自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

回覆樓主

我聽到都no 頂得順, feeling 個媽咪好funny.....自己can’t 講得出mouth.
]

珍珠宮

讀中學時,學校開放日,果日大家見識到,好多老師都係咁樣同佢地的小朋友溝通

睇黎多左好多父母向我啲老師學習

大宅

Yeonglihan 發表於 18-7-17 18:18
今日响東鐵聽到兩位c9同個7,8歲既小朋友講:
~呢架車去到china架
~18號咪tomorrow

成日遇到,身邊都有呢種人每次講野都盡拋畢身所學既英文出黎,我自問英文唔叻,唔會獻醜
~~MAG~~

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

(戴定頭盔先)
之前好多呢啲有關香港人英文post,
好多人都話,
人地都係盡自己能力去製造英文語境俾小朋友,
人地咁努力又唔怕醜,
你地做唔到咋嘛,
唔應該笑人咁話喎

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

hellohellojenny 發表於 18-7-17 18:36
接小學放學時,經常聽到婆婆問d孫....
hot唔hot
講thank you

珍珠宮

babyhoi 發表於 18-7-17 19:30
(戴定頭盔先)
好多人都話,

我以前教高中英文,同好朋友都係咁講,嗰 d “語境”,唔好搞啦,因為媽咪教錯,根深蒂固,我地第時執得好辛苦 ,由細聽個錯到大嘅話, 唔擔保執得番。試過有學生同我拗 Admiralty 嘅讀音,佢話我錯,媽咪話係 AdMIRalty (似 admire 個音)。我叫佢自己搭地鐵時聽下

男爵府

回覆樓主

我聽過好多
Bb,過黎媽媽度drink d water
你hot唔hot呀?Eat唔eat包包?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我有個親戚取左四川人做老婆
生左個女
爸爸同佢講廣東話同簡單英文單字
媽媽同佢講普通話
外婆同佢講四川話

結果2歲幾都未識基本用語
例如:奶,爸爸,媽媽
唔知關唔關多語言環境既事喇

男爵府

回覆樓主

如果情況係:
- 小孩同媽咪都係外國生活。小孩爸爸不會中文(華僑)
- 媽媽大學後一直在外國生活。好少用中文但仍有口音
- 想要小孩學會中文所以盡力同小孩講中文
- 但有時自己都不自主溝左d英文 (例如「溝」我腦會先出現mix, 要諗一下先記得個中文字)

就快同女女返香港。睇到呢個post 有d驚.....

男爵府

我試過晌老麥見到個阿媽問小朋友,阿仔你想「精」乜野,「痾o靚豬時」好唔好?

我冇改過佢個發音,佢係堅係咁讀出來的。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

common 既字仲可接受. 我都唔會同仔女講 "打印機", "路由器", "面書"....

if 一句sentence 入面有too much 英文word, 咁就真係好silver ear.

大宅

YY1101 發表於 18-7-17 18:24
早兩日
我見有位媽媽同兩歲女講
好夾硬的英文,每句最後吾係la就係呢

新加坡人?

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

muihsu 發表於 18-7-17 19:21
我聽到都no 頂得順, feeling 個媽咪好funny.....自己can’t 講得出mouth.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

jojo0115 發表於 18-7-17 19:59
新加坡人?

港媽

子爵府

回覆樓主

日常生活慣左果啲可接受,因為都聽慣了
例如lunch食咩?我隻mouse壞左,printer jam紙
之類

但樓主例子係媽媽想同小朋友講英文,俾個英文環境佢地
但自己英文唔好,真係不要勉強
負擔到就出去學,或者叫小朋友睇多啲外國新聞,戲,書都學到
最緊要唔好學壞師

我地父母語文能力都未必好,但我地返學,周圍接觸嘅事物都可以覺好英文

子爵府

Yeonglihan 發表於 18-7-17 18:18
今日响東鐵聽到兩位c9同個7,8歲既小朋友講:
~呢架車去到china架
~18號咪tomorrow

有啲人真係好自然。
但有好多好夾硬嚟,好肉酸! 自暴其短!

前日千色店個三十零歲媽媽同個5歲小朋友講: No架,唔可以買Chocolate 架! no good 架! (佢有勇氣講出口,勇氣可加)

珍珠宮

熱血金章 睛靈勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有時講都會唔多唔少夾雜啲英文~但夾得咁怪又真係有啲。。。
最簡潔的一個抱擁, 也覺熱烘

琥珀宮

kikibebe 發表於 18-7-17 18:47
上次聽到有個媽媽叫個囡: Don't 走

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

其實好多時都會中英夾雜, 例如: 'ok, 你whatsapp 我' ,' 我地去邊度lunch? ', 幫我fax/ send 個e-mail 俾xxx' .........

水晶宮

畀面勳章

babyhoi 發表於 18-7-17 19:30
(戴定頭盔先)
好多人都話,

呢d叫英文語境

首頁
12345...8

尾頁

跳至