自由講場

跳至

首頁
12345...29

尾頁

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

平時買餸,煮飯,洗晾衫,拖地,教功課等等
係咪FTM應有既職責?
作為一個男人

我唔明點解會有FTM埋怨C6返來唔幫手做家務?
咁C6又可唔可以要求你幫佢做公司既野?

明明男主外女主內
已經係一個家庭崗位既分配
點解選擇咗做FTM但又要怨做FTM要做既工作
又怨C6呢

還有唔少FTM其實只係逃避出去返工受氣
但又要搶FTM光環
講到自己為家庭付出好偉大
C6搵錢返屋企就係應份咁
其實C6一養三,甚至四
心理壓力比不食人間煙火既大得多

利申有幫手做家務,一樣好耐冇約過朋友
但換來老婆一聲多謝,愛你,咩都抵!

P.S.係BK拎光環求同路人既帖
WM唔係冇,但比FTM少好多
邊個更忙其實顯而易見

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

公爵府

回覆樓主:

但仔女個男人都有份生,係咪搵錢大哂肯俾錢可以完全唔理先?唔怪得咁多雙職父母咩都掉哂俾工人,星期日姐姐放假就叫救命話唔識幫bb沖涼唔識餵粥仔
我又唔覺得ftm有咩光環,盡責嘅ftm可以好辛苦,懶嘅可以日日外賣食香腸即食麵,小朋友由早到晚睇電視,同樣盡責嘅wm放工趕返屋企陪玩陪訓餵夜奶講故事陪溫書,唔盡責嘅可以日日行街約朋友
自己係點唔代表人地就係點
利伸,我ftm有工人,係c6要求,我每隔一排就發下爛渣要搵工,佢話我ftm佢先可以專心搵食

侯爵府

lingfu 發表於 18-7-17 11:55
係咪FTM應有既職責?
作為一個男人

逃避受氣
其實返工開心過做ftm好多好多
女人做ftm好大希生係事實
所以我咁多年選擇返工
Ftm付出太大

子爵府

回覆樓主

一家人都要咁計

咁set埋工時啦

你半夜唔聽老闆電話
都唔好expect半夜個B發燒有人理

wcpcelia    發表於 18-7-17 17:22

男爵府

回覆樓主

我ftm有工人,老公每晚放工都自動自覺幫手,仲會成日感激我做ftm,教得小朋友好好。
唔覺得ftm特別偉大,返唔返工係個人或家庭選擇。
不過我同意成日呻嘅人返工請工人做好過

珍珠宮

係咪FTM應有既職責?
作為一個男人

你開個咁既帖, 想做箭豬?

我媽係我六歲開始為啖氣做 ftm 因為佢做野就無家用喎
為左justify 佢唔做野所以我要讀上晝班,無幫我揀間好既,入左間寶校
每天生活:朝早湊我落樓下(撘(emoji)就到,(emoji)程半分鐘)撘校車,早餐係半個用微波爐叮既公仔面
中午係樓下湊我上樓,食微波爐叮既隔夜飯餸,煎隻蛋或者用微波爐加熱既罐頭
跟住佢就訓晏覺,失控狂發我脾氣,或者講電話狂 loop 佢 d 怨婦野,我功課默書測考無理過,兩個家姐上中學唔使佢理,就算佢會理都係打下人咁
夜晚有煮飯,我諗我返左學佢就做家務同買餸,掛

如果佢當時繼續做野,可能佢今時今日係過億身家既隱世劏房女王
不過佢選擇為啖氣對住四面牆,刻薄虐待自己 d 女,坐係屋企怨無錢,等 d 女出身後 chur 佢地俾錢(但佢有屋收租)

所以係我眼中 ftm 唔係湊六歲以下既細路根本好得閒。

子爵府

返工爽過做FTM 多多聲呀...
返工可以蛇, 可以閃去吹水....LUNCH TIME可以行下,5 DAYS WORK, 又有大假紅日. 有返工有放工.
FTM 有返工無收工..無紅日無大假...無得蛇..
返工老細出TRIP 可以輕輕鬆鬆, FTM 細路返左學要做快D , 唔係佢地放左學返黎又做唔到.

子爵府

emimi 發表於 18-7-17 12:18
但仔女個男人都有份生,係咪搵錢大哂肯俾錢可以完全唔理先?唔怪得咁多雙職父母咩都掉哂俾工人,星期日姐姐 ...
咁同樣道理係咪女人有份生,就湊仔大哂可以完全唔理C6搵錢有冇得幫下手先?
盡責既FTM係可以好辛苦,咁盡責既WM一樣辛苦
唔盡責既FTM係真係日日外賣食香腸即食麵,但唔盡責既WM係有機會俾人炒
但唔盡責既FTM係唔會俾人炒嘛
數學問題
一件job,有一個鐘做同有十個鐘做
不論勤力與否點都係有十個鐘做既人舒服啲喎
你搵盡責既FTM來比較唔盡責既WM
咁可以點比?
一定係盡責vs盡責,唔盡責vs唔盡責先比較到

你都話你C6可以專心搵食
即係你做FTM做哂屋企野,你C6專心主外啦

珍珠宮

回覆樓主:

ftm係24小時on call 年終無休。你返工係咪咁。?

