想生BB

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

wahsuesue 發表於 18-7-18 13:12
回覆 CS008 的帖子

我的負能力都係包圍住我呀!

唯有正面啲,正視自己問題,搵方法解決,真係無辦法,只好應命

別墅

回覆樓主

樓主,我同你一模一樣呀!點會似到咁架

大宅

我朋友 沒了一邊輸卵管 點知同男友一齊九個月就有左 話驚係一生人唯一有BB的機會 於是即刻結婚

點知大仔出世後三年 又有多個囡囡

佢兩公婆都係又煙又酒又喜愛夜蒲 都有 偏偏自己努力三年 都係唔得...

大宅

Kakagi 發表於 18-7-18 11:36
真係好了!終於搵到大家都一樣捱緊苦的Sis
可以大家一齊傾下,互相認同大家的負能量 苦笑
真的!負能量係要 ...

完全身同感受!我已經唔會同身邊任何朋友講生仔 因為佢地想生就有 完全唔會明白要極都無既感受! 佢地會叫你去做ivf試下 但佢地唔會知道做ivf 除左俾十幾萬 仲要打幾多次針,受幾多苦! 仲要換黎佢地好無知既回答:原來要做咁多野嫁!咁你去台灣啦平d ar!
有d知道我咩情況 仲好意思叫我快d生
你知唔知我就黎崩潰阿??
有時壓力大到 一個人無啦啦喊..

而家播bb來了 其他人就睇得好開心 我連屋企都唔敢返 一定大把說話聽........

你估我唔想有嫁...係咪要我自挖瘡巴俾全部人知吖......

大宅

skypig2005 發表於 18-7-19 13:49
我朋友 沒了一邊輸卵管 點知同男友一齊九個月就有左 話驚一生一唯一有BB的機會 於是即刻結婚

大仔出世後三 ...

真係唔明點解又煙又酒又夜瞓既都咁易有,唉....好明白你既感受。有冇考慮其他方法呀?

大宅

christycsm 發表於 18-7-19 15:47
真係唔明點解又煙又酒又夜瞓既都咁易有,唉....好明白你既感受。有冇考慮其他方法呀?
...

中醫看了兩年 前後換了三個 IUI IVF都做過了 唔得 現在休息一下 考慮去台灣開新針

男爵府

Kakagi 發表於 18-7-18 03:22
樓上有sis 問有無做過 不育檢查
我再分享一下先
有朋友(註 不是長文那出軌的朋友 係另一個朋友)

我信呀,不過首先要調節自己心態,睇中醫做運動吾好話係為生仔,而係為自己先,有個基礎先。
第二睇下自己有冇業障先,前世恩今世果個d~
第三真係同另一半有冇子女
第四風水,若果又業障,你點擺都冇用。吾該去做一d野清除業障先,慢慢清才可有機轉運,個天可能會俾你。
最後,如果都係冇,咪算lor, 咁吾開心又如何?

大宅

回覆 ice_lsy 的帖子

加油,祝福你,我好明。身邊既個個自然生到一兩個仔女都會話做Ivf 好簡單好多人都得,好似講緊風涼話咁。

大宅

skypig2005 發表於 18-7-19 18:08
中醫看了兩年 前後換了三個 IUI IVF都做過了 唔得 現在休息一下 考慮去台灣開新針
...

嗯,休息吓都好!我都係剛開始IVF之路。

大宅

回覆 christycsm 的帖子

你都加油
我爬文見好多姐妹就算在香港ivf 都會去台灣驗了免疫才開始 黎緊我都會咁做 反正去一轉台灣驗血又不貴

大宅

skypig2005 發表於 18-7-19 19:01
回覆 christycsm 的帖子

你都加油

大家都要加油呀!集氣正能量一齊加油!

男爵府

勁明白!我試咗三年,由備孕開始做足檢查同功課,身邊朋友全部差不多年紀結婚生仔,我就眼白白睇佢哋中完一個又一個....
姊妹A:我一開始試佢就有咗,佢叫我快啲,大家仲幻想一齊大肚,佢嗰個已經兩歲

姊妹B:當時大家都未有,佢依家已經兩個,兩胎都一擊即中

姊妹C:一年間睇住佢結婚、有咗、流咗、再有咗

好友D同E:睇住佢哋結婚,兩個都話唔想要住,結果兩個都即刻有咗,抱住B過結婚一周年

仲有老公嘅cousins、朋友,都係睇佢哋結婚、大肚、生埋

三年時間,仲有無數個fb舊同學、朋友、親戚、明星,彷彿特別多人喺過去三年內完成哂結婚大肚生仔再生仔

而我,偏偏兩公婆一切檢查正常,中醫針灸supplement啲錢倒水咁,做埋三次IUI都唔得。喊過無數次,有時會傻到諗:就算係化學或流產都俾我中一次吖,起碼俾我知道其實係可以嘅。但我就係從來冇見過傳說中嘅兩條線..

依家終於開咗針做ivf,如果都唔得,我諗我會放棄,因為真係太攰了

skypig2005    發表於 18-7-19 20:00

大宅

回覆樓主

其實有時緣份未到,做咩都未必有用,只能盡人事而己。不過緣份隨時都會出現,加油!

大宅

回覆樓主

請問點樣可以點評?

大宅

peonies68 發表於 18-7-19 08:50
樓主,我同你一模一樣呀!點會似到咁架

無人明白我地,身邊啲朋友只會叫我放鬆、enjoy過程,我想話我咩都做齊喇,都係唔得,咁仲可以點,唯有面對現實啦,我聽日就去見董醫生喇

大宅

Viviluby 發表於 18-7-19 19:43

勁明白!我試咗三年,由備孕開始做足檢查同功課,身邊朋友全部差不多年紀結婚生仔,我 ...

加油,上天一定會眷顧好人,我地個個都一定得

Viviluby    發表於 18-7-20 00:07

大宅

happyvc 發表於 18-7-19 22:27
其實有時緣份未到,做咩都未必有用,只能盡人事而己。不過緣份隨時都會出現,加油!
...

某程度我都信緣份,就好似對上一次胎停,真係無諗過自己有左,因爲試過宮外,令到我好驚張,再加上工作壓力好大,可能因為咁bb認為我未夠好,不過我信佢實會返黎架

大宅

Viviluby 發表於 18-7-19 19:43

勁明白!我試咗三年,由備孕開始做足檢查同功課,身邊朋友全部差不多年紀結婚生仔,我 ...

我同你個case太相似喇,又係試咗3年都未中,又係咩都試過晒中醫針灸Supplement,我都試咗3次iui喇 。呢幾年身邊真係好多BB出世,不過仲未輪到自己。7月頭ivf初診,等緊開針喇。

男爵府

christycsm 發表於 18-7-19 23:59
我同你個case太相似喇,又係試咗3年都未中,又係咩都試過晒中醫針灸Supplement,我都試咗3次iui喇 ...
我都係早幾日開針,一齊加油

大宅

Viviluby 發表於 18-7-20 00:08
我都係早幾日開針,一齊加油

Yeah, 一齊加油

首頁
12345...6

尾頁

跳至