自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

無所謂啦,人唔同階段會需要唔同嘅朋友,有時自己靜下都係件好事,唔使勉強自己去迎合人地

珍珠宮

畀面勳章

大家各有各忙。你肯約,人家肯出已經是朋友了。大家都付出時間去維繫。
我聽人講過,她有好多朋友但有起事想搵個人傾下都冇。好唏噓。咁樣的朋友要嚟做咩呢?上bk呻下,大家唔識都會安慰幾句。

男爵府

回覆樓主:

我長大後認識阿仕保加症後, 覺得自己應該有這個病的, 其實我爸爸應該病情最嚴重, 好多時正常同佢溝通都做唔到, 成日覺得自己果套最岩, 其他人唔明佢, 所以佢冇朋友, 家人都十分疏離

我自小已覺得同人做朋友好難, 每次要分組活動就好怕冇人肯同自己一組, 但自己盡量保持禮貌, 小說話(其實怕講錯野), 到依家大左仍然冇知心朋友

珍珠宮

回覆樓主:

你眼見人地係閨蜜,事實可能唔係咁

我有個朋友只係酒肉 level,但可能 po 相多,原來好多其他朋友以為我地係閨蜜

conclusion:其實人地都可能同你一樣無真心朋友。唔使羨慕人

珍珠宮

9594 發表於 18-7-17 12:36
我有㗎,我啱啱同朋友講,話檢討自己,但真係唔知有邊度做得唔好,我明白朋友係要keep, 但得我自己一個努 ...

朋友緣好講緣份。 但朋友唔洗成日見的。我就啱傾就傾可做朋友,唔啱傾就算了。

大宅

心語 發表於 18-7-17 12:27
由細識到大的人, 小學, 中學, 高中的同學, 出到社會工作的同事, 小朋友同學仔的家長以及學興趣班的認識的人 ...

我依家都係諗緊呢個問題。你認為好重要既人,原來你響佢地生活中一d都唔重要。

水晶宮

熱血金章

狐朦 發表於 18-7-17 13:24
朋友緣好講緣份。 但朋友唔洗成日見的。我就啱傾就傾可做朋友,唔啱傾就算了。
...

無成日見,只係有時朋友過生日想約出黎見下,有時都會好洩氣。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

snowshine1357 發表於 18-7-17 13:48
我都無同以前識嘅朋友聯絡了,但可能工作上有同事,又有家人,我唔覺得無朋友有咩問題,有咩唔開心諗唔通咪 ...

無朋友對生活上根本無大影響 反而健康金錢家人最重要

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都唔係有好多知心朋友。因為曾經畀人出賣過,我放佢係人生最高嘅位置。
真係由天花板跌落地再反彈再反彈嘅感覺。

嗰次好hurt,所以我同自己講唔可以再放任何一個人係最高嘅位置(除咗屋企人). 同埋我係公眾假期、星期日或者夜晚返工。
朋友想約我食飯,我要九點半之後先出嚟。話踩單車、放風箏我都唔得, 自此佢哋開始都冇問我,因為知我一定唔得。
而家d朋友一年都未必見到我兩次,靠fb或者whatsapp聯繫,佢哋知我一得閒就會覆。見面就真係難啲

我都係上嚟bk先多嘢講,日常生活好少講嘢
不要從別人的嘴裡去認識我

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

有乜好羨慕?人緣好朋友多一定開心?

男爵府

9594 發表於 18-7-17 12:36
我有㗎,我啱啱同朋友講,話檢討自己,但真係唔知有邊度做得唔好,我明白朋友係要keep, 但得我自己一個努 ...
就是, 對方心中沒有自己, 自己怎努力去維繫, 也是自己一相情願

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有人縁好的需要嗎?除非工作吧?總不成為咗想人縁好,而放棄自己性格,去迎合他人

珊瑚宮

kitbebe 發表於 18-7-17 14:06
有乜好羨慕?人緣好朋友多一定開心?

好老實, 人緣好, 朋友多的人, 會係開朗人士, 性格會係易開心。

伯爵府

樓主真係一個好朋友都冇嗎?緣份冇得强求,但有自己的family也一樣開心sweet,不須羡慕別人吧。

伯爵府

冇朋友又冇family先惨

珍珠宮

回覆樓主:

我有朋友,全部男,女人愛是非,我唔埋堆

侯爵府

Ashleycorina 發表於 18-7-17 12:35
人夾人啦。

我由細到大都好多”朋友”,好易識到人。但人大左發現,真正朋友好少,有d做我好朋友係有目的 ...

而家只篩淨兩三個真正的知己,人越大越感要留番d 時間比家人及真正的朋友,其他的所謂朋友就

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

我好宅ka,完全唔鍾意聚會,所以都冇乜朋友,不過我enjoy呢d生活,反而晚晚有約會,我會覺得好慘

男爵府

Ashleycorina 發表於 18-7-17 12:35
人夾人啦。

我由細到大都好多”朋友”,好易識到人。但人大左發現,真正朋友好少,有d做我好朋友係有目的 ...
其中唯一一個我視為知己(只是我的一相情願)向我的另一位相識的朋友講, 話我與她其他的朋友不同, 我幫不上她, 我只是她的普通朋友而已,呢位朋友聽了非常愕然,因我們的朋友也以為我們係閨密

首頁
12345...7

尾頁

跳至