有咩建議俾老人家在家消閒

MacyT
|
我媽跟工人姐姐一起住,佢冇咩嗜好,又5識打牌,又撞聾。想佢平日冇咁悶,有咩岩佢消閒呢…除左睇TV,織冷衫? Thx
wantaima
|
煲劇?如果行動無問題落樓下join 社區活動,如跳舞、晨操。
李露眉
|
落街行下
mandy952
|
MacyT 發表於 18-7-17 18:26
我媽跟工人姐姐一起住,佢冇咩嗜好,又5識打牌,又撞聾。想佢平日冇咁悶,有咩岩佢消閒呢…除左睇TV,織冷衫 ...

你媽幾大?我媽日日打機煲劇散步,不知幾happy
MacyT
|
mandy952 發表於 18-7-17 18:34
你媽幾大?我媽日日打機煲劇散步,不知幾happy

80喇,煲劇因為撞聾睇到聽5到…同人傾計又聽5到…暫時都睇下電視/織冷衫,我想幫佢搵多d消遣
72leelily
|

在家真的無乜世藝
除非中年時已有專長興趣
繪畫寫大字
落社區中心有活動
好過屈在家
MacyT
|
72leelily 發表於 18-7-17 18:45
在家真的無乜世藝
除非中年時已有專長興趣
繪畫寫大字

屋企附近冇,而且佢行動一般,吾行得遠,除左的士又5可以自己上落公車。最好係屋企可以打發時間
MM2005
|
MacyT 發表於 18-7-17 18:43
80喇,煲劇因為撞聾睇到聽5到…同人傾計又聽5到…暫時都睇下電視/織冷衫,我想幫佢搵多d消遣
...

由早坐到晚會退化快,
搵的長者中心比長者玩下,睇下,消磨時間好的
catfitfit
|
打機,悟係講笑,可以幫助長者手眼協調,打麻雀,亦可訓練腦根
Strawberrys
|
我陪我媽在老人院舍一齊玩,有時候孫兒去探望她都會有得玩遊戲。
第一:全部在深水埗福榮街買
第二至五:$12Living Plaza
第六:樂富UNY$12店

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
RT
|
附近有冇公園呀?唔好齋坐屋企,叫工人姐姐每日同媽咪落去散步都好呀
MacyT
|
Strawberrys 發表於 18-7-17 19:10
我陪我媽在老人院舍一齊玩,有時候孫兒去探望她都會有得玩遊戲。
第一:全部在深水埗福榮街買
第二至五:$1 ...

幫到手
MacyT
|
RT 發表於 18-7-17 19:17
附近有冇公園呀?唔好齋坐屋企,叫工人姐姐每日同媽咪落去散步都好呀

有呀,但都只能打發好短時間,而且雨天都冇計
怪獸青BB
|
要落街有d社交先好ga
jaycee_mami
|
我見過老人中心的公公婆婆一齊玩“魔力橋”, 是一種數字遊戲。 有時我奶奶都會同仔仔(小學生)兩個人玩。
I9528
|
試下申請去日間老人中心
佢地有伸展運動,有2餐,定時量血壓
每星期可能有物理治療
有卡拉ok,有手工的
PCCW2319
|
MacyT 發表於 18-7-17 18:43
...

咁係咪應該首先配個幫聽佢比媽咪先呢?
MacyT
|
PCCW2319 發表於 18-7-17 19:56
咁係咪應該首先配個幫聽佢比媽咪先呢?

配左,兩萬蚊,但吾鐘意帶
MacyT
|
I9528 發表於 18-7-17 19:53
試下申請去日間老人中心
佢地有伸展運動,有2餐,定時量血壓
每星期可能有物理治療

查詢下先
PCCW2319
|
MacyT 發表於 18-7-17 20:08
配左,兩萬蚊,但吾鐘意帶