自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

子爵府

micsin 發表於 18-7-18 09:29
50步笑百步

米係,香港人一直都用中英混雜溝通
截架 taxi ,去邊度lunch .....

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主

香港人特色

大宅

回覆樓主:

有次聽到個爸爸同女講"等陣daddy同你買胎", 當堂窒咗下, 隔幾秒先知應該係買toy(玩具)咁嘅意思

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

幸福花 發表於 18-7-17 19:06
呢個係香港人母語嚟唔中唔英!
啱喎,地道香港人係咁㗎,e.g一齊high tea

子爵府

回覆樓主:

我同我女女溝通係中英夾雜, 但唔會講「drink唔drink water囉」呢D梅花間竹嘅中英字句, 有時係一段英文對話, 當中如果有啲詞語佢唔明,我就會用返中文, 因為我預計佢都會返外國留學, 所以由細到大家咁同佢講, 我覺得效果幾好呀, 起碼佢啲劍橋英語考試全部滿盾。 可能我哋去街到畀人話, 好人好姐中國人做乜又中又英, 但我唔介意㗎, 唔通因為一啲陌生人嘅評語, 就一啲英文都唔同小朋友講咩, 你唔同佢多啲講,佢又點可以慢慢愈講愈多呢?建立信心去講英語呢?

公爵府

回覆樓主:

香港人係咁講野wo ! 不中又不洋,中洋都錯哂 !

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

救命,中英夾雜小朋友好難消化!

侯爵府

Carsonbb0800 發表於 18-7-17 19:50
我聽過好多
Bb,過黎媽媽度drink d water
你hot唔hot呀?Eat唔eat包包?

我聽過的: 用隻fork食件cake

男爵府

引用:今日响東鐵聽到兩位c9同個7,8歲既小朋友講:

原帖由 Yeonglihan 於 18-07-17 發表
今日响東鐵聽到兩位c9同個7,8歲既小朋友講:
~呢架車去到china架
~18號咪tomorrow
關你咩野事先,其實人地有自由

大宅

D..D 發表於 18-7-17 19:55
我有個親戚取左四川人做老婆
生左個女
爸爸同佢講廣東話同簡單英文單字

唔關事,我識的聖加坡人小朋友好細己識4種語言流利

子爵府

開心吸收勳章

真SORRY

翡翠宮

Yeonglihan 發表於 18-7-17 18:18
今日响東鐵聽到兩位c9同個7,8歲既小朋友講:
~呢架車去到china架
~18號咪tomorrow

真無命

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

MeowMuiMui123 發表於 18-7-17 19:55
如果情況係:
- 小孩同媽咪都係外國生活。小孩爸爸不會中文(華僑)
- 媽媽大學後一直在外國生活。好少用中 ...

Wahahaha,我而家就係同緊3個返香港放暑假,我小朋友同language 就係咁。

不過唔緊要啦,我小朋友d 英文係流利,應該唔會好似post 既jm 咁講教到佢地英文差...

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

最憎呢啲人。係咁勁就講冇口音既全英文啦!
早幾日商場搭電梯又係,地下唔知倒瀉啲咩,個亞姑入嚟, 即刻話地下咁dirty, 不過smell唔到異味已經好grateful.
聽到我想嘔囉! 咁樣講嘢上等啲㗎?
不過見佢行去攞車原來係揸Tesla, 真係救命。

水晶宮

畀面勳章

osmanthus 發表於 18-7-18 09:56
有次聽到個爸爸同女講"等陣daddy同你買胎", 當堂窒咗下, 隔幾秒先知應該係買toy(玩具)咁嘅意思
...

我62,99都話玩具反斗城係叫『胎核』㗎!

珍珠宮

王國教室勳章

薯圈 發表於 18-7-18 01:20
以前一直唔明點解香港人從3歲開始學英文,d英文都咁差? 後來我終於明白~香港人實在太愛批評,半中半英又話 ...

係,超級贊同你。
我初响香港返工,有人笑我中國人樣廣東話咁衰,我已好努力學,學講學寫學聽。
笑我個admin ,佢打電話俾我佢有d字用英文講,我完全聽唔明,我都無串佢,仲自己睇返memo算!
我個心都好想講,佢三歲開始學英文都無個英文字讀得啱(不是口音,是發音),但我無笑過你,講乜文都好肯講就得,但你就笑我同其他expat 同事
Exp
所以有d同事叫我教,我放工會好好心機教,人地教返我廣東話!不知幾好!
宜家我都可以上香港forum 玩,睇tvb,教仔女中文!笑人做乜啊!

大宅

msanubis 發表於 18-7-18 14:41
真SORRY
SOR咩RY吖
仲有平時D對話,
"去SET頭" "去食TEA先" "UN唔UN呀?" 其實呢D都係香港人文化一種, 我又覺得呢D過癮得黎唔夾硬, 都OK喎

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆樓主

唔覺有問題,人地依家唔識英文,唔識中文嗎?愛周街批評的9-1

首頁
34567...8

尾頁

跳至