子爵府

KoneyB 發表於 18-7-17 12:30
一家人都要咁計

咁set埋工時啦
其實好多時係見得多FTM計先
又話咩要該返200萬人工
又話佢一個人做好多人既工作
我先有咁疑問
P.S.我又真係唔夠膽唔聽老細電話

子爵府

cholewong29 發表於 18-7-17 12:30
我ftm有工人,老公每晚放工都自動自覺幫手,仲會成日感激我做ftm,教得小朋友好好。
唔覺得ftm特別偉大,返 ...
多謝你明白我既主旨係乜

子爵府

回覆樓主:

我係wm, 未做過ftm, 不過深信各人自有難處,都係你睇我好我睇你好,永遠覺得對方輕鬆好hea.
如果夾啱ftm 好enjoy 24hrs 湊仔,或wm 又enjoy 返工搵錢,咁就問perfect.
其實我好覺得一人出去搵食,一養幾個人嘅壓力係超大。我都識唔少係媽媽出去搵食,男湊仔的。冇分男女,都係咁大壓力。放工都抖吓都無可非。但另一半24hrs 湊仔做家務又係好易身心不平衡的。
講到尾都係關"包容"兩個字。

子爵府

nsychristy 發表於 18-7-17 12:32

你開個咁既帖, 想做箭豬?
我同你一樣有個做咗FTM就傻咗既老媽子
不過幸好最尾佢有返工
又真係同社會接軌返
但個人唔同意FTM湊<6係會更得閒
我覺得細路隨年紀愈來愈獨立
尤其返小學中學後既更加有時間做PT
反而年紀細真係需要人係身邊

男爵府

係咪FTM應有既職責?
作為一個男人

你都識講男人返工會有放工放假啦 ftm都唔可以有放工放假? 不如男人做ftd女人出去揾錢 放工返到黎攤係sofa睇電視現電話 我相信bk會變左勁多怨夫 怨個老婆唔幫手做家務囉

珍珠宮

王國教室勳章

emimi 發表於 18-7-17 12:18
但仔女個男人都有份生,係咪搵錢大哂肯俾錢可以完全唔理先?唔怪得咁多雙職父母咩都掉哂俾工人,星期日姐姐 ...

係wor
WM FTM 兩樣都有盡責同唔盡責。
我有個朋友三個小朋友,三個工人,老公唔會理,佢一日出街,有時會返加拿大探朋友探幾星期。佢老公忙賺錢都唔會理,佢覺得大家都俾工人理,一人睇一個,老婆管理下工人,返屋企有飯食就算。
幾多人叫佢俾多d時間小朋友,但佢話老公都無出聲就得,佢自己都話老公自己都唔理出乜聲啊?所以請三個工人,開開心心。

我自己係FTM,試過有工人有鐘點同乜都無靠自己,我又係成日想返工老公話唔好啊,就係你理到屋企同小朋友好好佢至可以專心賺錢。
兩個小朋友出世佢有請假親手照顧,返工前後都做家務,同湊小朋友,佢話老婆係老婆,唔係用來辛苦,做到佢一定做。佢教仔女,一個家係要大家share,FTM唔代表要做曬全部,我超grateful 我老公咁

珍珠宮

lingfu 發表於 18-7-17 12:42
多謝你明白我既主旨係乜

其實唔係有無搵錢返屋企有無貢獻,但凡係成日對住四碰牆既人都會變得好煩好井底,d 小老闆土皇帝或者幾十年都係同一間公司做同一個位既人都會係咁, 脫節係指「唔識同人溝通」,同埋道聽途說既都當事實

資訊幾發達,無多幾個角色同第一身 up-to-date 既經驗,都係會脫節,只係好多人不自知

水晶宮

回覆樓主:

Ftm如果無工人,有幾個小朋友,根本係兩份工,除非對煮食、地方清潔、衣服洗燙全無要求,或者小朋友功課、學體藝乜都無所謂,否則係ftm都係辛苦。

working mom無工人,放工買餸煮飯洗碗拖地燙衫,仲要睇功課陪温書,過d係超人。

子爵府

艾莉 發表於 18-7-17 12:33
返工爽過做FTM 多多聲呀...
返工可以蛇, 可以閃去吹水....LUNCH TIME可以行下,5 DAYS WORK, 又有大假紅日. ...
你返個份係咩工來
聽完你咁講我覺得自己做緊奴隸
返工老細係唔係度一樣有咁多野做

放工後仲要繼續湊仔女幫手做家務

珍珠宮

lingfu 發表於 18-7-17 12:45
我同你一樣有個做咗FTM就傻咗既老媽子
不過幸好最尾佢有返工
又真係同社會接軌返

I meant,ftm 湊既細路都係六歲以上既話就好得閒,所以我地係無分歧的。

子爵府

skac 發表於 18-7-17 12:43
我係wm, 未做過ftm, 不過深信各人自有難處,都係你睇我好我睇你好,永遠覺得對方輕鬆好hea.
如果夾啱ftm 好 ...
其實我都唔明點解會講到24hr湊仔咁誇張
好似仔女唔會訓覺咁
但又有唔少jm話仔女10am前一定訓

P.S.男做FTD只會俾人話食軟飯

首頁
12345...29

尾頁

跳至