自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

參加老人中心活動,公園散步,曬太陽

珍珠宮

回覆樓主

我媽81,都係睇電視myTVsuper,有時用ipad睇藍色Viu配音韓劇,聽收音機,落街散步

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

好難改變... 因為佢能力問題, 同埋佢似乎冇心去做其他野去打發間... 咁既生活佢覺唔覺得悶? 如果佢覺得冇問題, 由得佢會好d.

佢有冇用助聽器? 會唔會用左等佢聽野好d, 可以睇下電視或同人傾計?

注意唔好長時間織冷衫. 我阿媽可能因為成日織冷衫, 搞到肩周炎.

伯母有冇d 好耐冇聯絡既朋友? 我阿媽以前都係無所事事, 去社區中心/工聯會學野嫌多餘, 早幾年偶然聯絡番以前d 同學朋友, 工友後, 出多左街同朋友聚舊.

伯爵府

回覆樓主

社區中心有接送服務,車你去佢哋中心玩長者遊戲。

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

上BK

伯爵府

回覆樓主:

我媽咪煲劇打機唱大戲

複式洋房

回覆樓主

我同啲表弟會同呀婆玩大富翁、uno之類

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

MacyT 發表於 18-7-17 18:26
我媽跟工人姐姐一起住,佢冇咩嗜好,又5識打牌,又撞聾。想佢平日冇咁悶,有咩岩佢消閒呢…除左睇TV,織冷衫 ...

下面有無長者活動中心呀?好多活動玩架

男爵府

我媽跟工人姐姐一起住,佢冇咩嗜好,又5識打牌,又撞聾。想佢平日冇咁悶,有咩岩佢消閒呢…除左睇TV,織冷衫 ...

我父母70+,之前日日打牌過日晨,打左幾十年,今年年初同佢裝左mytv, 之後佢地就得閑睇下粵劇,睇下d舊港劇,佢地見番d舊明星都好開心,時間都好易過。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

散步,行下坐下兩小時,午睡吃晚餐

伯爵府

回覆樓主:

教佢打機

水晶宮

我老公買IPhone 比我父母,我父母日日攞住部手機玩game或者同成家whatsapp, 已經打發好多時間

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

配返個助聽器先會唔會好 d
總有離別的時候

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇youtube

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

我媽咪都70幾勒,退休後仲忙過做野呀,每個星期返教會3日,佢話成班老人家唱下歌食下野好開心,仲成日去一日遊,日常就行下街市上下網睇下人教煮野食,睇完又自學,追劇就每日都會做,搵樣佢有興趣旣野比佢學下參加下會無咁悶架

子爵府

送個盒比佢,包佢耳仔靈光

........My Tv super

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

種花丶養魚丶串珠丶繩結丶電腦

伯爵府

回覆樓主:

公園好多大媽跳舞耍劍,你媽有冇興趣呀? 雖然我知道好多係B6人,不過老人家係屋企成日坐,超易退化,有D活動好D

大宅

回覆樓主:

如果有唔用嘅ipad,可以download 啲遊戲比佢玩,淨係1010 呢個 App,我老父玩咗幾年都未厭,後來我媽都玩埋一份,佢2個已經80+,依家1人1部機仲日日玩緊。

首頁

尾頁

跳至