懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

太太今天18w產檢發現有輸血症,其中1個b冇左心跳,醫生話另1個都會有事。2周前做產檢都好正常,點解會咁,我們好傷心,係咪已冇得救。點解上天賜我孖寶,我地已經按時檢查,但是要把她們搶走?

別墅

musume 發表於 18-7-17 16:22
太太今天18w產檢發現有輸血症,其中1個b冇左心跳,醫生話另1個都會有事。2周前做產檢都好正常,點解會咁, ...

醫生有冇方案點樣救另一個?睇多個醫生拎意見

大宅

上網睇, 因用同一血管, 一方BB 會吸收 另一方BB 以致SIZE 會大好多.....

樓主, 快去醫院問醫生, 分秒必爭!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

快D去睇過第個醫生,問下有冇其他辦法吖

男爵府

2004既新聞你參考下
https://hk.news.appledaily.com/l ... le/20041011/4363658

搵下有無專家呢方面有經驗

珍珠宮

回覆樓主

宜家最緊要係採取措施保住另外一個。祝福!!

珍珠宮

回覆樓主

而家時間好重要,醫生有冇乜好嘅建議,祝你可以順利D

複式洋房

我會陪太太去醫院聽醫生講解,不過我看情況不樂觀。我沒想到不幸會降落我們身上,本身工作已經很不如意,而家再有這消息,我剛才都忍不住落淚,終於體會到其他小產媽媽的痛苦,只是唔知點樣開解太太,因為她一定比我更難受

伯爵府

太太今天18w產檢發現有輸血症,其中1個b冇左心跳,醫生話另1個都會有事。2周前做產檢都好正常,點解會咁, ...

睇下點講,或者睇多兩個醫生

複式洋房

回覆樓主

我有朋友都有類似嘅情況,其中一個停止生長,好似做咗個緊急手術,保住剩返果一個,希望你哋都咁好彩啦,為你祈禱

大宅

musume 發表於 18-7-17 19:25
我會陪太太去醫院聽醫生講解,不過我看情況不樂觀。我沒想到不幸會降落我們身上,本身工作已經很不如意,而 ...

頂住呀孖B爸爸!

大宅

musume 發表於 18-7-17 19:25
我會陪太太去醫院聽醫生講解,不過我看情況不樂觀。我沒想到不幸會降落我們身上,本身工作已經很不如意,而 ...
不如試下睇劉子建, 佢係雙胎輸血症專家, 或者有辦法防止情況惡化,保住另一個BB呢

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

希望可以救到一個BB,祈禱。加油吖,準爸爸你要堅強面對,好好照顧準媽媽。

複式洋房

我明天會去陪太太聽醫生講解,不過昨晚聽到太太引述,似乎都唔樂觀,太太都已打定輸數救唔到。她很堅強,反而我自己就渣,忍不住,在她面前尚能安慰,但得自己一人時我真的忍不住喊,我好辛苦,因為好難得有孖胎,仲要之前做t21虛驚一場以為過左3個月就好穩定,但點解會忽然有呢個症狀我真係接受唔到,我唔甘心點解對我們咁殘忍

子爵府

回覆樓主

為你們一家祈禱,希望之後一切平安順利,加油呀

大宅

剛剛看東週刊magazine ,775期。見到有個訪問趙麗如,佢有試過twin to twin transfusion syndrome, 醫生也suggest 減胎or abortion. 見佢話做左什麼二次laser 手術,之後平安twins 足月出世。可能她的case 不同你一樣,但你會唔會試吓唐突找她的email send 比佢看那位醫生及info.?佢好似在浸會教書。
祝福你們及BB平安!

大宅

musume 發表於 18-7-17 00:22

同卵雙羊膜係易有輸血症,每週其實都要留意size有冇大分別因爲同卵都非常高危,而家做血管分離手術可能已經太遲,加上冇心跳bb嘅壞血可能會走去另一個bb度,有機會影響腦部發展同其他病症,如果bb可以生存到法定人工流產之前,可以考慮做MRI(腦部磁力共振),可以知道腦部有冇受創至決定點做,當然呢種雙胞胎好多醫生會話一個走咗另一個都唔會留。所以祝福你和太太,我自己有經歷過類似嘅選擇,希望你們最後平安。

複式洋房

頂住,祈禱,要保住剩返果個

複式洋房

agneau 發表於 18-7-19 12:39
同卵雙羊膜係易有輸血症,每週其實都要留意size有冇大分別因爲同卵都非常高危,而家做血管分離手術可能已 ...
我今日再陪太太聽醫生講解, 原來輸血症有20%會中, 很不幸地我們中左. 醫生也說而家阿B已經冇左心跳所以血管分離已不合用, 只能夠密切監察餘下的生命. 但因為之前曾經有些貧血, 今日再檢查雖然腦部血管正常, 但唔排除有後遺症25%, 仲要係可能產後先會偵測到...我都覺得情況不太樂觀

複式洋房

SusanTam 發表於 18-7-19 11:47

剛剛看東週刊magazine ,775期。見到有個訪問趙麗如,佢有 ...
謝謝你...不過我個CASE應該唔得了

首頁

尾頁

跳至