11-7 03:19
哎 我知道 我惊影響bb吃奶 4個月就1.2cm 年齡增長个隆就會大 加上我女有排先做手術 平時我女都好扭 ...

醫生話唔會年齡大個窿跟住大喎,可能我仔因為有個窿影響到心臟腫大,所以醫院盡快安排做手術。同埋我都問過好多個心臟科醫生,話3歲前asd盡量唔做手術,話有機會自己生返埋口。你女有機會生返埋的,加油。定期覆診睇實唔好太擔心

大宅

yinglee2402 發表於 18-11-8 06:56
醫生話唔會年齡大個窿跟住大喎,可能我仔因為有個窿影響到心臟腫大,所以醫院盡快安排做手術。同埋我都問 ...

问题我女吃的少 唔知咩原因 加上宜家感冒咳嗽 本来我想断人奶喂奶粉的 问题b女唔饮奶樽 所以搞到好矛盾 又话唔无比bb哭甘多

首頁

尾頁

跳至