有關走佬袋

Syanlee
|
想問問有經驗既媽媽走佬袋應該有啲咩?應該幾時要執定?我10月22預產期,謝謝
purplerain0348
|
Syanlee 發表於 18-7-17 14:47
想問問有經驗既媽媽走佬袋應該有啲咩?應該幾時要執定?我10月22預產期,謝謝
...

呢個俾你參考下,聽講每間醫院都有少少唔同
我自己就唸住32wks先執

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Syanlee
|
purplerain0348 發表於 18-7-17 18:30

正常生完幾耐可以出院的?
purplerain0348
|
Syanlee 發表於 18-7-17 18:43

順產如無問題好似2,3日就出得
RubyYu07
|
purplerain0348 發表於 18-7-17 18:30

好詳細啊!多謝分享!
RubyYu07
|
Syanlee 發表於 18-7-17 18:43

我順產架,第三日就出得院了。
Syanlee
|
purplerain0348 發表於 18-7-17 19:26
順產如無問題好似2,3日就出得

Thankyou
Syanlee
|
RubyYu07 發表於 18-7-17 20:39
我順產架,第三日就出得院了。

可唔可以講下呢三日既經歷
RubyYu07
|
Syanlee 發表於 18-7-17 20:46
可唔可以講下呢三日既經歷

係醫院無點訓,訓得好差囉~因為好嘈,有bb喊。
Syanlee
|
RubyYu07 發表於 18-7-17 21:05
係醫院無點訓,訓得好差囉~因為好嘈,有bb喊。

不過我諗bb一出世,返到屋企我地都係無教好訓
RubyYu07
|
Syanlee 發表於 18-7-17 21:08
不過我諗bb一出世,返到屋企我地都係無教好訓

我返到屋企有99湊,夜晚99同bb訓,所以出院第一晚我真係訓得好淋,因為太太太眼訓了。
EstrellaDamm
|
Syanlee 發表於 18-7-17 14:47
...
其實最好跟返自己醫院嘅指引,因為間間醫院要求略有不同。有啲嘢買唔啱醫院要求,到時先要家人去醫院便利店或商店買就煩夾唔抵。
Syanlee
|
RubyYu07 發表於 18-7-17 22:09
我返到屋企有99湊,夜晚99同bb訓,所以出院第一晚我真係訓得好淋,因為太太太眼訓了。
...

咁好
Syanlee
|
EstrellaDamm 發表於 18-7-17 22:41
其實最好跟返自己醫院嘅指引,因為間間醫院要求略有不同。有啲嘢買唔啱醫院要求,到時先要家人去醫院便利店 ...

姐係睇下係邊間醫院生嗎?
RubyYu07
|
Syanlee 發表於 18-7-18 13:47
咁好

所以我坐月都算係訓得幾好架!
GCHK
|
RubyYu07 發表於 18-7-17 20:39
好詳細啊!多謝分享!

係亞,真係好詳盡,share俾有需要嘅同事先
maggieng103
|
1 產科門診證 ,孕婦身份證及丈夫身份證副本
2 紙巾2盒,初生嬰兒紙尿片一包, 莊生濕紙巾 / 連盒, 尿片墊, 大毛巾兩條, 面巾兩條
3 產婦衛生巾1包'非黏貼型' (入院時及剛生完時用, 因入院時若就生得, 就連內衣褲都不可穿)

4產婦衛生巾1~2包 “黏貼型”(生完配合網褲用) ,胸圍2個,網衭3~6條
5 保溫杯, 拖鞋, 面巾, 牙刷, 牙膏, 廁紙, 盒裝紙巾, 洗面奶, 面霜, 洗頭水, 沖涼液, 酒精, 沖洗bottle 等日用品 (有些醫院需自備一個熱水樽)
6 紗巾數條(事先要洗軟 / 餵奶墊住用
7 有些醫院要自帶嬰兒和尚袍 (並請標記孕婦姓名, 因怕姑娘推去沖涼時搞亂)
8 產後房床邊小柜上層可上鎖,如有需要,可以自備鎖及匙

其實有很多物品,便利店及醫院復康店有售,所以可以隨時買到,而且如有需要可請家人在外面買來

另外就是開刀生4日,順產3日
Syanlee
|
RubyYu07 發表於 18-7-18 16:47
所以我坐月都算係訓得幾好架!

Syanlee
|
maggieng103 發表於 18-7-18 17:13
1 產科門診證 ,孕婦身份證及丈夫身份證副本
2 紙巾2盒,初生嬰兒紙尿片一包, 莊生濕紙巾 / 連盒, 尿片墊, 大 ...

好詳細呀!想問下生完唔係應該唔可以掂水咩?
EstrellaDamm
|
Syanlee 發表於 18-7-18 13:49
姐係睇下係邊間醫院生嗎?
係呀,你喺邊生?醫院冇同你講咩?我間醫院一早就派咗張執袋清單。