嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問你地bb幾大個先加肉類吊粥仔味?
幾多個月先比佢真正食肉類?
我仔月尾6個月
米糊佢完全唔食 加啲咩都唔食
所以我開始煲粥了(剛出兩隻牙)
試過薯仔 甘筍 蘋果 蕃薯 啤梨蓉呢啲
佢都食得麻麻 冇咩耐性食⋯
食1/4碗已經喊了
剛加固 零經驗 唔該哂
回覆 siuyiubb1024 的帖子

Hello siuyiubb1024, 睇到媽媽好用心幫BB加固, 一般食到大半個BB 碗都叫做代左一餐架喇 ! 而家食到1/4 碗,都唔錯呀! 試下等BB 餓少少先食固體,如果真係唔肯食粥,可以試下加BB 食開嘅奶入粥仔等佢易D 接受個味道。 一般俾BB 試完菜之後就可以試肉,冇特定幾時開始架,加肉可以將肉蒸熟, 連肉汁打爛成滑肉糊, 加入粥仔。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

水晶宮

回覆樓主

我6個月就已食肉。

別墅

siuyiubb1024 發表於 18-7-17 15:11
我仔月尾6個月

試下香蕉加米糊。

大宅

回覆樓主

我仔六個月食粥仔已經有瘦肉吊味,到七個月先食少少肉,但我只俾白肉,即魚同雞,但我都唔係每餐俾,有時用豆腐或雞蛋或青豆代替

如果BB 唔係幾肯食可以用d 濃味配搭試下,例如: 甘筍番茄
粟米南瓜
菠菜甘筍

我每次都會食返BB 剩低D粥仔做lunch,我覺得無調味料黎講,以上配搭最好味

別墅

唔係一定要餵粥仔㗎。6個月仲係加固新手先試下例如薯仔容,西蘭花容,牛油果容,青豆容等等。再兩個禮拜咪試下混下咯例如番薯甜椒容,椰菜蘋果容,芒果甘筍容等等

別墅

siuyiubb1024 發表於 18-7-17 15:11
我仔月尾6個月

我一直都有加肉落bb粥仔吊味,但只比魚肉佢食。我發現bb有時唔係唔鐘意個味,係唔鐘意個質感,我個b而嫁6個月鐘意好杰但比較滑既粥,我用半杯珍珠米煮2碗半粥仔,佢每次食一碗。

試下用整南瓜比bb食,又滑又甜。例如: 南瓜甘筍蛋黃粥。

首頁

尾頁

跳至